Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2023, 15:00
Čas čítania 1:01
Martin Mičuda

Kia po predstavení obrovského EV9 predstavuje ďalšie elektrické SUV, menšie EV5 zaujme svojimi ostrými tvarmi

Kia po predstavení obrovského EV9 predstavuje ďalšie elektrické SUV, menšie EV5 zaujme svojimi ostrými tvarmi
Zdroj: Kia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY KIA
Uložiť Uložené

Do auta sa vstupuje cez proti sebe sa otvárajúce dvere.

Automobilka Kia minulý týždeň predstavila svoj obrovský elektromobil EV9 a teraz ukazuje ďalší model novovzniknutého čisto elektrického modelového radu. Menšie EV5 vizuálne nadväzuje na vlajkové SUV, to sa však nesie v o čosi kompaktnejších rozmeroch. Vďaka prítomným hranám a ostrejším tvarom však má aj napriek tomu veľmi robustný dojem.

Odporúčané
Obrovská Kia EV9 s hranatým dizajnom odvezie až 7 pasažierov, sedadlá uprostred je možné otočiť až o 180° Obrovská Kia EV9 s hranatým dizajnom odvezie až 7 pasažierov, sedadlá uprostred je možné otočiť až o 180° 17. marca 2023, 10:30

Na rozdiel od sériového EV9 je menšie EV5 zatiaľ v rovine konceptu, ktorý značka predstavila v rámci svojho EV Day. To, že ide o štúdiu, naznačia najmä minimalistické LED svetlá s netypickým tvarom. Aj tu pritom evidujeme masívne blatníky a oplastovanie v spodnej časti karosérie, ktoré dotvára pocit mohutnosti a súčasne predurčuje SUV aj na jazdu mimo spevnených ciest.

Kia, EV5,
Zdroj: Kia

Auto má obrovské 21" disky s efektným dizajnom, hrdí sa zapustenými kľučkami či unikátnou panoramatickou strechou s integrovanými solárnymi panelmi. Veľmi zaujímavý je aj lak – na pohľad by sa mohlo zdať, že ide o strieborný lak, v skutočnosti je to zelený matný lak Iceberg Matte Green.

Zatiaľ čo exteriér je pravdepodobne opäť do veľkej miery zhodný s budúcim sériovým vyhotovením, interiér sa nesie vo futuristickejšom duchu, ktorý prezrádza, že ide o koncept. Do vnútrajška sa vstupuje cez proti sebe sa otvárajúce dvere, pričom vďaka absencii B-stĺpika je uľahčené nielen nastupovanie, ale pribudla aj možnosť relaxačného, respektíve konferenčného sedenia. Predné aj zadné sedadlá je totiž možné otáčať.

Interiéru dominujú recyklované materiály, čistý dizajn a širokouhlý panel displejov na palubnej doske, ktorej horizontálna orientácia sa dozaista prenesie aj do produkcie. Kia EV5 príde sprvoti na čínsky trh, krátko nato sa však objaví aj v Európe. Kedy sa tak stane, je však nateraz otázne.

Kia, EV5,Kia, EV5,Kia, EV5,Kia, EV5,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia