Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2022, 18:30
Čas čítania 2:20
Peter Vnuk

Unikla fotka zo zatiaľ nevydaného Samsungu Galaxy S23 Ultra? Vlajková loď má dostať až 200-megapixelový fotoaparát

Unikla fotka zo zatiaľ nevydaného Samsungu Galaxy S23 Ultra? Vlajková loď má dostať až 200-megapixelový fotoaparát
Zdroj: Samsung
TECH SAMSUNG SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Od uvedenia novej vlajkovej lode Samsungu nás delí ešte nejaký čas. Už teraz sa však dostávajú na povrch realisticky pôsobiace správy o tom, aká bude nová generácia Galaxy S23.

Známy leaker, najmä pokiaľ ide o smartfóny Samsung, ktorý vystupuje na Twitteri pod menom Ice universe, nedávno vypustil do sveta porovnanie fotografie vytvorenej pomocou Samsungu Galaxy S23 Ultra a S22 Ultra.

Vľavo Samsung Galaxy S23 Ultra, vpravo S22 Ultra. Bez AI, priblíženie 16x.
Vľavo Samsung Galaxy S23 Ultra, vpravo S22 Ultra. Bez AI, priblíženie 16x. Zdroj: gsmarena.com

Fotografia sa už na Twitteri nenachádza. Ťažko povedať, či preto, že bola pre Samsung príliš citlivá, alebo nebola autentická. Druhá možnosť je málo pravdepodobná.

Zdá sa, že zadný fotoaparát si Ice universe vyskúšal v praxi už teraz. Tvrdí, že z 200-megapixelových telefónov, ktoré doteraz skúsil, je tento s výrazným náskokom najlepší.

Čo sa týka teleobjektívu, majú byť parametre zhodné s aktuálnym modelom S22 Ultra, no podľa leakera má v S23 Ultra dôjsť k vylepšeniu softvéru v oblasti farieb a algoritmov umelej inteligencie. Preto je možné, že sa toto zlepšenie dostane pomocou aktualizácie aj k majiteľom aktuálneho S22 Ultra.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

K najväčšiemu posunu má dôjsť v oblasti nočného režimu fotografovania vrátane natáčania videí. Zlepšenie je podľa leakera najvýraznejšie v oblasti vlajkových lodí Samsungu za posledných päť rokov. Aj v takmer úplnej tme pri päťsekundovom zábere je vraj výsledok svetlejší a celkovo kvalitnejší ako pri rovnakých podmienkach a šesťsekundovom zábere aktuálnou vlajkovou loďou.

Zlepšiť sa má nielen foťák

Okrem výrazného posunu kvality zadného aj predného fotoaparátu sa má trochu zväčšiť telo telefónu, zrejme aj preto, že senzor foťáka má byť väčší. Pozorovateľné to asi nebude, keďže to má byť o jednu či dve desatiny milimetra.

Displej modelu Ultra by sa v základe nemal zmeniť. Stále to má byť 6,8-palcový AMOLED so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Môže však dôjsť k určitým zmenám vo funkcii always-on, aby tak Samsung konkuroval iPhonu 14 Pro Max.

Možný vzhľad Samsung Galaxy S23.
Možný vzhľad Samsung Galaxy S23. Zdroj: digit.in

V tomto modeli od Applu sa pravdepodobne kórejský gigant inšpiruje aj v oblasti svetelnosti displeja, ktorá sa má v generácii S23 zvýšiť na 900 nitov. Pod kapotou by sa mal objaviť čip Snapdragon 8 Plus Gen 2, ktorý má byť výrazne výkonnejší vďaka vyššej taktovacej frekvencii. Prvá generácia vytiahne 3,2 GHz, nový čip má zvládnuť až 3,4 či 3,5 GHz. Hovorí sa aj o tom, že grafický výkon by mal byť vyšší ako pri iPhone 14 Pro.

Pobeží na Androide 13

Generácia Samsung Galaxy S23 má bežať na Androide 13, ktorý oproti dvanástke v oblasti rozhrania neprináša obrovské zlepšenia. Zmeny k lepšiemu majú prísť najmä v oblasti stability, zmien povolení pre apky, súkromia a bezpečnosti. Tieto aspekty môžu zaujať aj majiteľov aktuálnej generácie S22, keďže by sa mali dostať aj k nim v rámci aktualizácie na Android 13, ktorá sa začala v USA koncom októbra.

Z tohto obrázka možno dedukovať tvary jednotlivých modelov novej generácie Galaxy S23.
Z tohto obrázka možno dedukovať tvary jednotlivých modelov novej generácie Galaxy S23. Zdroj: Twitter/Ice universe

Dôležité zlepšenie v oblasti výdrže batérie, ktoré určite mnohí očakávajú, zatiaľ nie je ohlásené. Nový čip Snapdragon 8 Gen 2 by v tomto smere však mohol vďaka vyššej energetickej efektivite pomôcť znížiť jej vyťaženie. Rýchlosť nabíjania a výkony nabíjačiek budú pravdepodobne rovnaké ako pri súčasnej generácii.

Odporúčané
Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu 13. marca 2024, 13:00

Pribudnúť má nový režim Light, ktorý môže mierne znížiť výkon telefónu, no výrazne ušetrí výdrž batérie aj bez znižovania obnovovacej frekvencie displeja.

V oblasti cien a vzhľadu nás vraj nečakajú zásadné zmeny a Galaxy S23 Ultra má vyzerať veľmi podobne ako S22 Ultra. Skok vpred má teda nastať najmä v oblasti kvality fotoaparátov.

Novú generáciu smartfónov Galaxy S by mal výrobca predstaviť v januári alebo vo februári 2023. Niektoré indície naznačujú, že by to mohlo byť už v strede januára, aby tak Samsung predbehol konkurenciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia