Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2023, 17:30
Čas čítania 1:21
Martin Mičuda

BMW ukázalo unikátne auto, ktoré dokáže meniť farbu ako chameleón a premietať informácie na celé čelné okno

BMW ukázalo unikátne auto, ktoré dokáže meniť farbu ako chameleón a premietať informácie na celé čelné okno
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas mníchovská automobilka ukázala rad 3 budúcnosti.

BMW už v závere roka zaplavilo svoje sociálne siete tajomnými príspevkami, ktoré vyzerali, akoby niekto hackol oficiálne účty automobilky. Išlo však o mediálnu predzvesť zásadnej novinky, ktorú mníchovský výrobca práve odhalil na veľtrhu CES v Las Vegas. Je to síce len koncept s názvom i Vision Dee, pre automobilku má však predstavovať nový míľnik.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Už v roku 2025 totiž BMW chystá predstaviť tzv. Neue Klasse, teda elektromobil, ktorý má nadviazať na konvenčný rad 3, čiže základný pilier značky. No a práve odhalený koncept Dee (Digital Emotional Experience) je akýsi predobraz revolučnej novinky. Štúdia má zhmotňovať digitálny emocionálny zážitok, na čo majú viaceré riešenia. Prvým z nich je špeciálna karoséria s technológiou Flow Featuring E Ink – povrch vozidla tvorí 240 segmentov, ktoré vedia meniť farbu ako chameleón.

V porovnaní so špeciálnym modelom iX, ktorý vedel upravovať odtiene medzi bielou a čiernou, nové i Vision Dee už ponúka až 32 farieb. Dizajn karosérie pritom korešponduje s tvarmi ikonických modelov značky, nechýba preto ani povestná Hofmeisterova krivka. Štúdia má konvenčný trojpriestorový tvar, kompetentní však hovoria o značnej redukcii hrán a línií, čím bol docielený veľmi minimalistický a čistý výsledok. Práve to sú atribúty, ktoré majú o pár rokov reprezentovať novú elektrickú trojku.

Odporúčané
Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? 3. januára 2023, 16:30

Radikálnym zjednodušením prešiel aj interiér, kde je ďalší unikátny prvok – head-up displej s prvkami rozšírenej reality cez celú šírku predného okna. Z kokpitu sa tak vytratili tradičné fyzické ovládacie prvky. Vodič je s vozidlom prepojený vyslovene len cez volant, všetko ostatné ovláda pomocou senzorov na palubovke či hlasovým ovládaním. To najpodstatnejšie sa pritom posádke premieta priamo na čelnom okne, čím tak nie sú potrebné rozmerné obrazovky.

Práve tie totiž neraz odpútavajú pozornosť, no a s tým sa BMW chystá skoncovať. Štúdia i Vision Dee sa riadi heslom „ruky na volante a oči na ceste“. Obrovský head-up displej pritom nemá byť žiadna hudba ďalekej budúcnosti, pretože takéto riešenie má v sériovej podobe ponúknuť práve revolučný elektromobil pod pracovným označením Neue Klasse už v roku 2025.

BMW, i Vision Dee,BMW, i Vision Dee,BMW, i Vision Dee,BMW, i Vision Dee,
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia