Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 3:45
Jana Chovancová

Radka žije na Bali: Ostrov už nie je low cost destinácia, iba za letenku minieš viac ako tisíc eur a zdraželi aj iné veci

Radka žije na Bali: Ostrov už nie je low cost destinácia, iba za letenku minieš viac ako tisíc eur a zdraželi aj iné veci
Zdroj: Facebook/Radka
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH DOVOLENKA
Uložiť Uložené

Bali. Neveľký ostrov v Indonézii, na ktorom nájdeš naozaj všetko. Od nádherných pláží cez široké ryžové polia a džungle až po rozmanité pohoria. Čo tam však po novom nenájdeš, je lacné ubytovanie a lacné jedlo v reštaurácii. Prečo?

Niektorí sa na Bali vydajú za dokonalými vlnami a surfovaním. Iných zláka jogový pobyt a turistika. Ďalší chcú na ostrove nájsť pokoj v duši formou meditácie. Nie nadarmo nazývajú tento ostrov rajom na zemi. Miestni sú tu milí, všade navôkol je panenská príroda a stres akoby ani neexistoval.

Kedysi bolo Bali vychýrenou destináciou medzi „backpackermi“, ktorí si so sebou vzali zopár vecí, nasadli do lietadla a skúmali krásy ostrova. Ale aj nomádmi, ktorí sa na ostrove na pár mesiacov ubytovali, pričom z ostrova stále vykonávali svoju prácu v Európe či USA. Pandémia koronavírusu však zasiahla aj tento raj na zemi a Bali už viac nie je low cost destináciou.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Radka Vargová odišla na Bali prvýkrát pred štyrmi rokmi, keď sa zúčastnila na dvojtýždňovom jogovom pobyte. Očarilo ju natoľko, že sa tam opätovne vracala na niekoľko mesiacov. Neskôr, keď vo svete zúrila pandémia koronavírusu, zostala v dôsledku opatrení na Bali „zaseknutá“. Dnes tam žije už dva a pol roka a momentálne by si ju našiel v Bukite v surferskej oblasti Uluwatu.

Bali je ostrov známy svojimi obrovskými zelenými ryžovými poliami.
Bali je ostrov známy svojimi obrovskými zelenými ryžovými poliami. Zdroj: Unsplash/Radoslav Bali

Podarilo sa jej nájsť dobré ubytovanie a časom si vybudovala vlastný biznis. Navrhuje dámske oblečenie zo stopercentného ľanu pod vlastnou značkou NALA a na Bali žije plnohodnotný život. Aj keď priznáva, že už to nie je za taký lacný peniaz ako na začiatku.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Naposledy som sa odišla pozrieť domov na Slovensko na jar tohto roku. Bola som tam štyri mesiace, a keď som sa vrátila na Bali, nestačila som sa diviť. Za ubytovanie tu zaplatíš porovnateľne veľa ako v drahšej európskej destinácii. A to nehovorím o luxusných apartmánoch,“ hovorí pre Refresher.

Čo všetko zdraželo?

Pred pandémiou Radka zaplatila za spiatočnú letenku cez spoločnosti Qatar alebo Emirates približne 650 až 700 eur. Teraz hovorí o letenkách, ktorých ceny sa zvýšili dvojnásobne. 

„Cena sa pohybuje od 1 200 eur, pri troche šťastia. Premýšľala som, že by som si kúpila jednosmernú letenku a išla by som na pár mesiacov naspäť do Európy. Letenka však vychádza okolo 900 eur, čo je tiež veľmi veľa.“

Na ostrove, kde si sa prepravoval pomocou obľúbených motoriek, si teraz priplatíš aj za pohonné hmoty. A to takmer dvojnásobok pôvodnej ceny. Stále je to však menej ako momentálne u nás na Slovensku, hovorí Radka.

Zdraželi aj niektoré reštaurácie, najmä tie, ktoré sú populárne medzi turistami. Radka ti odporúča vyhľadávať turisticky menej známe miesta. „Zaujímavé je, že pred pandémiou ste všade mohli vidieť promá, ako napríklad raňajky za päť eur a k tomu káva alebo džús zadarmo. To už dnes neplatí. Za podobné raňajky dáš osem eur a k tomu si ešte zarátaj päť eur za kávu,“ hovorí Radka. Jednoduchšie raňajky ťa teda vyjdú na desať eur, a ak si chceš zamaškrtiť, tak 15 až 20 eur na osobu. 

Na Bali si po novom priplatíš nielen za ubytovanie, ale aj za benzín či jedlo v reštaurácii.
Na Bali si po novom priplatíš nielen za ubytovanie, ale aj za benzín či jedlo v reštaurácii. Zdroj: Unsplash/Yuriy Fomin

Počet turistov sa nezmenil, ale typ áno

Jeden by povedal, že drahšie ceny ľudí od dovolenky na Bali odlákajú, no nie je to pravda. Radka hovorí, že turisti stále chodia v hojnom počte, no sú to iní ľudia ako pred pandémiou. „Čítala som, že ich od konca februára do konca októbra prišlo na Bali vyše 1 200 000. Je to možno aj preto, že sa konečne zrušili špeciálne podmienky na vstup na ostrov a človek nepotrebuje tisíc dokumentov,“ hovorí.

Odporúčané
Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ 24. apríla 2024, 9:30

Podľa Radky sa však mení typ ľudí, ktorí na Bali prichádzajú. Stretáva oveľa viac dovolenkárov, ktorí si doprajú luxus, a prichádza aj viac rodín s deťmi. Hovorí, že aj oni si väčšinou prenajímajú lepšie ubytovania.

„Bali už nie je pre tých, ktorí nasadnú na lietadlo a stačí im na cestovanie pár drobných. Myslím si, že sa ostrov stáva viac luxury a batôžkari začínajú uprednostňovať iné destinácie. Napríklad taký Bangkok v Thajsku či Kuala Lumpur v Malajzii sú populárne a je to tam citeľne lacnejšie ako na Bali.“

Turistov s batôžkami na Bali ubúda.
Turistov s batôžkami na Bali ubúda. Zdroj: Unsplash/Etienne Boulanger

Pandémia postihla turistický ruch ostrova a všetci sa snažia dobehnúť dvojročné straty. „Pre mnohých bolo toto obdobie likvidačné a snažia sa postaviť na nohy. Myslím si však, že je to aj tým, že sem začali chodiť ľudia, ktorí sú ochotní zaplatiť viac,“ hovorí Radka a dodáva, že na ostrove badať zvýšenie počtu turistov z Ruska.

„Na Bali ich je momentálne naozaj veľmi veľa a stále pribúdajú. Problémom však je, že si za rezorty priplácajú viac, a tak majitelia vedia, že ceny môžu zdvihnúť. Niekoľkokrát sa už stalo, že si ľudia chceli prenajať apartmán za cenu uvedenú na stránke, no ruskí záujemcovia ponúkli viac a napokon ho aj dostali. Tu ľudia neriešia nejaké zmluvy, nie sú tu pravidlá a vyhráva ten, kto ponúkne viac,“ dodáva.  

Vyššie ceny cestovateľov od návštevy Bali neodradili. Vydávajú sa tam však najmä tí, ktorí vyhľadávajú luxus, a batôžkarov ubúda.
Vyššie ceny cestovateľov od návštevy Bali neodradili. Vydávajú sa tam však najmä tí, ktorí vyhľadávajú luxus, a batôžkarov ubúda. Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing

Žiť na Bali je už ako žiť priamo na Václaváku

Radka nepovažuje Bali za destináciu, kde sa dá stráviť celý život. No ostrov je stále zaujímavý pre turistov, teraz najmä takých, ktorí si radi doprajú. „Premýšľam nad tým, že sa vrátim na Slovensko a odtiaľ budem riadiť aj svoj biznis. Na Bali by som sa vracala na prázdniny, na dva mesiace, pozrela by som sa, čo je nové, ale to je asi tak všetko. Prekáža mi aj to, že je tu taký nával turistov. Môj priateľ hovorí, že je to ako žiť na Václaváku,“ smeje sa Radka.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ak sa chystáš na Bali, Radka má pre teba jednu dobrú radu. Pred dovolenkou si nič negoogli ani si neukladaj rôzne instagramové posty. Neodporúča ani premakaný zoznam miest, ktoré by si chcel navštíviť, a neoplatí sa podľa nej podceniť ani otázku financií. 

„Tie miesta má uložených ďalších tisíc ľudí a je možné, že budú úplne prepchaté. A ešte jedno odporučenie: rátajte s tým, že miniete viac, ako je váš budget,“ dodáva na záver. 

Domov
Zdieľať
Diskusia