Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2023, 10:00
Čas čítania 1:10
Martin Mičuda

Lamborghini odhaľuje hybridnú techniku. Zo superšportu sa stane vyše 1000-koňový hyperšport

Lamborghini odhaľuje hybridnú techniku. Zo superšportu sa stane vyše 1000-koňový hyperšport
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Ešte predtým ako nám Taliani ukážu nástupcu Aventadora, spoznávame jeho techniku.

Elektrifikácia neobíde ani nové sériové superšporty zo Sant’Agata Bolognese vrátane nového modelu Aventador. Jeho názov ani čas premiéry ešte nepoznáme, no už teraz vieme, že ikonický dvanásťvalec bude s podporou elektrifikácie. Vlajková loď značky totiž príde ako plug-in hybrid, ktorý automobilka označuje ako prvý HPEV (High Performance Electrified Vehicle) na svete.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Základom novinky pod kódovým označením LB744 bude síce naďalej 6,5-litrový dvanásťvalec uprostred, po novom bude otočený o 180 stupňov a spolupracovať bude s trojicou elektromotorov. Dva sú na prednej náprave, každý poháňa jedno koleso a tretí je nad dvojspojkovou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Poháňať vie zadné kolesá, no zároveň slúži aj ako štartér generátor. Zaujímavosťou pritom je, že samotná prevodovka je uložená priečne za motorom V12.

Lamborghini, Aventador, LB744,
Zdroj: Lamborghini

Zatiaľ čo Aventador mal v najsilnejšej verzii 780 koní, jeho nástupca len zo spaľovacieho motora vydoluje až 607 kW/825 koní a 725 Nm. Zabúdať však netreba na ďalšie tri elektrické motory, ktoré vo výsledku zaručia systémový výkon až na úrovni 747 kW/1 015 koní. Z niekdajšieho kráľa superšportov sa tak razom stane skôr nový člen rodiny hyperšportov.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Elektrické motory sú napájané lítium-iónovou batériou umiestnenou v stredovom tuneli. Akumulátor s rozmermi 1 550 × 301× 240 mm obsahuje články s celkovou kapacitou 3,8 kWh. To nie je veľa – v tomto prípade nie je pointou plug-in hybridnej technológie snaha o lokálne bezemisnú jazdu, pretože dojazd na čisto elektrický pohon bude pravdepodobne len okolo 10 kilometrov. Elektrická sústava len pridáva extra výkon a súčasne znižuje spotrebu dvanásťvalca v momente, keď nie je potrebný vysoký výkon.

Akumulátor sa však bude vedieť extrémne rýchlo dobiť pomocou rekuperácie, palubný systém však ponúkne aj 7,4 kW AC nabíjanie – na nabíjačke sa tak doplna dobije do 30 minút. To, ako bude nástupca Aventador jazdiť, aké dynamické parametre poskytne a koľko bude stáť, sa však dozvieme až časom.

Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia