Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 3:52
Denisa Šútorová

Romantické podľa Miu Miu či špinavé od Balenciagu. Baleríny budú súčasťou streetstylového šatníka aj elegantného outfitu

Romantické podľa Miu Miu či špinavé od Balenciagu. Baleríny budú súčasťou streetstylového šatníka aj elegantného outfitu
Zdroj: Getty Images/Jacopo Raule
MÓDA BALENCIAGA BELLA HADID MÓDA TRENDY
Uložiť Uložené

S balerínkami na sezónu jar/leto 2023 sa na fashion weekoch vyhrali najmä Sandy Liang, Molly Goddard, MM6 Maison Margiela, Sunnei či Tod’s. Balenciaga ako vždy prekvapil.

Ak si milovníčkou vysokých topánok, možno budeš musieť prehodnotiť svoj výber obuvi na budúci rok. No ak si zástankyňou pohodlnejšej variácie, potom ťa nasledujúca správa určite poteší. Najhorúcejším trendom sú nízke a pohodlné... balerínky! Obuv inšpirovaná baletnými cvičkami a estetikou šatníka baletiek, ktorú môžeš poznať aj ako „balletcore“, však rozhodne nie je len pre ženy. Balerínky nosia všetky pohlavia.  

Molly Goddard dala tohtoročnej kolekcii balerín nádych divokého západu.
Molly Goddard dala tohtoročnej kolekcii balerín nádych divokého západu. Zdroj: Youtube/Just Fashion & Celebrities

Napriek tomu, že pri slove baletka si zrejme predstavíš ružové „bodyčko“ a tylovú sukňu, generácia Z v uliciach, ale aj na Tiktoku dokazuje, že balerínky sú unisexový model a perfektne zapadnú aj do tvojho streetového šatníka. Navyše, na jeseň sme ich ako jeden z hlavných trendov mohli sledovať v uliciach kodanského fashion weeku či na prehliadkach na obdobie jar/leto 2023 v Paríži, Londýne, Miláne a New Yorku.

Práve tam ich vo svojich kolekciách predstavilo niekoľko značiek ako Sandy Liang, Molly Goddard, MM6 Maison Margiela, Sunnei, Tod’s či Balenciaga. Fanúšikov si našli aj v celebritných kruhoch, balerínkam podľahla aj Bella Hadid.

Bella Hadid nosí balerínky ako súčasť streetstylového outfitu.
Bella Hadid nosí balerínky ako súčasť streetstylového outfitu. Zdroj: Getty Images/Robert Kamau

Trendovali v Gossip Girl, nosila ich Kate Moss či Rihanna

Už začiatkom 21. storočia boli baleríny neodmysliteľnou súčasťou šatníka Kate Moss aj britskej herečky Sienny Miller. Nosili ich k džínsovej minisukni a jednoduchému tielku. Obúvala si ich aj Rihanna a moderátorka a návrhárka Alexa Chung, ktorá svojho času randila s Alexom Turnerom z Arctic Monkeys.

V roku 2004 do balerín obula svoje modelky aj značka Lanvin, o tri roky neskôr trendovali v Gossip Girl, kde boli črievičkou modernej Popolušky, no aj obľúbenou obuvou slávnej manhattanskej „it girl“ Blair Waldorf. V tom istom roku bol balerínkam venovaný celý článok vo Vogue, kde si v modeli od Comme des Garçons zapózovala modelka Agyness Deyn. Potom si však na pár rokov, alebo vlastne celé desaťročie dali pauzu.

Začala to s Miu Miu, dopomohol Chanel

Zo zabudnutia ich vytiahla až značka Miu Miu. Keď pri predstavení kolekcie na jar/leto 2022 na mólo poslala svoje modelky v elegantných baletných cvičkách s pletenými štucňami po kolená, tento štýl obuvi sa stal opäť virálnym.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by lauren jane <3 (@atelierlaurenjane)



Miu Miu už stihlo jednu podobnú kolekciu predstaviť v roku 2016, no rozhodne nemala taký úspech ako tá tohtoročná. Obuv pre novú generáciu je totiž vylepšená o elegantné a jednoduchšie siluety, je k dispozícii v nezdobenej koži aj saténe a má jednoduchú gumu s popruhom, na ktorom svieti nápis: Miu Miu. Okrem toho, tá romantická farebná paleta! Nechýba púdrová, ružová, bledomodrá či biela. V „šľapajach balerín“ sa vydala aj značka Chanel, ktorá dala svojim modelom parížsky chic, dosiahnutý jemným retiazkovým zapínaním. 

Streetstyle či romantika podľa Belly

Momentálne najvyťaženejšia múza módneho priemyslu Bella Hadid si nielenže obľúbila balerínkový trend, no dáva mu úplne nový rozmer. Kým kedysi sa balerínky kombinovali s elegantným outfitom, topmodelka ich v pohode ladí aj k športovým modelom.

Trendsetterka Bella Hadid už niekoľko mesiacov obľubuje balerínky inšpirované balletcorom. Na prehliadkach sezóny jar/leto 2023 ich predstavilo niekoľko veľkých dizajnérskych mien.
Trendsetterka Bella Hadid už niekoľko mesiacov obľubuje balerínky inšpirované balletcorom. Na prehliadkach sezóny jar/leto 2023 ich predstavilo niekoľko veľkých dizajnérskych mien. Zdroj: Instagram/Bella Hadid


Po parížskom fashion weeku predviedla totiž jeden bledoružový pár, ktorý zladila k sivej teplákovej súprave, sivej čelenke, striebornej scrunchy gumičke, Chanelke a slnečným okuliarom. V inom stylingu zase zladila pár kožených balerín s legínami, nenápadnej mikine a čiernej „boyish“ čiapke s červenými znakmi. Ide o model topánok značky Liang a na jeho cenovke by mala svietiť nemalá suma 495 dolárov.

Trochu romantiky si Bella neodpustila v Malibu. Pletené svetloružové štucne a sivé pásikavé šaty vylepšila svetlomodrým párom topánok. Ich výrazným detailom bola biela mašlička na každej špičke. Estetiku baletkovského šatníka si však v tomto prípade neodniesli len topánky, ale najmä už spomínané štucne, ktoré boli trendom 80. rokov a dnes vládnu Tiktoku.

Balletcore, estetika baletkovského šatníka pobláznila aj topmodelku Bellu Hadid.
Balletcore, estetika baletkovského šatníka pobláznila aj topmodelku Bellu Hadid. Zdroj: Instagram/Bella Hadid

Pre ženy aj mužov... hovorí Balenciaga

Baleríny sú pravý opak toho, čo by sme očakávali od kreatívneho riaditeľa značky Balenciaga Demnu Gvasaliu, ktorý sa netají tým, že zbožňuje mohutné tenisky, čižmy a predimenzovanosť. Tie, samozrejme, nechýbali ani pri predstavení novej kolekcie v Paríži, no na výslnie sa na nej dostali najmä baleríny.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by mfw o_o (@myfacewheno_o)


Niekoľko párov zo saténu a z iných lesklých materiálov s mašličkou (medzi nimi dominovala modrá) sme videli aj na móle pokrytom bahnom a kalužami. Skombinované boli s prevažne čiernym denimom a vojenským oblečením. Okrem toho sa Demna nezaprel a každý pár topánok „osviežil“ o takzvaný použitý a špinavý efekt. Niektoré vyzerali, akoby ich nosil celý baletný zbor.

Kreatívny riaditeľ značky Balenciaga Demna Gvasalia si pre modely balerín neodpustil efekt špinavej a opotrebovanej obuvi.
Kreatívny riaditeľ značky Balenciaga Demna Gvasalia si pre modely balerín neodpustil efekt špinavej a opotrebovanej obuvi. Zdroj: Instagram/myfacewheno_o

Podľa portálu High Snobiety by mali byť baleríny predstavené na prehliadke v Paríži podobné s modelom Leopold flats, ktoré ešte v lete prevetral kreatívny konzultant Demnu Gvasaliu Leopold Duchemin. Obul si čierny model tkaných balerín. Či už Duchemin, alebo plejáda modelov a modeliek na prehliadke, všetci dokazujú, že baleríny sú unisexový produkt. Demna Gvasalia pokračuje v búraní rodových stereotypov a dokazuje, že baleríny môžu nosiť všetci.

Balerínky s romantickým príbehom 

Na milánskom týždni módy si mohol vidieť comeback špecifického typu balerín. Určite ti niečo hovorí názov Mary Janes. Tento rok si ich zamilovala napríklad aj speváčka Dua Lipa. Miuccia Prada, ale aj Raf Simons ich na prehliadkach na obdobie jar/leto 2023 zakomponovali do kolekcií v žiarivých farbách. Nechýbala oranžová, žltá, ale aj klasická čierna. Mali špicatú špičku a miernu platformu.

Rozdiel medzi Mary Janes a klasickou baletnou cvičkou s popruhmi je, že Mary Janes sú oveľa jednoduchšie a cez chodidlo vedie len minimalistický remienok alebo jednoduchá pracka. Ideálne sú tak na každú príležitosť. Vďaka svojmu tvaru sú známe aj ako topánky pre bábiky.

Miu Miu aj Raf Simons tento rok stavili na populárny model balerín Mary Janes.
Miu Miu aj Raf Simons tento rok stavili na populárny model balerín Mary Janes. Zdroj: Getty Images/Arnold Jerocki/

Prečo sa však Mary Janes volajú Mary Janes? Nie je za tým veda, ale klasický romantický príbeh. Obuv sa totiž spája s kráľovnou Máriou Lujzou Orleánskou, ktorá bola vydatá za bratranca Alfonza XII., v 19. storočí španielskeho kráľa. Dvojica sa do seba šialene zaľúbila, avšak manželstvo si užívali iba krátkych päť mesiacov.

Potom ako kráľ predčasne zomrel, vznikla známa pieseň, v ktorej sa spieva o najpopulárnejšom páre topánok. Mali byť lesklé, honosné a Mária Lujza ich dostala ako svadobný dar od milovaného manžela. Zostali jej tak ako vzácny suvenír. Vďaka milostnému príbehu so smutným koncom  balerínky à la Mary Janes poznáme aj dnes.

Anketa:
Tešíš sa, že sa balerínky vracajú do módy?
Jasné!
Nič pre mňa...
Jasné!
41 %
Nič pre mňa...
59 %
Domov
Zdieľať
Diskusia