„Kuchárske remeslo vymiera. Veľa reštaurácií bude musieť prejsť zo 7-dňovej prevádzky na 5-dňovú, alebo robiť len večer,“ hovorí Tomáš Sika, spoluzakladateľ Menju a bývalý majiteľ reštaurácie Con Forchetta.
Absolvoval niekoľko stáží vo Francúzsku v michelinských reštauráciách, pôsobil ako executive chef najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa a tiež hotelov Salamandra rezort a Sliezsky dom. Verejnosť ho však pozná predovšetkým ako porotcu televíznych kuchárskych šou MasterChef a Moja mama varí lepšie ako tvoja.
Martin Korbelič teraz v hlavnom meste otvára svoju vlastnú reštauráciu s názvom Menju, ktorá hosťom sprostredkuje priamy kontakt s hviezdnym šéfkuchárom.
![Martin Korbelič sa do nového projektu pustil s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom.](https://refstatic.sk/article/8d693ccd01f2e40f60b6.jpg?is=1200x2000&s=e3d4b22b01cf0d22949fc7de91181fb77103ff82a03f4ac9630f33c10d1c960d)
Do nového projektu sa púšťa spolu s dlhoročným kamarátom Tomášom Sikom – šéfkuchárom nedávno zatvorenej talianskej reštaurácie Con Forchetta a bývalým manažérom siete pivární Klubovňa.
Ak ťa zaujímajú ďalšie články zo slovenskej gastroscény, nezabudni dať odber na tému Gastro Bratislava. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.
Vyše 30-ročné priateľstvo
„Poznáme sa už asi od štrnástich rokov, chodili sme spolu na strednú školu a dokonca sme sedeli v jednej lavici,“ spomína Martin Korbelič. „Odvtedy sme spolupracovali na viacerých projektoch, no naše cesty sa rozchádzali a schádzali.“
V deväťdesiatych rokoch spolu dokonca istý čas čapovali pivo v bufete pri Dunaji a pracovali aj ako čašníci v reštaurácii Modrá guľa na Suchom mýte. Martin vraví, že to neľutuje a je dobré, keď si kuchár najskôr vyskúša aj túto prácu.
![Obaja šéfkuchári už spolupracovali na spoločných projektoch, dokonca spolu kedysi pracovali za výčapom.](https://refstatic.sk/article/3d88a6788c80d45496d4.jpg?is=1200x2000&s=d693041896229f87896b25e47464449322b8eb906d019d7948f6eded823d45e9)
„Potom vám čašník nemôže povedať, že sa niečo nedá, lebo tú prácu už poznáte. Vytrénujete si aj vystupovanie pred ľuďmi.“ Ako kuchári spolu pracovali v terajšom hoteli Apollo (predtým Dukla) a prosperujúcej talianskej reštaurácii Paparazzi – jej majitelia dnes vlastnia reštauráciu UFO.
Martin sa v rámci práce pre Medusu na istý čas ponoril do manažérskej funkcie, chýbala mu však pravá „kuchárčina“. „Nebolo to veľmi o varení, do kuchyne som sa skoro nedostal. Na druhej strane som rád, že som si túto prácu mohol vyskúšať aj z druhej strany – viem to využiť napríklad pri nastavovaní cenotvorby. Napokon však vyhrala túžba robiť niečo iné,“ hovorí známy šéfkuchár.
![V Menju ochutnáš dobre známe pokrmy, no v modernej verzii.](https://refstatic.sk/article/d47ecdda6e932f3e3623.jpg?is=1200x2000&s=6527d5e80a97f0ce3f3646366e970dd7cf1268428b8f316e3906aa640de9b9f2)
Prišiel teda ročný projekt, v rámci ktorého sa pustil do modernizácie kuchyne v lyžiarskom stredisku Salamandra rezort a štvorhviezdičkovom hoteli Sliezsky dom. „To bol krásny a úspešný projekt, dodnes je to moja veľká láska. Darí sa im, sú úplne vybukovaní,“ vraví.
Martin Korbelič sa potom rozhodol, že bude na sebe chvíľu pracovať, a vydal sa na svoju vlastnú projektovú cestu. Začal organizovať ochutnávky, živé kuchárske šou, súkromné varenie či grilovanie u ľudí doma. Časom sa ukázalo, že na spokojné živobytie to úplne nestačí.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako šéfkuchári zdôvodňujú cenu 20 eur za hlavné jedlo.
- Prečo nechcú byť škatuľkovaní ako „hotelová reštaurácia“.
- Prečo Tomáš Sika zatvoril obľúbenú taliansku reštauráciu Con Forchetta.
- Prečo si šéfkuchári myslia, že ponúkať večere by nemalo potenciál.
- S akou najväčšou krízou v súčasnosti bojuje slovenské gastro.