Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Slovenská sporiteľna.
6. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 2:36
Sponzorovaný obsah

34 % Slovákov plánuje šetriť na darčekoch

ZAUJÍMAVOSTI INFLÁCIA
Uložiť Uložené

Inflačná kalkulačka môže ľudí naučiť lepšie hospodáriť s peniazmi. Poradí ti, ako ochrániť úspory pred infláciou.

Neustále počúvame o inflácii a každý mesiac čítame desivé prognózy. V auguste sme sa museli zmieriť so 14-percentným nárastom cien a v októbri to bolo už pätnásť percent. Síce ťa to naštve pri pokladni v potravinách, no veľa ľudí si nevie úplne predstaviť, ako tieto percentá reálne ovplyvnia ich domácnosť. Vplyv môže byť menší alebo aj oveľa výraznejší. Závisí od toho, na čo míňaš najviac peňazí. Skutočný vplyv inflácie na tvoju domácnosť ti pomôže zistiť inflačná kalkulačka.

Ak vieš, ako na to, môžeš podstatne znížiť svoju mieru inflácie. Dobrým príkladom je vianočná večera. Ceny rýb medziročne stúpli o 18 percent. Za kilo kapra si výraznejšie priplatíš, vyjde ťa asi 6 eur. Zdá sa ti to priveľa? Vyskúšaj alternatívu – tolstolobika. Jeho cena tiež stúpla, ale nemala by byť vyššia ako štyri eurá. Tolstolobik je kaprovitá ryba s jemným bielym mäsom a najlepšie chutí upečený.  

Slovenská sporiteľňa
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

V prípade, že si potrpíš na poriadnu porciu mäsa v tvojom jedálnom lístku, sviatky ťa vyjdú ešte drahšie. „Ceny mäsa medziročne vzrástli dokonca o 34 percent,“ vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Drahšie bude aj vianočné pečenie, pretože cena cukru vzrástla o 24 percent. Ovocie zdraželo o 20 percent. 

„Čelíme bezprecedentným časom, inflácia zasahuje do fungovania domácností a ovplyvňuje aj ich reálnu spotrebu,“ vysvetľuje Matej Horňák. Až 70 percent Slovákov sa preto chystá tento rok na Vianociach šetriť. Skromnejšie darčeky plánuje 34 percent ľudí. Menej plánujú míňať aj na jedlo či dovolenky, bude to tak u 14 percent Slovákov. Vyplynulo z prieskumu, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu spravila spoločnosť Kantar na vzorke 600 respondentov.

„Pre väčšinu ľudí bude šetrenie na vianočných výdavkoch nevyhnutnosťou. Z prieskumu nám vyplynulo, že len dve percentá ľudí inflácia vôbec nezasiahla. Viac zasiahnutých či silne zasiahnutých sú až dve tretiny obyvateľstva,“ dodáva analytik.

Situáciu komplikuje aj slabé kritické myslenie

Napriek ťažkej situácii existujú aj ľudia, ktorí nedokážu odolať vyššiemu míňaniu. Podľa psychológa z IPčka Mareka Madra ide primárne o takých, ktorí nevyužívajú dostatočne kritické myslenie, sú obeťami hoaxov a manipulatívneho riešenia reklám, podliehajú sociálnemu porovnávaniu sa, opakujú nevhodný model svojej rodiny, majú konzumné správanie či nedostatočnú finančnú gramotnosť a schopnosť hospodáriť s finančnými prostriedkami.

Súčasná situácia však podčiarkuje potrebu správať sa finančne zodpovedne. „Určite je potrebné povedať si v takejto situácii aj nie zbytočným dlhom,“ konštatuje Matej Horňák. Odolať zbytočnému zadlžovaniu sa dá podľa psychológa okrem zvyšovania kritického myslenia aj plánovaním a zhodnotením si reálnych potrieb a v neposlednom rade hľadaním reálnych možností a podmienok, ako si v budúcnosti môcť dopriať sebe a rodine viac. Ak potrebuješ úver, ber ho len na veci, ktoré môžu pomôcť zlepšiť situáciu. Napríklad kúpou energeticky úspornejších spotrebičov, auta či zaplatením si vzdelávacieho kurzu, ktorý môže dopomôcť k lepšie platenému zamestnaniu, radia odborníci.

Slovenská sporiteľňa
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Inflačná kalkulačka aj dlhopis

Pomôcť s finančným zdravím Slovákom môže aj inflačná kalkulačka. Tá dokáže po zadaní súčasných úspor a výdavkov vypočítať presnú sumu, o koľko viac budeš platiť za bývanie, potraviny, energie, drogériu, oblečenie, cestovanie či dovolenku.

Každý si môže vypočítať vlastnú mieru inflácie, ktorá ho postihne v roku 2023. Dozvieš sa aj to, ako sa zmení suma, ktorú si dokážeš každý mesiac odložiť. Následne dostaneš aj odporúčané riešenia, aby si sa nedostal do mínusu, prípadne dokázal zhodnocovať ušetrené peniaze.

Lepšie zvládnuť infláciu ti pomôže premyslené škrtanie výdavkov a následné šetrenie alebo investovanie. Na trh prišla v polovičke novembra novinka – Inflačný dlhopis. „Ide najmä o nástroj pre konzervatívnejších klientov. Výnosy sú naviazané na infláciu eurozóny a sú garantované,“ opisuje výhody tohto investičného riešenia odborníčka na investovanie v Slovenskej sporiteľni Monika Pálová. Minimálna suma investície je tisíc eur so strednodobou dĺžkou investície na päť rokov. „Tento druh dlhopisu ochráni reálnu hodnotu peňazí investorov,“ vysvetľuje Monika Pálová. Dodáva, že pre investorov s vyššou odolnosťou voči riziku stále odporúča skôr investície do ETF fondov, a to či už peňažných, dlhopisových až po akciové.

Ak sa potrebuješ poradiť, ako zvládnuť infláciu a ochrániť pred ňou svoje úspory, neváhaj si dohodnúť stretnutie s poradcami v niektorej z pobočiek Slovenskej sporiteľne v termíne, ktorý ti vyhovuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia