Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. januára 2022, 10:30
Čas čítania 1:03
Martin Mičuda

BMW iX M60 je druhý športový elektromobil značky. Pod kontroverznou karosériou skrýva až 619 koní

BMW iX M60 je druhý športový elektromobil značky. Pod kontroverznou karosériou skrýva až 619 koní
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Verzie 40 a 50 dopĺňa najvýkonnejší variant s označením M60.

BMW svojím elektrickým modelom iX polarizuje verejnosť, za čo môže zvláštne stvárnenie exteriéru. Bez ohľadu na kontroverzný dizajn však veľké SUV zaujme mimoriadne hodnotne spracovaným interiérom a špičkovou elektrickou sústavou. 

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Po modeli i4 M50 spoznávame druhé emkové elektrické BMW s označením iX M60. Debut tejto novinky predstavuje míľnik v histórii divízie BMW M, ktorá sa začala pred 50 rokmi. Spolu s modelom i4 M50 stelesňuje iX M60 vstup divízie BMW M do segmentu elektrifikovaných výkonných automobilov.

BMW, iX, iX M60,
Zdroj: BMW

Vrcholný variant sa po vizuálnej stránke prakticky nijak nelíši od klasických verzií elektromobilu iX, nečakaj preto žiadne agresívnejšie tvarované nárazníky či špecificky tvarované disky kolies určené výlučne pre variant s písmenom M v názve. Odlišné sú totiž len plakety označujúce príslušnú verziu a pár farebných zmien – brzdové strmene športového brzdového systému sú lakované modrou farbou s logom M a exteriérové detaily či 22” disky majú odtieň titanium bronze.

Odporúčané
Elektromobil iX s dojazom vyše 600 km sa stáva novou technologickou vlajkovou loďou BMW Elektromobil iX s dojazom vyše 600 km sa stáva novou technologickou vlajkovou loďou BMW 11. novembra 2020, 17:29

Decentne pozmenená je aj konfigurácia interiéru, na karbónové doplnky či dekóry však zabudni. Elektrické iX ostáva verné skôr luxusnému stvárneniu bez ohľadu na to, že ide o športový variant.

O pohon verzie M60 sa stará dvojica elektromotorov, každý na jednej náprave. Systémový výkon sústavy je 397 kW/540 koní, na približne 10 sekúnd je však k dispozícii až 455 kW/619 koní a 1 100 Nm.

Novinka tak aj vďaka pohonu xDrive zrýchli z pokoja na 100 km/h iba za 3,9 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h. V zmysle testovacieho cyklu WLTP pritom iX M60 dosahuje dojazd veľmi slušných 575 kilometrov. Automobilka totiž uvádza, že za ideálnych podmienok by mala byť spotreba elektrickej energie na úrovni 21,6 kWh/100 km.

BMW, iX, iX M60,BMW, iX, iX M60,BMW, iX, iX M60,BMW, iX, iX M60,
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia