Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 8:58
Denisa Šútorová

14 top momentov z týždňov módy: Kanye sa prechádzal po 275-tisíc litroch bahna, Moncler zavrel námestie pred milánskym dómom

14 top momentov z týždňov módy: Kanye sa prechádzal po 275-tisíc litroch bahna, Moncler zavrel námestie pred milánskym dómom
Zdroj: Getty Images/Sean Zanni
MÓDA FASHION WEEK MÓDA
Uložiť Uložené

Dizajnéri sa tento rok odviazali viac ako kedykoľvek predtým. Na móle si videl ružový kabriolet aj nahú Bellu Hadid.

New York, Miláno, Londýn a Paríž v septembri otvárajú svoje dvere, aby pritiahli všetkých nadšencov sveta módy. Oficiálne týždne módy sú už tradične platformou, kde dizajnéri predstavujú kolekcie na budúcoročnú sezónu jar/leto 2023. 

Okrem modelov stavili na hviezdne obsadenie, dramaturgiu šou a takisto rekvizity na móle. Luxusné módne domy sa postarali aj o niekoľko doposiaľ nevídaných momentov, ktoré sa, ako inak, stretli s obrovským potleskom a určite sa zapíšu do histórie.

1. Coperni vytvorili šaty na nahom tele Belly Hadid priamo na móle

O nezabudnuteľný moment parížskeho týždňa módy sa postarala francúzska značka Coperni. Na móle sa ako sebavedomá bohyňa zjavila modelka Bella Hadid, ktorá kráčala iba v nohavičkách, bielych vysokých topánkach a rukami si zakrývala prsia. Šaty vyčarovali priamo na móle na jej tele.


Pred očami publika jej na nahé telo nastriekali špeciálny sprej od španielskej značky Fabrican, ktorú vlastní španielsky dizajnér a vedec Manel Torres. Sprej obsahuje bavlnu alebo syntetické vlákna rozpustné v roztoku polyméru, ktorý sa pri kontakte s telom vyparí a tekutina stvrdne na nositeľnú textilnú látku. Vogue prirovnáva výslednú textúru látky k jemnej teplákovine. Bella mala tak do pár minút na sebe biele elegantné šaty, ktoré zdôrazňovali siluetu tela.

 

Dvojica dizajnérov značky, ktorú si zamilovala aj Kylie Jenner, Rihanna či Dua Lipa, týmto gestom posunula hranice módnych technológií udržateľnejším smerom a možno povedať, že sa postarala o najsilnejší okamih tohtoročnej svetovej série fashion weekov. „Chceli sme zlepšiť a posunúť našu estetiku aj vedeckým spôsobom. Našou povinnosťou ako dizajnérov je skúšať nové veci a ukázať možnú budúcnosť,“ povedal dizajnér Sébastien Meyer pre Vogue.

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé informácie z lokálnych či zo zahraničných módnych podujatí. Viac podobných článkov zo sveta módy nájdeš v tejto sekcii. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.


2. Kondómy ako rukavice

Značka Botter, ktorá vznikla v roku 2016, je inšpirovaná kultúrou, farbami a životom v Karibiku a prezentuje sa silným povedomím o udržateľnosti. O moment kontroverzie na parížskom fashion weeku sa jej dizajnéri postarali vďaka naozaj unikátnemu dizajnu rukavíc. Ruky modeliek totiž navliekli do zafarbených kondómov naplnených vodou. Išlo tak o veľmi nezvyčajný doplnok, ktorého cieľom bolo doslova priniesť vodu na mólo, vysvetlil Rushemy Botter, ktorý značku vedie spolu s Lisi Herrebrug.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

Botter pri výrobe produktov používa recyklované plasty a chaluhu s cieľom posilniť povedomie o znečistení oceánov a zvyšovaní teploty vody, ktoré ohrozujú podmorský svet a jeho živočíchy.

Na videu nižšie si môžeš pozrieť, ako tento extravagantný model rukavíc vznikal. Na zimu ich však Botter zrejme neodporúča. Ani na leto. Ani inokedy.

@voguemagazine Water balloon gloves, anyone? #Botter’s spring 2023 debut during #ParisFashionWeek saw models outfitted in a very specific, unique glove accessory—made from water balloons? #fashionforyou ♬ original sound - Vogue
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122561 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko ľudí pripravovalo prehliadku Balenciaga.
  • Prečo bolo na prehliadke značky Moncler 1 952 modeliek, hudobníkov, interpretov a tanečníkov.
  • Čo inšpirovalo Alessandra Michela pri tvorbe kolekcie s dvojičkami.
  • Kto si odskočil z modelkovského dôchodku a objavil sa na milánskom týždni módy.
  • Ktorá hviezda Game of Thrones sa objavila na excentrickej prehliadke Thoma Browna a prečo sa ju dizajnér rozhodol osloviť.
Domov
Zdieľať
Diskusia