Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. októbra 2022, 16:30
Čas čítania 5:04
Ema Stanovská

Martin Korbelič o novej reštaurácii Menju: Hostia si tu so mnou môžu potriasť rukou, chcem ukázať, že som človek z mäsa a kostí

Martin Korbelič o novej reštaurácii Menju: Hostia si tu so mnou môžu potriasť rukou, chcem ukázať, že som človek z mäsa a kostí
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Kuchárske remeslo vymiera. Veľa reštaurácií bude musieť prejsť zo 7-dňovej prevádzky na 5-dňovú, alebo robiť len večer,“ hovorí Tomáš Sika, spoluzakladateľ Menju a bývalý majiteľ reštaurácie Con Forchetta.

Absolvoval niekoľko stáží vo Francúzsku v michelinských reštauráciách, pôsobil ako executive chef najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa a tiež hotelov Salamandra rezort a Sliezsky dom. Verejnosť ho však pozná predovšetkým ako porotcu televíznych kuchárskych šou MasterChef a Moja mama varí lepšie ako tvoja.

Martin Korbelič teraz v hlavnom meste otvára svoju vlastnú reštauráciu s názvom Menju, ktorá hosťom sprostredkuje priamy kontakt s hviezdnym šéfkuchárom.

Martin Korbelič sa do nového projektu pustil s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom.
Martin Korbelič sa do nového projektu pustil s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Do nového projektu sa púšťa spolu s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom – šéfkuchárom nedávno zatvorenej talianskej reštaurácie Con Forchetta a bývalým manažérom siete pivární Klubovňa.

Ak ťa zaujímajú ďalšie články zo slovenskej gastroscény, nezabudni dať odber na tému Gastro Bratislava. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.

Vyše 30-ročné priateľstvo

„Poznáme sa už asi od štrnástich rokov, chodili sme spolu na strednú školu a dokonca sme sedeli v jednej lavici,“ spomína Martin Korbelič. „Odvtedy sme spolupracovali na viacerých projektoch, no naše cesty sa rozchádzali a schádzali.“

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

V deväťdesiatych rokoch spolu dokonca istý čas čapovali pivo v bufete pri Dunaji a pracovali aj ako čašníci v reštaurácii Modrá guľa na Suchom mýte. Martin vraví, že to neľutuje a je dobré, keď si kuchár najskôr vyskúša aj túto prácu.

Obaja šéfkuchári už spolupracovali na spoločných projektoch, dokonca spolu kedysi pracovali za výčapom.
Obaja šéfkuchári už spolupracovali na spoločných projektoch, dokonca spolu kedysi pracovali za výčapom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Potom vám čašník nemôže povedať, že sa niečo nedá, lebo tú prácu už poznáte. Vytrénujete si aj vystupovanie pred ľuďmi.“ Ako kuchári spolu pracovali v terajšom hoteli Apollo (predtým Dukla) a prosperujúcej talianskej reštaurácii Paparazzi – jej majitelia dnes vlastnia reštauráciu UFO.

Martin sa v rámci práce pre Medusu na istý čas ponoril do manažérskej funkcie, chýbala mu však pravá „kuchárčina“. „Nebolo to veľmi o varení, do kuchyne som sa skoro nedostal. Na druhej strane som rád, že som si túto prácu mohol vyskúšať aj z druhej strany – viem to využiť napríklad pri nastavovaní cenotvorby. Napokon však vyhrala túžba robiť niečo iné,“ hovorí známy šéfkuchár.

V Menju ochutnáš dobre známe pokrmy, no v modernej verzii.
V Menju ochutnáš dobre známe pokrmy, no v modernej verzii. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Prišiel teda ročný projekt, v rámci ktorého sa pustil do modernizácie kuchyne v lyžiarskom stredisku Salamandra rezort a štvorhviezdičkovom hoteli Sliezsky dom. „To bol krásny a úspešný projekt, dodnes je to moja veľká láska. Darí sa im, sú úplne vybukovaní,“ vraví.

Odporúčané
Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok 1. mája 2024, 12:30

Martin Korbelič sa potom rozhodol, že bude na sebe chvíľu pracovať, a vydal sa na svoju vlastnú projektovú cestu. Začal organizovať ochutnávky, živé kuchárske šou, súkromné varenie či grilovanie u ľudí doma. Časom sa ukázalo, že na spokojné živobytie to úplne nestačí.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123076 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako šéfkuchári zdôvodňujú cenu 20 eur za hlavné jedlo.
  • Prečo nechcú byť škatuľkovaní ako „hotelová reštaurácia“.
  • Prečo Tomáš Sika zatvoril obľúbenú taliansku reštauráciu Con Forchetta.
  • Prečo si šéfkuchári myslia, že ponúkať večere by nemalo potenciál.
  • S akou najväčšou krízou v súčasnosti bojuje slovenské gastro.
Domov
Zdieľať
Diskusia