Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 7:03
Daniel Mikolášik

Celebritný fotograf Jan: Už nejdem pod 10-tisíc dolárov za svadbu. Tie najdrahšie si vôbec neplánujú známe osobnosti (Rozhovor)

Celebritný fotograf Jan: Už nejdem pod 10-tisíc dolárov za svadbu. Tie najdrahšie si vôbec neplánujú známe osobnosti (Rozhovor)
Zdroj: Jan Freire archív
REFRESHER 2 CHAINZ FOTOGRAFIE KANYE WEST KIM KARDASHIAN OSOBNOSTI SVADBA ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Jan Freire bol aj na svadbe s Kanyem Westom a Kim Kardashian vo Versaceho vile. „Kanyeho sa mi podarilo zachytiť vysmiateho ako jednému z troch ľudí na svete,“ prezrádza v rozhovore fotograf zo Slovenska.

„Ako fotograf som sa za tie roky naučil, že to, čo do ľudí dáte, to z nich dostanete. Ja fotím svadby hlavne preto, lebo milujem pracovať s ľuďmi. A o to viac v ich najkrajší deň, keď sa dajú zachytiť tie najlepšie emócie lásky a šťastia,“ prezrádza Jan.

Jan Freire sa fotografii venuje už vyše 30 rokov. V roku 1991 začal fotiť pre české a slovenské magazíny. Podľa jeho slov neexistuje vtedajšia celebrita, ktorá by sa neobjavila pred jeho objektívom. Aj preto sa rozhodol zakúsiť niečo väčšie a odišiel do USA.

V Amerike pracoval pre klientov ako Vogue, Dior či Playboy a nafotil tiež celosvetovú kampaň pre Sony. Neskôr sa začal špecializovať na luxusné a celebritné svadby. Fotil svadbu aj známemu raperovi 2 Chainzovi, na ktorej sa mu podarili unikátne zábery Kanyeho Westa, Kim Kardashian či Lil Waynea.

V rozhovore s Janom sa okrem iného dozvieš, ako sa mu podaril záber, na ktorom sa Kanye usmieva, aké sú svetové celebrity naživo, prečo na Kim Kardashian zmenil názor, aké najdrahšie svadby fotil, za čo milionári na svojich svadbách platia najviac, ako to vyzeralo vo Versaceho vile či aký má honorár za luxusné svadby.

V Refresheri pravidelne prinášame príbehy úspešných Slovákov, ktorí prerazili v zahraničí. Ak chceš viac takýchto rozhovorov, sleduj túto sekciu. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš celé a bez obmedzení.
Jan s raperom Rick Rossom, ktorého fotil na obálku magazínu Inked.
Jan s raperom Rick Rossom, ktorého fotil na obálku magazínu Inked. Zdroj: Jan Freire archív

Desať rokov ste fotili svadby v USA. Napokon ste sa však vrátili na Slovensko. Čo vás viedlo k návratu domov, keď ste mali v Miami vybudovanú úspešnú kariéru?

Pandémia koronavírusu. Fotil som luxusné svadby a práve to bolo jedno z prvých odvetví, ktoré sa pre bezpečnostné opatrenia zakázalo. Ešte aj reštaurácie a hotely ako-tak fungovali, no svadby, pri ktorých sú na jednom mieste desiatky a stovky ľudí, boli okamžite pozastavené. A ja pri mojich vysokých nákladoch som za 10 mesiacov prakticky nezarobil ani cent. A nebol žiadny výhľad do budúcna, že by sa táto situácia v najbližších rokoch zlepšila. Dlho som to zvažoval, no nakoniec som sa rozhodol vrátiť.

Situácia sa však po troch rokoch od vypuknutia pandémie vo svete výrazne zlepšila. Nezvažovali ste návrat do USA?

Keď človek príde do zahraničia, zažije tzv. kultúrny šok. Ten som mal v USA približne pol roka, no keď som sa vrátil na Slovensko po 10 rokoch v Amerike, mal som kultúrny šok asi rok a pol. (smiech) Takže prvé mesiace boli dosť ťažké a veľmi som sa chcel vrátiť, ale teraz, keď sa už situácia upokojila a svadby sa opäť začali rozbiehať, tak sa snažím zameriavať skôr na európsky trh a predovšetkým Taliansko. Vždy ma totiž fascinovali rozprávkové svadby pri Comskom jazere (Lago di Como) alebo vo Florencii.

Odporúčané
Dubaju vládne šejk Muhammad: jeho ženy pri ňom zažili peklo, jedna svoje dieťa celý život nevidela, dve dcéry dal uniesť Dubaju vládne šejk Muhammad: jeho ženy pri ňom zažili peklo, jedna svoje dieťa celý život nevidela, dve dcéry dal uniesť 24. apríla 2024, 16:30

Vašou doménou boli luxusné svadby, medzi nimi aj sobáše svetových celebrít. Ako si spomínate napríklad na „veľký deň“ rapera 2 Chainza a jeho manželky Keshy Ward?

Typická americká svadba paradoxne nie je jeden deň, ale minimálne tri dni. Začína sa to programom tzv. rehearsal dinner, čo je večera deň pred obradom, a po druhom – hlavnom dni býva ešte brunch. Keď si spomínam na ich svadbu, tak mi ako prvé napadne už samotný prvý deň. Ja som totiž spočiatku zvažoval, či mám vôbec zobrať ponuku na fotenie tejto svadby, ale keď som tam počas rehearsal dinner stretol hviezdy ako Kim Kardashian, Kanye West či Lil Wayne, tak som si povedal: ako dobre, že som na to nakoniec kývol. (smiech)

2 Chainz a Kesha Ward so svojimi deťmi po svadobnom obrade vo Versaceho vile v Miami.2 Chainz pred svadobným obradom so svojím synom Halom vo Versaceho vile v Miami.Kanye West a Kim Kardashian s novomanželmi 2 Chainzom a Kesha Ward počas ich svadby vo Versaceho vile v Miami.Kesha Ward vo svojich svadobných šatách.
Zobraziť galériu
(10)

Prečo ste najprv váhali, či do toho ísť?

Ja som totižto nikdy nemal veľmi v láske rap, hoci v Amerike som sa ho naučil mať rád. Ale taký ten tvrdý som vyslovene nemusel. A pár týždňov predtým ako ma oslovili na fotenie 2 Chainzovej svadby, som bol na jednom VIP evente, kde 2 Chainz vystupoval a predviedol tam takú temnotu, že to znelo pomaly ako metal. Takže som váhal skôr pre osobný nesúlad s predstaviteľom takéhoto žánru. Ale nakoniec som si povedal, že by bola škoda zahodiť takú ponuku, takže som ju prijal. A neľutujem to.

Je ťažké dostať sa ako fotograf na takúto udalosť? Alebo keď máte vybudované meno ako vy, tak tie ponuky chodia samy?

Niečo medzi tým. Samozrejme, že keď máte vybudované meno, ponuky chodia samy, lenže to nikdy nie je len o ponuke. Každý, kto organizuje takúto luxusnú alebo celebritnú svadbu, komunikuje minimálne s piatimi špičkovými fotografmi. Potom sa dohodujú podmienky a podľa toho sa vyberá. Lebo nikdy nie ste sám najlepší. Tých najlepších je zopár. Pokiaľ ste už na takej úrovni, je to viac o biznise ako o nejakých fotografických zdatnostiach.

Raper Lil Wayne ako svedok oblieka ženícha 2 Chainza pred jeho svadobným obradom vo Versaceho vile v Miami. Vedľa nich sedí 2 Chainzov brat a syn Halo.
Raper Lil Wayne ako svedok oblieka ženícha 2 Chainza pred jeho svadobným obradom vo Versaceho vile v Miami. Vedľa nich sedí 2 Chainzov brat a syn Halo. Zdroj: Freire Wedding Photo

Ako ste spomenuli, na 2 Chainzovej svadbe boli hostia ako Kim Kardashian, Kanye West či Lil Wayne. Aké sú takéto hviezdy naživo?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125545 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa mu podaril záber, na ktorom sa Kanye usmieva.

  • Aké sú svetové celebrity naživo.

  • Aký má honorár za luxusné svadby.
  • Prečo na Kim Kardashian zmenil názor.

  • Aké najdrahšie svadby fotil a za koľko.

  • Za čo milionári na svojich svadbách platia najviac.

  • Aký typ svadobnej fotky je podľa neho najviac klišé.

Domov
Zdieľať
Diskusia