Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 6:56
Denisa Šútorová

Slovenka Zuzana pracovala pre Alexandra McQueena: Občas sme tri mesiace robili na niečom, čo sa nakoniec nepoužilo (Rozhovor)

Slovenka Zuzana pracovala pre Alexandra McQueena: Občas sme tri mesiace robili na niečom, čo sa nakoniec nepoužilo (Rozhovor)
Zdroj: archív Zuzany Zmatekovej
MÓDA MÓDA ROZHOVORY ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

„Niekedy sa pri tvorení kolekcie stalo, že prišiel head dizajnér a povedal, že sa to príliš podobá na niečo iné alebo že sa mu to skrátka nepáči. To, na čom celý tím robil tri mesiace, sa potom vôbec nepoužilo,“ hovorí úspešná Slovenka.

Úspešná textilná dizajnérka Zuzana Zmateková už dlhé roky pôsobí v Škandinávii. Vo Fínsku našla lásku a vo svojom odbore sa jej podarilo získať druhého magistra na jednej z najlepších univerzít sveta – Aalto University. Vo Švédsku sa zase zamestnala na exkluzívnej pozícii textilného dizajnéra pre značku H&M.


Slovenka má na konte niekoľko medzinárodných cien a prestížnych nominácií vrátane Národnej ceny za dizajn 2019 a 2022 či YTAT Young Textile Art Triennial 2016 v poľskej Lodži, no medzi jej najväčšie kariérne úspechy patrí stáž v luxusnom módnom dome Alexander McQueen.

Slovenka Zuzana Zmateková má na konte medzinárodné úspechy v oblasti dizajnu a už dlhé roky pôsobí v Škandinávii. Medzi jej najväčšie kariérne úspechy patrí stáž u Alexandra McQueena.
Slovenka Zuzana Zmateková má na konte medzinárodné úspechy v oblasti dizajnu a už dlhé roky pôsobí v Škandinávii. Medzi jej najväčšie kariérne úspechy patrí stáž u Alexandra McQueena. Zdroj: archív Zuzany Zmatekovej

Zuzane Zmatekovej sa podarilo to, o čom denne snívajú stovky dievčat – pracovať v zákulisí vysokej módy. V rozhovore nám úprimne porozprávala o tom, ako sa k McQueenovi dostala a prečo túto pracovnú skúsenosť neberie ako splnený sen. Napriek tomu, že si Zuzana Zmateková vybudovala značne silné renomé v zahraničí, často sa vracia na rodné Slovensko, kde o projekty a spolupráce nemá núdzu. 

V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o histórii značiek a inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Amenge Textiles (@amenge.project)

Ako sa vám podarilo dostať k Alexandrovi McQueenovi?
Keď Alexander McQueen zverejnil, že hľadá stážistov, odvážila som sa poslať svoje portfólio a životopis. Zrazu ma pozvali do Londýna na skúšobný deň. Snažila som sa predčasne netešiť a byť nohami pevne na zemi, a tak som si povedala, že idem na výlet a aspoň si užijem mesto. Počas skúšobného dňa mi dali zadanie, ktoré vlastne ani nebolo kreatívne, myslím, že som skenovala nejaké knižky.

Odporúčané
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) 19. apríla 2024, 17:00

Na konci sa ma hlavná dizajnérka pre textil spýtala, kedy môžem začať, a oznámila mi, že by ma chcela na stáž. Následne som štyri mesiace robila v oddelení textilného dizajnu, kde som sa venovala digitálnym potlačiam.

Slovenka Zuzana Zmateková má okrem stáže u Alexandra McQueena na konte spolupráce so značkami Isadore a Nehera.
Slovenka Zuzana Zmateková má okrem stáže u Alexandra McQueena na konte spolupráce so značkami Isadore a Nehera. Zdroj: archív Zuzany Zmatekovej

Brali ste túto skúsenosť ako splnený sen? Aké bolo zákulisie?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126023 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si úspešná Slovenka prácou pre luxusnú značku dokázala zarobiť.
  • Ako vyzeralo zákulisie ateliéru a ako v ňom prebiehal deň.
  • Čím bol inšpirovaný dizajn Zuzany Zmatekovej, ktorý sa dostal do kolekcie Alexandra McQueena.
  • Prečo Zuzana Zmateková už ďalej nechcela pracovať u Alexandra McQueena.
  • Ako prebieha navrhovanie dizajnov pre H&M.
Domov
Zdieľať
Diskusia