Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. januára 2023, 17:00
Čas čítania 6:11
Jakub Paulík

Mafiánske Dvojičky či Beštia zo Zliechova, ktorá spaľovala ľudí. Týchto Slovákov odsúdili za posledné 2 roky na doživotie

Mafiánske Dvojičky či Beštia zo Zliechova, ktorá spaľovala ľudí. Týchto Slovákov odsúdili za posledné 2 roky na doživotie
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
ZAUJÍMAVOSTI DOŽIVOTNE ODSÚDENÍ VÄZNI POLÍCIA SR VÄZENIE VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Svoje obete strieľali, škrtili, bodali či dobili na smrť. Toto je najnovších 5 prípadov, ktorých páchatelia skončili v slovenských väzeniach na doživotie.

Medzi doživotných odsúdencov na Slovensku patria tí najhorší kriminálnici, ako mafiánsky bos Mikuláš Černák, vrahovia Viliam Hauser a Róbert Matta stojaci za masakrom Vietnamcov či Tibor Polgári a Miloš Uriga, ktorí v Leopoldove zabili dozorcov.

Menovaní zločinci sedia vo väzení už dlhé roky. V poslednom období však medzi doživotných väzňov na Slovensku pribudlo niekoľko páchateľov, ktorých činy nie sú o nič menej hrozivé. 

Doživotie súdy udelili sériovému vrahovi milujúcemu zbrane, „Beštii zo Zliechova“, či mladíkom, ktorí chceli vedieť, aké je to zabiť človeka. Päticu prípadov uzatvára muž, ktorý mnohonásobne bodal svoje partnerky, a mafiánski bratia prezývaní Dvojičky.

Vodca sekty Peoples Temple sexuálne zneužíval jej členov a naviedol ich na masovú samovraždu. Sedemnásťročný Američan Tyler zabil svojich rodičov a s mŕtvolami v dome usporiadal párty. Nemci odsúdili administrátorov najväčšieho pornografického fóra na svete, ktoré navštevovali aj Slováci. Tieto a ďalšie články zamerané na kriminálne prípady vznikajú s podporou členov klubu Refresher+.

Sériový vrah si vraj myslel, že sa do neho prevtelil vlkolak

Sériový vrah a otec dvoch detí Ján Románek z obce Vojňany začal vraždiť v roku 2015. Počas prepadnutia pumpy vo Veľkej Lomnici zamaskovaný Románek ukradol asi 800 eur a zastrelil predavača, iba 24-ročného Erika. 

Pumpa, na ktorej vraždil Ján Románek.
Pumpa, na ktorej vraždil Ján Románek. Zdroj: TASR/O. Ondráš

O dva roky neskôr sa pri Holumnici pokúsil zabiť snúbencov Štefana a Danielu, ktorým dal do cesty kamene, a tak museli zastaviť. Keď Štefan vyšiel z auta, Románek začal strieľať. Útok obidvaja snúbenci prežili so zraneniami. Poslednou obeťou vraha sa stal v roku 2019 77-ročný dôchodca Jozef, ktorého zabil v lese v Levočskej doline.

Odporúčané
Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť 11. apríla 2024, 9:30

Do rúk zákona sa dostal až v roku 2021 potom, ako začal strieľať po dvojici policajtov pri obci Liptovský Hrádok, uviedla polícia. Išlo pritom o náhodnú prehliadku, a keby na seba Románek týmto spôsobom neupozornil, mohol byť naďalej na slobode.

Ján Románek
Zdroj: Facebook/Ján Románek

V jeho dome v obci Vojňany, kde žil s družkou, dvomi deťmi, matkou a otčimom, vyšetrovatelia našli veľký zbraňový arzenál. Podľa informácií PLUS JEDEN DEŇ z domu vyniesli 15 vriec, v ktorých boli náboje, granáty a nepriestrelné vesty.

Ján Románek na súde svoje činy oľutoval. Pri vraždení si vraj myslel, že sa do neho prevtelil vlkolak alebo Arab, uvádza TV Markíza. Podľa znalcov je však Románek príčetný a psychické ochorenie predstiera.

Priznal sa k dvojitej vražde a dvom pokusom o vraždu, za ktoré mu Špecializovaný trestný súd v Pezinku v októbri 2022 vymeral doživotný trest. Okrem toho rozhodol aj o zhabaní jeho arzenálu zbraní. 

„Existuje rozumný predpoklad, že po prepustení na slobodu by si ich mal tendenciu opätovne zadovažovať,“ cituje predsedu súdu Jozefa Piknu TASR. V histórii Slovenska sa však zatiaľ na slobodu nedostal žiadny doživotne odsúdený väzeň. Najvyšší súd SR mu doživotie potvrdil 17. januára 2023.

Beštia zo Zliechova spaľovala svoje obete

Miroslav Lehotský žijúci v Zliechove medzi rokmi 2010 až 2012 zabil oficiálne troch ľudí. Nie je však vylúčené, že ich bolo viac. Prvou sa stala jeho partnerka Sandra, ktorá Lehotského plánovala opustiť. Dvadsaťdvaročnú mladú ženu uškrtil pri sexe. Jej telo následne rozporcioval a spálil.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

V druhom prípade zabil muža menom Roman, ktorý týral svoju vtedajšiu partnerku Luciu. Keď s ňou Lehotský začal udržiavať milenecký vzťah, prisľúbil jej, že ho zabije. „Posťažovala sa mu, že je obeťou týrania, a on povedal, že sa o to postará. Slovo dodržal. Pri jednom telefonáte, keď mu oznámila, že jej druh znova vyčíňa, prišiel k nej do bytu a jej druha Romana uškrtil,“ povedal na tlačovej konferencii v roku 2017 vtedajší vedúci NAKA Peter Hraško. Lehotský muža v byte uškrtil šnúrkou od topánok. Lucia proti nemu neskôr na súde vypovedala a vravela, že Lehotského neudala, lebo mala strach.

Jeho poslednou obeťou sa stala 19-ročná Monika, s ktorou sa zoznámil cez internet. Podobne ako prvú obeť, aj Luciu zaškrtil pri sexe. Spoločne s ňou žila aj 1,5-ročná dcéra, ktorú vraj Lehotský zabil a zakopal. K vražde sa nepriznal a tvrdil, že to spravila Lucia. Prečo by však v tomto prípade klamal, keď sa k ostatným vraždám priznal?

„Mnohokrát sa stáva, že vrahovia sa priznávajú k rôznym ohavnostiam, ale majú problém priznať sa k vraždám detí. Jednoducho, aj ten najbrutálnejší páchateľ má niečo, o čom nechce hovoriť. Či to bolo tak aj v tomto prípade, nemôžeme s istotou tvrdiť, ale stávajú sa aj takéto prípady,“ povedal pre Refresher exkriminalista Matej Snopko.

Do väzenia sa najprv dostal na 5 rokov za týranie svojho syna Miroslava. V apríli 2021 ho však Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici odsúdil aj za 3 vraždy, za ktoré dostal doživotie.

Obetí sa podľa vyšetrovateľa zbavoval tak, že ich rozsekal, spálil a pozostatky rozsypal neďaleko domu v Zliechove. Obdobný bol aj spôsob spáchania vraždy. Všetkých zaškrtil. „Je možné, že ľudí škrtil preto, že sa mu tento spôsob osvedčil už pri prvej vražde. Bol si teda istý výsledným efektom. Dá sa navyše povedať, že to je v úvodzovkách čistejší spôsob,“ tvrdí Snopko.

Vrah zo Zliechova
Zdroj: Facebook/Miro Lehotsky

Pýtali sa ho, aký má pocit z toho, že ho o chvíľu zavraždia

„Obžalovaný Dorčík jednoducho chcel zažiť, aké to je zabiť človeka,“ povedal o trestnom čine špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Táto veta v podstate zhŕňa motív vraždy z Martina, za ktorú Najvyšší súd SR v januári 2022 poslal vraha Rudolfa Dorčíka na doživotie. Jeho spolupáchateľ Milan Jesenský je odsúdený na 25 rokov. Dvojica mala v čase vraždy len 20 a 19 rokov.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Obeťou mužov sa stal náhodný 47-ročný chlap, ktorého pozvali na zábavu do podzemného krytu CO. Oslovili ho na miestnej pumpe, od ktorej sú katakomby pešo vzdialené zhruba 10 minút. Keďže v Martine čakal na vlak a nemal čo robiť, súhlasil. Predtým než ho zabili, mu nevzrušene oznámili, že zomrie. Pýtali sa ho tiež, aký je to pocit, keď vie, že čoskoro bude mŕtvy.

Okolie bunkra, kde sa vraždilo.
Okolie bunkra, kde sa vraždilo. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Na mieste ho dobili na smrť dreveným hranolom, podrezali mu hrdlo črepom zo zeme a rozrezali čelo. Cieľom bolo prerezať sa až k mozgu, ktorý chcel Dorčík vidieť zblízka. Vraždu si natáčali na mobily a na miesto činu neskôr brali kamarátov. Tým sa vyhrážali, aby o vražde mlčali.

Rudolf Dorčík
Zdroj: Instagram obvineného

O niekoľko týždňov po vražde podľa informácií Refresheru vedelo o trestnom čine približne 15 ľudí. Bolo teda otázkou času, kedy sa o veci dozvedia aj vyšetrovatelia. Jedna z kamarátok Dorčíka, ktorá videla aj video z vraždy, páchateľov nahlásila na polícii.

„Už predtým sa po Martine šírili reči, že Rudo niekoho zavraždil, lebo sa s tým údajne chválil. Hovorilo sa, že v katakombách ležalo mŕtve telo tri týždne. Nikto však tomu neveril. Všetci si mysleli, že je to ‚sranda‘. Stáva sa často, že sa šíria rôzne klebety, preto sme to nebrali na ťažkú váhu,“ povedala pre Refrehser sestra mladíka, ktorý sa kamarátil s Rudolfom Dorčíkom.

V zúrivosti bodal svoje partnerky

Štefan Kozub v roku v 2004 v návale hnevu 43-krát bodol svoju partnerku Moniku. „Zdochni ako pes!“ kričal vraj po nej podľa informácií TV JOJ. S Monikou sa zoznámil prostredníctvom jej otca, s ktorým predtým sedel za mrežami za iný trestný čin, uvádza TASR.

Odporúčané
Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku 5. marca 2024, 9:30

Nikdy nebol práve vzorovým občanom. V minulosti organizoval napríklad aj prepadnutie kasína či banky. Monika po jeho brutálnom útoku prežila len vďaka rýchlemu zákroku zdravotníkov, ktorých privolal sám Kozub. Za pokus o vraždu dostal 12 rokov. Keď sa dostal na slobodu, začal vzťah so ženou menom Bibiana. Tá žila v rodinnom dome v obci Neded medzi Dunajskou Stredou a Novými Zámkami.

Bibiana po niekoľkých mesiacoch zistila, že jej Kozub klamal nielen o svojom veku, ale aj o trestnej minulosti. Keďže ho chcela opustiť, Kozub na ňu zaútočil a začal ju bodať nožom a nožničkami. Útok trikrát prerušil a následne v ňom pokračoval, pričom ju dokopy bodol viac ako 70-krát.

Jeho druhá partnerka na rozdiel od prvej útok neprežila. Keď ženu zabil, zakrvavený bežal k susedom. To, že ju zavraždil, však nepovedal. Na súde sa k skutku priznal a vyhlásil, že ho ľutuje. Krajský súd v Trnave ho v decembri 2021 odsúdil na doživotie. S týmto verdiktom však nebol spokojný a po jeho vynesení vykrikoval, že to je hanba, a preklínal sudcov a prokurátorov.

Štefan Kozub pred súdom.
Štefan Kozub pred súdom. Zdroj: PLUS JEDEN DEŇ reprofoto

Mafiánske Dvojičky

Bratia Dominik a David Krátky alias Dvojičky dlhé roky viedli drogový gang a sú jasným príklad toho, že násilné mafiánske činy známe z 90. rokov na Slovensku nikdy úplne nevymizli.

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024, 16:30

Medzi bežné praktiky Dvojičiek (podľa ich prezývky sa nazýval aj samotný gang) patrilo podpaľačstvo či fyzické násilie, ktorým nútili konkurenčných dílerov k spolupráci. „Tým, že boli dominantní v regióne, tak sa snažili zastrašovať aj členov konkurenčných skupín, ktorým ubližovali na zdraví, zapaľovali a poškodzovali ich majetok,“ povedal v roku 2017 o mafiánskych bratoch na tlačovej konferencii vtedajší riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Aby sa nedostali za mreže, neváhali aj vraždiť. Svojho bývalého kamaráta Ericha, ktorý proti nim vypovedal na polícii, v roku 2016 chladnokrvne zastrelili a zabetónovali v zemi. „Ericha vylákali na parkovisko, kde ho omámili. V odľahlej časti Ilavy ho potom jeden z bratov usmrtil viacerými ranami do hlavy a trupu,“ opísal vraždu Hraško. Telo následne odviezli do Česka, kde ho zakopali v lese pri Študlove a zaliali cementom. Na jeho hrobe podľa PLUS 7 DNÍ zasadili stromček, aby miesto činu lepšie zamaskovali.

Skupinu nakoniec v roku 2017 počas akcie s názvom TWIX (odkaz na Dvojičky) rozložili elitní policajti. Okrem vraždy tak mali bratia na krku riadenie zločineckej skupiny, obchod s drogami či nedovolené ozbrojovanie. Ako uvádza TASR s odkazom na Hraška, drogový gang bol aktívny najmenej od roku 2010 najmä v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Za týždeň si drogami skupina dokázala zarobiť asi 100 000 eur. V júli 2021 Najvyšší súd potvrdil doživotný verdikt pre obidvoch bratov.

Mafiáni
Zdroj: TV JOJ reprofoto
Domov
Zdieľať
Diskusia