Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok vznikol vrámci mediálnej spolupráce s Fashion LIVE!.
17. septembra 2022, 10:30
Čas čítania 2:25

Má slovenská móda čo ukázať svetu? Pozri sa na prácu mladých slovenských dizajnérov

Má slovenská móda čo ukázať svetu? Pozri sa na prácu mladých slovenských dizajnérov
Zdroj: Fashion LIVE!
MÓDA FASHION LIVE! MÓDA
Uložiť Uložené

Jeden z nich získa titul Best Fashion Talent.

Ako bude vyzerať budúcnosť módneho priemyslu na Slovensku? Odpoveďou na túto otázku by mohla byť súťaž mladých talentov Best Fashion Talent, ktorú vyhlasuje nezisková organizácia Slovak Fashion Council a najväčšie módne podujatie v krajine Fashion LIVE!

Porota zložená z profesionálov, pedagógov a zástupcov médií vybrala trojicu mladých dizajnérov Barbaru Shevchuk, Jakuba Matiašoviča a Martinu Durikovič. Vo svojich kolekciách reagujú na problémy súčasnej spoločnosti, ktoré sú svojím spôsobom výpoveďou dnešných čias z pohľadu generácie Z. Predstavíme ti prácu semifinalistov, ktorú môžeš naživo vidieť na móle Fashion LIVE! v nedeľu 2. októbra.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fashion LIVE! (@bratislavafashion.live)

Best Fashion Talent (BFT) alebo „Najlepší módny talent“ je ocenenie udeľované raz za rok organizáciami Slovak Fashion Council a Fashion LIVE! Titul získava absolvent odborného štúdia v oblasti odevného dizajnu, ktorý presvedčí odbornú porotu svojou tvorbou, kolekciami, prácou s princípmi udržateľnosti a odhodlaním naštartovať svoju kariéru módneho dizajnéra.

Barbara Shevchuk a kolekcia 360°

Návrhárka sa snaží poukázať na psychické problémy, ktoré nám mohol spôsobiť vývoj udalostí, ktorým čelíme počas posledných rokov. Od izolácie v dôsledku pandémie až po problém vojny na Ukrajine a hrozby atómového výbuchu. Barbara prostredníctvom svojej práce chce povzbudiť mladých ľudí, aby o svojich pocitoch otvorene hovorili. Unisex kúsky zhmotňujú myšlienku, že všetci prežívame to isté, bez rozdielu pohlavia.

Fashion LIVE!
Zdroj: Fashion LIVE!

Vlastné telo využila ako inšpiráciu pre siluety, textúry a formu odevov. Skúmala ho prostredníctvom čiernobielych fotografií. Hlavná textilná technika, ktorú v prezentovanej kolekcii použila, je náhodné prešívanie látky inšpirované štruktúrou tela. „Tvorba sa pre mňa stala hrou, pri ktorej vykresľujem vážne problémy niekedy až sarkastickým spôsobom,” dopĺňa Barbara, ktorá je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Fashion LIVE!
Zdroj: Fashion LIVE!

Jakub Matiašovič sa inšpiroval brutalizmom

Tento rok ukončil štúdium v Bratislave na Fashion Textile and Design a zároveň aj v Londýne na Middlesex University. Vyrastal na Slovensku a v Česku, počas tohto obdobia vnímal všadeprítomnú brutalistickú a socialistickú architektúru„Betónové budovy vo mne vždy vyvolávali pocit stability, sily, pohodlia a ochrany pre ľudí v nich žijúcich. Ale aj pre tých, ktorí ich obdivujú. Ostré geometrické tvary a oceľové prvky, ktoré architekti pridali do konštrukcie, vytvárali dojem surovosti a chladu. Dávalo mi to takmer dystopický pocit,“ hovorí Jakub o prvkoch, ktoré ho inšpirovali. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Matiašovič (@jakubmatiasovic)

Vo svojich dizajnoch hľadá spôsob, ako opätovne využiť materiály a látky, ktoré sa zvyčajne používajú pri stavbách budov. Dal im druhú šancu pri výrobe odevu, aby neskončili na skládke. „Mojím prístupom v tejto kolekcii je dodať odevom funkčnosť a pohodlnosť. V návrhoch potlače čelím zase výzvam ako dizajnér a vytváram nové techniky, pri ktorých sa snažím preniesť vzhľad betónových budov do mojich látok.“

Fashion LIVE!
Zdroj: Fashion LIVE!

Martina Durikovič a ružový Matrix

Martina je absolventkou bakalárskeho štúdia odboru ženskej módy na Central Saint Martins v Londýne. Navyše sa môže pochváliť niekoľkými zahraničnými oceneniami z oblasti módy a udržateľnosti. Považuje sa za bio/upcycling/zero waste módnu dizajnérku, v tvorbe rozvíja vlastnú ideológiu – Bioluxury era. Snaží sa dokázať, že aj luxusná móda môže byť udržateľná a dokáže si udržať štandard haute couture.

„Vo svojej kolekcii Pink Matrix sa snažím vytvoriť plne udržateľné luxusné oblečenie, ktoré sa dá separovať až do prvotných surových materiálov a následne je ľahko rozložiteľné a recyklovateľné. V rámci experimentu s bioplastickým materiálom sa mi úspešne podarilo vyvinúť zero waste materiál, ktorý nadobúda formu transparentnej koženej látky,“ vysvetľuje Martina.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MADbyMAD * mata durikovic (@madbymad_)

Látku nazvala Bioplastic Crystal leather, ktorú je dokonca možné vyrobiť aj v domácich podmienkach. Materiál je jedlý, plne kompostovateľný v záhrade, kde po dožití vyživuje rastliny. „Cook it! Wear it! Eat it! Vitalise plants with it!“ je ďalšie motto, ktorým sa Martina riadi vo svojom ružovom Matrixe.

Fashion LIVE!
Zdroj: Fashion LIVE!

Titul Best Fashion Talent okrem naštartovania kariéry ponúka aj iné benefity –  finančnú a mediálnu podporu, možnosti doplnenia vzdelávania alebo koučingu či prezentáciu v medzinárodnom prostredí. Výhra v súťaži prinesie so sebou dlhodobý vplyv na dizajnérovu kariéru.

Anketa:
Kto si podľa teba zaslúži titul najviac?
Barbara Shevchuk
Jakub Matiašovič
Martina Durikovič
Barbara Shevchuk
24 %
Jakub Matiašovič
53 %
Martina Durikovič
24 %
Domov
Zdieľať
Diskusia