Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 3:12
Peter Vnuk

Potrebuješ vymeniť smartfón alebo len nainštaluješ nové apky? Povieme ti, čo očakávať vo svete smartfónov v roku 2023

Potrebuješ vymeniť smartfón alebo len nainštaluješ nové apky? Povieme ti, čo očakávať vo svete smartfónov v roku 2023
Zdroj: Pexels/Lisa Fotios
TECH MOBILNÍ OPERÁTORI MOBILY SMARTFÓNY TRENDY
Uložiť Uložené

Rok 2023 bude rokom 5G, určite nás čakajú 200 Mpix foťáky a množstvo ľudí si k smartfónu zadováži smart hodinky.

Vytvorili sme prehľad trendov, ktoré nás čakajú v roku 2023. Každý z nás má svoje preferencie a pre niekoho môže byť podstatné zlepšenie rýchlosti nabíjania batérie, zatiaľ čo pre iného umelá inteligencia vo foťáku. Tí, čo sú so svojím smartfónom spokojní, sa potešia novým aplikáciám.

Hardvér asi nečaká revolúcia, iba evolúcia

V oblasti parametrov mobilov sa na rok 2023 neočakáva žiadna zásadná zmena. Čoraz viac výrobcov už pochopilo, že 120 Hz obnovovacia frekvencia displejov je tá správna cesta k plynulému pohybu obrazu, či už ide o video, hry alebo čokoľvek iné. Frekvencia 60 Hz patrí minulosti, 90 Hz bude pravdepodobne ustupovať a viac modelov sa zaradí do rodiny so 144-hertzovými displejmi.

Tento prechod bol doteraz relatívne pomalý, lebo vyššia frekvencia znamená aj vyššiu spotrebu energie. Výrobcovia však rýchlo prešli na dynamickú frekvenciu, ktorá sa mení podľa aktuálnej potreby a šetrí tak energiu.

Možno očakávať, že k Xiaomi, Motorole a Samsungu (Galaxy S23 v januári) sa budú v roku 2023 pridávať aj ďalší výrobcovia s 200 Mpix foťákmi. Rozlíšenie však nie je všetko, a tak sa bude zvyšovať aj úroveň využitia umelej inteligencie na vylepšovanie záberov, HDR a výkon čipov, ktoré to všetko budú musieť zvládnuť.

Odporúčané
Unikla fotka zo zatiaľ nevydaného Samsungu Galaxy S23 Ultra? Vlajková loď má dostať až 200-megapixelový fotoaparát Unikla fotka zo zatiaľ nevydaného Samsungu Galaxy S23 Ultra? Vlajková loď má dostať až 200-megapixelový fotoaparát 4. novembra 2022, 18:30

Trendom je aj rýchlonabíjanie, ktoré by mohlo v tomto roku stiahnuť čas nabíjania bežných mobilov na úroveň 20 či 25 minút. Xiaomi nám ukázalo, že je to možné.

Nástup 8K ako štandardu mobilných kamier v roku 2023 neočakávame, skôr bude všetko smerovať k štandardizácii rozlíšenia 4K pri frekvencii 60 Hz aj pri lacnejších telefónoch nižších tried.

5G sa stane samozrejmosťou

Asi najvýraznejší trend, ktorý by mal byť v roku 2023 na vzostupe, bude 5G. Technológia mobilného internetu prudko zvyšuje nielen rýchlosť sťahovania, ale aj latenciu. To znamená odozvu, s akou zariadenie komunikuje so servermi. Ale sú tu aj ďalšie výhody, napríklad architektúra 5G network slicing má minimalizovať rušenia či oneskorenie komunikácie v rámci siete.

V konečnom dôsledku to znamená, že s novým telefónom budeš mať vyšší komfort používania internetu, keď práve nesedíš doma pri Wi-Fi routeri. Mobilní operátori ešte viac posilnia pokrytie signálom a 5G bude čoraz väčšou samozrejmosťou, podobne ako podpora virtuálnych kariet eSIM.

Pribudnú nové skladacie telefóny

Smartfóny, ktoré ti poskytnú veľkú zobrazovaciu plochu vďaka skladateľným displejom, prichádzajú na trh relatívne pomaly. Používatelia zatiaľ veľmi neveria životnosti ohybných displejov a ceny sú spravidla výrazne vyššie ako pri klasických modeloch.

Odporúčané
Skladací Google Pixel Fold bude dosť veľký a drahý. Unikli niektoré parametre a obrázky Skladací Google Pixel Fold bude dosť veľký a drahý. Unikli niektoré parametre a obrázky 9. decembra 2022, 16:04

V roku 2023 možno očakávať, že sa tento trend viac udomácni a výrobcovia sa budú snažiť priniesť odolnejšie skladačky, ktoré bez ujmy prežijú niekoľko rokov a nebudeš musieť predávať svoje vnútorné orgány na ich kúpu.

Očakáva sa príchod Huawei Pocket S či Google Pixel Fold a objem trhu s takýmito smartfónmi sa má zvýšiť v najbližších dvoch rokoch na 29 miliárd dolárov. Azda to nebude cena za dva-tri kusy.

Rozšírená realita sa viac rozšíri

O rozšírenej realite (AR) sa hovorí už roky. Podobne ako pri virtuálnej realite, každý rok mal byť rokom AR, no skutočnosť je iná. Výrobcovia už pochopili, že túto oblasť treba úzko zameriavať na konkrétne využitie. Hra Pokémon Go nám ukázala, ako na to, a predpokladá sa, že platformy ako Google, Apple či Snap v novom roku poskytnú výrobcom nástroje na tvorbu takýchto aplikácií.

Nový mobil ti prinesie vyšší výkon na spracovanie kombinácie umelých dát (napríklad inštrukcie navigácie) a obrazu z kamery. V roku 2023 množstvo takýchto aplikácií a hier bude rásť aj pre uvoľnenie po koronakríze. Či už ide o voľbu nového účesu, čítanie reklamných QR kódov z bilbordov alebo mobilnú hru, ktorá ťa vytiahne do prírody.

Smart hodinky k mobilu

Ak sleduješ technologické novinky, určite ti neuniklo, že nositeľná elektronika je na vzostupe, a v roku 2023 sa očakáva, že sa budú zlepšovať aj aplikácie určené pre smart hodinky, náramky a ďalšie gadgety. Tie zatiaľ stále pobežia primárne na smartfónoch a napriek tomu, že sú hodinky do určitej miery samostatné, táto miera sa asi zvyšovať nebude.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Zvyšujúci sa výkon mobilov v kombinácii s rýchlym 5G mobilným internetom v roku 2023 určite pripraví pôdu pre novinky. Predpokladáme, že najviac ich príde v oblasti softvérovej a hardvérovej výbavy smart hodiniek, ktoré si nachádzajú čoraz viac priaznivcov. Ako si medzi nimi vybrať, sme rozobrali v samostatnom článku.

Superaplikácie sú super

Možno ešte nevieš, čo je to superaplikácia, no v roku 2023 sa to pravdepodobne dozvieš. Ide o riešenie, pri ktorom sa v jednej apke ukrýva obrovské množstvo ďalších. Výrobca superaplikácie si tak získa tvoju úplnú pozornosť na mobilnom telefóne.

Odporúčané
Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI 7. decembra 2022, 14:00

Cez takúto apku totiž objednáš taxík, kúpiš si lístky do kina, zistíš, aké bude počasie, rezervuješ si let či ubytovanie, zasmeješ sa na vtipnom videu a hodíš svoje najnovšie selfíčko s pizzou v ruke na Tiktok. To všetko v jednej apke. V Číne ide o mimoriadne obľúbenú superapku WeChat. Svoje polienko do ohňa možno priloží aj Elon Musk. Niektorí odborníci totiž očakávajú, že nám v roku 2023 predstaví vlastné riešenie, ktoré bude vychádzať z Twitteru.

Domov
Zdieľať
Diskusia