Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2022, 9:04
Čas čítania 1:21
Martin Mičuda

Vďaka unikátnej technológii dokáže BMW iX magicky meniť farbu karosérie. Takto to funguje

Vďaka unikátnej technológii dokáže BMW iX magicky meniť farbu karosérie. Takto to funguje
Zdroj: BMW
TECH BMW
Uložiť Uložené

BMW iX Flow naznačuje budúcnosť automobilových karosérií a ich odtieňov.

Nemecká prémiová automobilka v uplynulých hodinách predstavila športový elektromobil iX M60, ktorým spojila hneď 3 svoje svety – rady i, X a športovú divíziu M. Tým sa to však nekončí, pretože na práve prebiehajúcom veľtrhu CES 2022 sa s elektrickým SUV od BMW spája ešte jedna pozoruhodná zaujímavosť. Je ňou technológia E Ink, vďaka ktorej dokáže model iX v unikátnej verzii Flow meniť odtieň karosérie podľa požiadaviek vodiča.

Odporúčané
BMW iX M60 je druhý športový elektromobil značky. Pod kontroverznou karosériou skrýva až 619 koní BMW iX M60 je druhý športový elektromobil značky. Pod kontroverznou karosériou skrýva až 619 koní 5. januára 2022, 10:30

Plynulé zmeny farby umožňuje špeciálne vyvinutá karoséria. Po nabudení elektrickými signálmi prináša elektroforetická technológia na povrch rôzne farebné pigmenty, čo spôsobuje, že povrch karosérie získa požadované zafarbenie. 

Inovatívna technológia E Ink otvára úplne nové spôsoby zmeny vzhľadu vozidla v súlade s estetickými preferenciami vodiča či podmienkami prostredia. Technológia tak ponúka nevídaný potenciál personalizácie v oblasti dizajnu exteriéru.

Povrchová vrstva modelu iX Flow s technológiou E Ink obsahuje mnoho miliónov mikrokapsúl s priemerom ekvivalentným s hrúbkou ľudského vlasu. Každá z týchto mikrokapsúl obsahuje záporne nabité biele pigmenty a kladne nabité čierne pigmenty. V závislosti od zvoleného nastavenia stimulácia pomocou elektrického poľa spôsobí, že biele alebo čierne pigmenty sa zhromažďujú na povrchu mikrokapsuly, čo dáva karosérii požadovaný odtieň.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Variabilná farba exteriéru môže prispieť aj k pohodliu v interiéri. To sa dosahuje s prihliadnutím na rozdielne schopnosti svetlých a tmavých farieb pri odrážaní slnečného svetla a s tým spojenou absorpciou tepelnej energie – biely povrch odráža oveľa viac slnečného svetla ako čierny.

Z toho vyplýva, že prehrievanie vozidla a priestoru pre cestujúcich v dôsledku silného slnečného žiarenia a vysokých vonkajších teplôt možno znížiť zmenou exteriéru na svetlú farbu. V chladnejšom počasí pomôže tmavý vonkajší plášť vozidlu absorbovať citeľne viac tepla zo slnka.

BMW, iX,BMW, iX,BMW, iX,BMW, iX,
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia