„Kuchárske remeslo vymiera. Veľa reštaurácií bude musieť prejsť zo 7-dňovej prevádzky na 5-dňovú, alebo robiť len večer,“ hovorí Tomáš Sika, spoluzakladateľ Menju a bývalý majiteľ reštaurácie Con Forchetta.
Absolvoval niekoľko stáží vo Francúzsku v michelinských reštauráciách, pôsobil ako executive chef najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa a tiež hotelov Salamandra rezort a Sliezsky dom. Verejnosť ho však pozná predovšetkým ako porotcu televíznych kuchárskych šou MasterChef a Moja mama varí lepšie ako tvoja.
Martin Korbelič teraz v hlavnom meste otvára svoju vlastnú reštauráciu s názvom Menju, ktorá hosťom sprostredkuje priamy kontakt s hviezdnym šéfkuchárom.
Do nového projektu sa púšťa spolu s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom – šéfkuchárom nedávno zatvorenej talianskej reštaurácie Con Forchetta a bývalým manažérom siete pivární Klubovňa.
Ak ťa zaujímajú ďalšie články zo slovenskej gastroscény, nezabudni dať odber na tému Gastro Bratislava. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.
Vyše 30-ročné priateľstvo
„Poznáme sa už asi od štrnástich rokov, chodili sme spolu na strednú školu a dokonca sme sedeli v jednej lavici,“ spomína Martin Korbelič. „Odvtedy sme spolupracovali na viacerých projektoch, no naše cesty sa rozchádzali a schádzali.“
V deväťdesiatych rokoch spolu dokonca istý čas čapovali pivo v bufete pri Dunaji a pracovali aj ako čašníci v reštaurácii Modrá guľa na Suchom mýte. Martin vraví, že to neľutuje a je dobré, keď si kuchár najskôr vyskúša aj túto prácu.
„Potom vám čašník nemôže povedať, že sa niečo nedá, lebo tú prácu už poznáte. Vytrénujete si aj vystupovanie pred ľuďmi.“ Ako kuchári spolu pracovali v terajšom hoteli Apollo (predtým Dukla) a prosperujúcej talianskej reštaurácii Paparazzi – jej majitelia dnes vlastnia reštauráciu UFO.
Martin sa v rámci práce pre Medusu na istý čas ponoril do manažérskej funkcie, chýbala mu však pravá „kuchárčina“. „Nebolo to veľmi o varení, do kuchyne som sa skoro nedostal. Na druhej strane som rád, že som si túto prácu mohol vyskúšať aj z druhej strany – viem to využiť napríklad pri nastavovaní cenotvorby. Napokon však vyhrala túžba robiť niečo iné,“ hovorí známy šéfkuchár.
Prišiel teda ročný projekt, v rámci ktorého sa pustil do modernizácie kuchyne v lyžiarskom stredisku Salamandra rezort a štvorhviezdičkovom hoteli Sliezsky dom. „To bol krásny a úspešný projekt, dodnes je to moja veľká láska. Darí sa im, sú úplne vybukovaní,“ vraví.
Martin Korbelič sa potom rozhodol, že bude na sebe chvíľu pracovať, a vydal sa na svoju vlastnú projektovú cestu. Začal organizovať ochutnávky, živé kuchárske šou, súkromné varenie či grilovanie u ľudí doma. Časom sa ukázalo, že na spokojné živobytie to úplne nestačí.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako šéfkuchári zdôvodňujú cenu 20 eur za hlavné jedlo.
- Prečo nechcú byť škatuľkovaní ako „hotelová reštaurácia“.
- Prečo Tomáš Sika zatvoril obľúbenú taliansku reštauráciu Con Forchetta.
- Prečo si šéfkuchári myslia, že ponúkať večere by nemalo potenciál.
- S akou najväčšou krízou v súčasnosti bojuje slovenské gastro.