Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 1:36
Jakub Paulík

Za plechovky Pepsi vyhráš 37-miliónovú stíhačku. Netflix baví Slovákov fascinujúcim prípadom študenta, ktorý vybabral so súťažou

FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY PEPSI PEPSI, WHERE'S MY JET? SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Spoločnosť nemyslela reklamu úplne vážne. 20-ročný mladý muž sa však rozhodol nazbierať milióny bodov, aby od nich vymámil stíhačku.

Čo vám ja môžem sľúbiť, to vám nemôže nikto dať. Týmto heslom sa zrejme v 90. rokoch riadila spoločnosť PepsiCo založená v USA, ktorá v reklame ponúkala zákazníkom možnosť vyhrať tričko, okuliare, ale aj stíhačku Harrier. Na to však bolo treba získať 7 miliónov súťažných bodov, pričom jedna plechovka nápoja bola ohodnotená 15 bodmi.

Aj keď sa to zdalo nemožné, systém mal v sebe dieru, ktorú si všimol 20-ročný študent John Leonard. Keď sa mu naozaj podarilo vyzbierať dostatočný počet bodov, nadnárodná spoločnosť výhercovi odmietla hlavnú cenu odovzdať. Leonardovi tvrdili, že išlo iba o vtip. Ambiciózny mladík však v tejto veci rozhodne nemal žiaden zmysel pre humor, pretože do svojej snahy investoval veľký balík peňazí. Prípad nakoniec skončil na súde.

Reklama, ktorá všetko odštartovala


190 plechoviek každý deň

Keby sa Američan pokúsil vypiť plechovky za 7 miliónov bodov, trvalo by mu to príliš dlho. Podľa prepočtov by musel piť (alebo len kupovať) ďalších 100 rokov 190 plechoviek denne. To predsa nedávalo zmysel. John Leonard však nakoniec prišiel na to, že sa body dali nakúpiť aj za 10 centov.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence Čo pozerať cez víkend? Oscarový Oppenheimer, Sydney Sweeney v poriadne netradičnej úlohe a sexy zvádzanie Jennifer Lawrence 23. marca 2024, 9:00

Predtým než do súťaže investoval množstvo peňazí, overil si v Pentagone, či je vôbec možné, aby ako civilista vlastnil stíhačku Harrier. Hovorca Pentagonu Kenneth Bacon (1994 – 2001) Leonardovi potvrdil, že by to bolo v poriadku, ak by nebola stíhačka vyzbrojená. Plán sa teda mohol rozbehnúť.

Spoločne s kamarátom Toddom Hoffmanom a ďalšími investormi vyzbieral viac ako 700-tisíc dolárov, za ktoré nakúpil 7 miliónov bodov. Aj keď mu spoločnosť pôvodne ponúkla mimosúdne vyrovnanie vo výške takmer 1 milióna dolárov, 20-ročný Američan sa s touto možnosťou nezmieril. Trval na tom, aby mu firma dodala sľúbenú stíhačku.

Disclaimer „just kidding“

Neuspel. Súd nakoniec rozhodol v prospech spoločnosti. Vo verdikte poukázal na to, že firma nemôže zabezpečiť civilistovi funkčnú stíhačku, s ktorou by mohol potenciálne lietať a strieľať. Zároveň uviedol, že Američan nezmyselne uveril reklame, podľa ktorej by za niečo vyše 700-tisíc dolárov mohol získať majetok v hodnote viac ako 37 miliónov dolárov. 

PepsiCo nakoniec zvýšila potrebný počet bodov zo 7 miliónov na 700 miliónov a do reklamy pridala vyhlásenie „just kidding“ – len žartujeme. Od súdneho procesu s Leonardom si dáva firma dobrý pozor na to, aby v prípade obdobných reklám nezabudli na disclaimer, ktorý uvedie veci na pravú mieru. Celý prípad zameraný na snahu Johna Leonarda získať stíhačku rozobral Netflix vo svojom novom dokumente Pepsi, Where's My Jet?

Ak si dokument videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Domov
Zdieľať
Diskusia