Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. apríla 2023, 10:00
Čas čítania 1:33
Martin Mičuda

Renault Clio má za sebou modernizáciu, ktorá mu zmenila tvár a pridala modernejšie technológie

Renault Clio má za sebou modernizáciu, ktorá mu zmenila tvár a pridala modernejšie technológie
Zdroj: Renault
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY RENAULT
Uložiť Uložené

Z portfólia prekvapivo nevypadla naftová jednotka, Renault však najviac spomína najsilnejší variant, ktorým je full-hybrid.

Renault Clio je dlhé desaťročia etablovaný zástupca malých áut a patrí medzi najpredávanejšie vozidlá v Európe. Aj preto sa výrobca v rámci modernizácie aktuálnej 5. generácie rozhodol priniesť väčšie zmeny a množstvo vylepšení. To, že nejde o žiadny drobný facelift, napovedia aj zásadnejšie prerobené exteriérové krivky. Clio má viac hrán, má novú masku aj logo, výraznejšie tvarovaný predný nárazník a úplne inak vytvarované svetlomety.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Tie sú už v základe tvorené full-LED technológiou, ich doposiaľ tradičný céčkový svetelný pás zasahujúci do nárazníka zmizol a nahradili ho horizontálne orientované LED segmenty. Clio tak pôsobí dynamickejším a prísnejším dojmom. Prepracovaný je aj zadný nárazník, koncové LED svetlá, do ponuky sa dostali nové odtiene karosérie a viaceré nové dizajny diskov kolies. Úplnou novinkou je stupeň výbavy Esprit Alpine, ktorý nahrádza doterajší RS Line, vyznačovať sa bude športovejšími prvkami výbavy a doplnkami, ktoré majú umocniť atraktívnejší vzhľad.

Renault, Clio,Renault, Clio,Renault, Clio,Renault, Clio,
Zobraziť galériu
(8)

V interiéri už toľko dizajnových zmien nie je, Renault ponúka nový výber dekórov či kvalitnejších a udržateľných materiálov. Z kokpitu sa vytráca koža, ktorú nahrádza materiál TEP – ide o polyesterové vlákna, ktoré vytvorili bio procesom. Prítomnosť recyklovaných materiálov dopĺňa plejáda modernejších asistenčných systémov (dokopy ich je až 20), 360-stupňová kamera či vylepšené displeje.

Odporúčané
Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou 2. septembra 2021, 9:30

Za volantom s novým logom sú digitálne budíky, ktoré majú v závislosti od výbavy 7 až 10", zatiaľ čo uprostred palubnej dosky je na výšku orientovaný displej infotainmentu Renault Easy Link s veľkosťou 7, respektíve 9,3". Multimediálne prostredie po novom podporuje bezdrôtovú komunikáciu funkcií Apple CarPlay a Android Auto. Panel ventilácie ostáva naďalej verný fyzickému riešeniu s integrovanými displejmi priamo v otočných ovládačoch.

Renault, Clio,Renault, Clio,Renault, Clio,Renault, Clio,
Zobraziť galériu
(5)

Základným motorom je atmosférický trojvalec SCe a jeho preplňovaná alternatíva TCe. Tá môže byť aj v LPG verzii s dvoma nádržami a dojazdom až 1 000 km. Z portfólia prekvapivo nevypadla naftová jednotka, Renault však najviac spomína najsilnejší variant, ktorým je full-hybrid.

  • SCe 65 – 1.0 R3, 48 kW/65 koní a 95 Nm, 5-st. manuál
  • TCe 90 – 1.0 R3, 66 kW/90 koní a 160 Nm, 6-st. manuál
  • TCe 100 LPG – 1.0 R3, 74 kW/100 koní a 170 Nm, 6-st. manuál
  • Blue dCi 100 – 1.5 R4, 74 kW/100 koní a 260 Nm, 6-st. manuál
  • E-Tech full-hybrid 145 – 1.6 R4 + el, 106 kW/145 koní, 6-st. automat

Práve full-hybrid je jedinou verziou s automatickou prevodovkou (tzv. multimódovou). Jej benzínová 1,6-ka má 69 kW, elektromotor 36 a štartér-generátor ďalších 18. Zdrojom energie je akumulátor s kapacitou 1,2 kWh.

Renault, Clio,
Zdroj: Renault
Domov
Zdieľať
Diskusia