Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2022, 13:39
Čas čítania 1:10
Peter Vnuk

Tiktok valcuje lacný hekerský nástroj, ktorým ľudia otvárajú cudzie dvere. Je Flipper Zero naozaj taký efektívny?

Tiktok valcuje lacný hekerský nástroj, ktorým ľudia otvárajú cudzie dvere. Je Flipper Zero naozaj taký efektívny?
Zdroj: kickstarter.com
TECH HACKERI HACKS KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ SOCIÁLNE SIETE TIKTOK
Uložiť Uložené

Prívetivé slovo otvorí množstvo dverí. Hekerský nástroj ich zrejme otvorí viac.

Zariadenie, ktoré na Tiktoku trenduje, má názov Flipper Zero a dizajnom sa trochu podobá na Tamagoči. Na rozdiel od nevinnej detskej hračky však tento nástroj dokáže otvárať elektronické zámky. Stojí asi 200 dolárov a jeho obsluhu by mal zvládnuť prakticky ktokoľvek na akejkoľvek úrovni znalostí.

Flipper Zero má približne rozmery zapaľovača, takže sa dá schovať do vrecka. Obsahuje množstvo senzorov a antén, a tak svojmu používateľovi umožňuje odpočúvať signály na otvorenie dverí s bezkľúčovým prístupom, ale aj oklamať senzory zariadení na IoT (internet vecí), garážové brány, NFC karty a prakticky akékoľvek zariadenie, ktoré komunikuje bezdrôtovo na krátke vzdialenosti.

flipper zero, hekovanie, heker, hacker
Zdroj: kickstarter.com

Cudzie dvere si odomkneš za pár sekúnd 

Odomknutie dverí zabezpečených RFID čipom trvá iba niekoľko sekúnd a stačí na to naklonovať signál napríklad z karty, ktorú má ktosi uloženú v peňaženke.

Portál Wired testoval, či sú videá s Flipper Zero, ktoré sa na Tiktoku virálne šíria, založené na pravde. Pôsobia totiž, ako keby bol s týmto zariadením svet jedno veľké ihrisko, na ktorom donútiš bankomaty vypľúvať rozprávkové sumy a všetky autá sa ti podarí odomknúť ako švihnutím zázračného prútika.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Výsledky týždňového testu boli zmiešané. Množstvo videí sa ukázalo ako úmyselne prehnaných a väčšina moderných zariadení je chránená proti prostému klonovaniu signálu. Napriek tomu je však Flipper Zero pomerne silný nástroj, ktorý dá nádejnému hekerovi možnosť testovať, kam sa dostane a kam nie.

Autorovi sa podarilo zistiť tlak v pneumatikách susedovho auta či potrebu vymeniť náplň v dávkovači mydla a dozvedel sa aj telesnú teplotu domácich miláčikov s čipom. Výrobca zdôrazňuje, že presne na takéto účely je zariadenie určené. Má pomôcť pochopiť, ako elektronika funguje, a nie napomôcť vykrádať banky či založiť si kariéru „autičkára“.

Jeho potenciál pre budúceho kriminálnika je však nepopierateľný, a tak výrobca občas čelí problémom, ako je zadržaná dodávka nových kusov či pozastavená finančná transakcia.

Domov
Zdieľať
Diskusia