Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2022, 13:30
Čas čítania 1:55
Dominik Vetrák

RECENZIA: Brutálny Primal je v 2. sérii najlepším neznámym seriálom roka, ktorý si nevidel

RECENZIA: Brutálny Primal je v 2. sérii najlepším neznámym seriálom roka, ktorý si nevidel
Zdroj: Adult Swim/HBO Max
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY PRIMAL
Uložiť Uložené

Historický, akčný fantasy seriál Primal sa v druhej sérii prekonal, vyvoláva napätie a ponúka adrenalínovú prehliadku brutálnych a krvavých súbojov na život a na smrť.

Seriál Primal sme ospevovali už v dvoch článkoch tu a tu. Po skončení druhej série sa chvála rozrastie o jednu z najpozitívnejších recenzií od Refresheru. Nové časti nás totiž zanechali v nemom úžase. Tvorcovia seriálu na čele s režisérom Genndym Tartakovskym (Samurai Jack, Hotel Transylvania) sa prekonali a oproti prvej sérii zlepšili úplne všetko. 

Druhá séria má ucelený príbeh a jednotlivé epizódy na seba priamo nadväzujú. Hlavnými postavami sú aj naďalej Spear (prehistorický človek) a Fang (dinosaurus), ktorí si medzi sebou vytvoria silné puto. Spear a Fang sa cez búrlivé more vyberú za ich novou kamarátkou Mirou, ktorú na konci prvej série uniesli otrokári.

Odporúčané
Veľké porovnanie Rings of Power a House of the Dragon. Ktorý seriál je lepší? Veľké porovnanie Rings of Power a House of the Dragon. Ktorý seriál je lepší? 19. septembra 2022, 9:30

Nasleduje spleť neuveriteľných udalostí od súbojov na mori s príšerami cez vyvražďovanie vikingov, keltských bojovníkov či Egypťanov až po emóciami nabité epizódy. Druhá séria seriálu Primal ponúka všetko, čo by si od tohto príbehu očakával. 

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Spear a Fang zabíjajú stovky nepriateľov obzvlášť brutálnym spôsobom

V každej epizóde môžeš oceniť úchvatnú animáciu brutálnych a krvavých bitiek, v ktorých je občas viac končatín odtrhnutých a váľajúcich sa po zemi než na ľudskom tele. Fang a Spear s niekým bojujú v každej epizóde a občas to môže pôsobiť až depresívne.

V honbe za svojím cieľom za sebou nechávajú krvavú spúšť, čo neostane bez odozvy. V druhej sérii čelia svojmu doteraz najhoršiemu nepriateľovi. Bohužiaľ, tvorca seriálu Genndy Tartakovsky záverečnú epizódu uponáhľal.

Finálny súboj hlavných postáv ubehne prekvapivo rýchlo a rozuzlenie nemá dostatočne dramatický dosah. Obzvlášť v porovnaní s tým, ako úžasne sa tvorcovia hrali s emóciami a očakávaniami diváka v predošlých epizódach.

Koniec druhej série nemá dostatočne výrazné emocionálne rozuzlenie a sklamaním je aj rýchlosť, ktorou súboj tvorcovia ukončili. Je to však jediná chyba na inak perfektnej druhej sérii. 

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Silné emócie aj bez dialógov

Okrem zlepšenej animácie a vynikajúceho zvuku, ktorý pomáha dotvoriť autenticky pôsobiaci svet, nás uchvátil aj spôsob vyrozprávania príbehu. Spear nevie komunikovať inak ako vrieskaním a Fang je dinosaurus, ktorý nerozpráva vôbec. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Aj napriek absencii dialógov nás však tvorcovia dokázali emocionálne zahnať až do kúta a v napätí očakávať, ako bude príbeh pokračovať. Druhá polovica série bola nesmierne napínavá. Obzvlášť od istého momentu, ktorý nečakane zmenil smerovanie príbehu. 

Tvorcov chceme pochváliť aj za to, že absolútne vôbec nerozmýšľali nad tým, ako obmedziť dej a lokácie. Aj vďaka tomu sa Spear a Fang stretnú v boji s civilizáciami, ktoré v histórii oddeľovali aj tisícky až stovky tisíc rokov. Ponúka to jednak vizuálne osvieženie, jednak priestor na nekonečné (aj keď malé) príbehové prekvapenia.

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Jediné, čo nám chýbalo, bolo viac nadprirodzených nepriateľov a dinosaurov. Z hľadiska nepriateľov a príšer je druhá séria opakom tej prvej, čo samo o sebe nevadí, ale určite nám chýbali klasické súboja Fanga so Spearom proti „prírode“. 

Nebyť uponáhľaného konca, druhá séria by bola dokonalá. Seriál sme si už nadobro zamilovali a odporúčame ho každému divákovi, ktorý obľubuje akciu a originálne vizuálne rozprávanie príbehu. Spear a Fang si od nás odnášajú deväť a pol bodu z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia