Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2022, 17:30
Čas čítania 6:39
Eduard Starkbauer

Francúzska rapová scéna je bohatšia ako kedykoľvek predtým. Pozri si náš výber 9 najlepších interpretov súčasnosti

Francúzska rapová scéna je bohatšia ako kedykoľvek predtým. Pozri si náš výber 9 najlepších interpretov súčasnosti
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý via Instagram (PNL, Niska, GAZO, Orelsan, SCH)
HUDBA FRANCÚZSKO FRANCÚZSKY RAP HUDBA RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Francúzska hudba nie je len Edith Piaf či Serge Gainsbourg. Francúzsky rap po 40 rokoch definitívne ovládol ulice, školské dvory, štadióny aj sociálne siete.

Francúzska kultúra patrí dlhodobo medzi najvplyvnejšie na svete. Azda každý z nás pozná predstaviteľov francúzskej kinematografie, architektúry, literatúry či maliarstva. Dnes však umeleckým prejavom dominuje rap, ktorý tu zapustil korene už pred 40 rokmi. Francúzska scéna je na začiatku roka 2023 nielen nebývalo členitá, no podobne ako v Nemecku aj úspešná.

Rapová mapa Francúzska je plná originálnych zjavov. Azda najživotodárnejšie podhubie pre žáner nájdeme na parížskych predmestiach. Druhé epicentrum bujnie na južnom pobreží v Marseille, do ktorého rapového podložia nasakujú rytmy z neďalekej severnej Afriky. Nasaď si slúchadlá a vypočuj si, čo dnes fičí vo Francúzsku, kde prvé priečky rebríčkov počúvanosti dlhodobo ovládajú výlučne raperi.

V Refresheri ti pravidelne prinášame hudobné novinky, tipy či profily interpretov. Viac podobných článkov nájdeš v kategórii Hudba. Ak chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup k všetkým článkom.

Orelsan – z provinčného lúzra lídrom scény

Priekopník „loser rapu“ so špecificky vysoko posadeným hlasom sa za vyše 15 rokov dostal z freestylov na autobusových zastávkach provinčného mesta Caen až na pozíciu bezkonkurenčného performera a jedného z najtechnickejších raperov krajiny.

Najsilnejšou stránkou „Orela“ sú okrem vystupovania priamočiare a zrozumiteľné texty. Polohy, v ktorých sa cíti najlepšie, sú chirurgicky presná sociálna kritika a sebairónia, s ktorou sa poslucháči ľahko stotožnia. Vydanie jeho ostatných dvoch albumov sprevádzali veľkolepé turné a množstvo originálnych koncepčne prepracovaných videoklipov. Ak sa chceš navyše zlepšiť vo francúzštine, lepšie artikulujúceho rapera nenájdeš.

Orelsan získal status kultúrneho fenoménu najmä vďaka piesni Basique, ktorá doslova zľudovela, no pomohlo mu aj herecké účinkovanie v seriáli Bloqués s jeho rapovým partnerom zo skupiny Casseurs Flowters Gringeom. Jeho poctivo odmakaný vzostup na vrchol scény zdokumentoval jeho brat v roku 2021 do dokumentárneho filmu. Dnešná tvorba Orelsana je vyzretá, pričom viac ako kedykoľvek koketuje s popom.

Damso – zamatový hlas z Belgicka

Podobne ako Jacques Brel či Stromae, ktorí si podmanili francúzske publikum, pochádza aj Damso zo susedného Belgicka a je tak jediný „votrelec“ v našom rebríčku. K severnému susedovi Francúzska pritom jeho rodina emigrovala z Konžskej demokratickej republiky, keď mal malý William Kalubi Mwamba len 9 rokov. Dôvodom bola eskalácia krvavej občianskej vojny.

Kedysi častý motív traumy z ozbrojeného konfliktu a konzekventnej krízy identity v tvorbe Damsa časom nahradili pokojnejšie polohy a reputačné i romantické témy. S démonmi minulosti sa vyrovnal aj vytvorením humanitárnej nadácie Vie Sur Nous Fondation bojujúcej proti ťažbe nerastov v jeho rodnej krajine.

Damso
Damso sa stal v deň vydania ostatného albumu najpočúvanejší interpret na svete. Zdroj: Facebook/Damso

Damso zaznamenal neobvyklý úspech po 16 rokoch na scéne v roku 2020, keď sa jeho koncepčný album QALF dočkal vyše 14,3 milióna prehratí za deň, vďaka čomu sa stal vôbec najstreamovanejším umelcom na svete. Jeho tvorba je charakteristická zamatovým hlasom s priamočiarym sebavedomím a sexepílom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127948 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto a prečo sa označuje za mimozemšťana.
  • Kto je korunný princ francúzskeho drillu.
  • Ktorá formácia spôsobila rozruch na parížskom fashion weeku.
  • Ktorý raper priniesol atlantský trap do parížskych ulíc.
Domov
Zdieľať
Diskusia