Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2022, 13:00
Čas čítania 1:13
Peter Vnuk

USA tvrdo zasahujú proti Tiktoku, pretože ho obviňujú z krádeže údajov používateľov. Hrozí aplikácii úplný zákaz?

TECH FACEBOOK SOCIÁLNE SIETE TIKTOK USA
Uložiť Uložené

Zoznam štátov USA, ktoré zakazujú používanie apky Tiktok na štátnych zariadeniach, sa rozširuje

Už päť štátov zo Spojených štátov amerických vydalo zákaz používania sociálnej siete Tiktok na štátnych telefónoch a počítačoch. Týka sa to agentúr, úradov aj univerzít. Dôvodom sú obavy zo zbierania citlivých údajov z používateľských zariadení a strach z toho, že by sa mohli dostať do rúk čínskej vlády.

Ak by sa podobných opatrení začali pridržiavať aj súkromné spoločnosti, dostala by sa sociálna sieť zabávajúca vyše dve miliardy ľudí do veľkých problémov. 

Predstavitelia americkej vlády sú však presvedčení, že sa v aplikácii skrýva systém, ktorý zbiera obrovské množstvá údajov vrátane toho, kedy, kde a ako používateľ využíva internet, a následne tieto potenciálne citlivé údaje odovzdáva čínskej vláde.

Má to súvisieť s legislatívou, ktorú vláda Číny prijala v roku 2017. Tá ustanovuje povinnosť čínskych spoločností aj jednotlivcov spolupracovať so štátom na zbieraní informácií. Nedávna správa šéfa FBI Chrisa Wraya takisto potvrdzuje, že je dôvod obávať sa prepojenia Tiktoku a komunistickej strany.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Ch. Wray vo svojej správe spomína, že odporúčacie algoritmy apky „umožňujú manipulovať s obsahom, a ak (vláda) chce, môže ho využívať na vplyvové operácie“. Okrem zberu používateľských údajov si riaditeľ FBI myslí, že čínska vláda môže využívať Tiktok aj na „tradičnú špionáž“.

Netýka sa to iba Tiktoku

V USA postupne okrem Tiktoku zakazujú aj ďalšie produkty, ktoré môžu byť pod čínskym a ruským vplyvom, takže pre štát predstavujú bezpečnostné riziko. Ide o produkty spoločností Tiktok, Huawei, ZTE či Tencent a medzi zakázané produkty na vládnych zariadeniach patrí napríklad WeChat, Alibaba, AliPay alebo antivírus Kaspersky.

Odporúčané
Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI 7. decembra 2022, 14:00

Hovorca Tiktoku Jamal Brown sa pokúsil všetkých uistiť, že sa obavy nezakladajú na pravde:

Veríme, že obavy, ktoré stoja za týmito opatreniami, sú do značnej miery ovplyvnené dezinformáciami o našej spoločnosti.

Sociálnu sieť Tiktok vlastní firma ByteDance, v ktorej dcérskych spoločnostiach vlastní čínska vláda minimálne čiastočné podiely. Situácii nepomáha ani informácia o tom, že sa Tiktokom šíri malvér na kradnutie hesiel a informácií o platobných kartách.

Domov
Zdieľať
Diskusia