Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 1:52
Dominik Vetrák

This Is Going to Hurt je jeden z najlepších seriálov tohto roka (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY THIS IS GOING TO HURT
Uložiť Uložené

Skvelá miniséria ti ukáže, že nielen slovenské, ale ani britské nemocnice nemajú dostatok peňazí a poddimenzovaný personál od pracovnej záťaže odpadáva. This Is Going to Hurt nie je nič pre slabé žalúdky.

Adam (Ben Whishaw) je vrchný doktor londýnskej štátnej nemocnice, ktorý s ostatnými kolegami denno-denne znáša nekonečné návaly pacientov. Niektorí z nich sú neznesiteľní či neuveriteľne hlúpi. Iní zase zomierajú a Adam im nedokáže pomôcť.

Odporúčané
6 najlepších seriálov a filmov, ktoré v auguste vyšli na Netflixe: Toto sa oplatí pozerať 6 najlepších seriálov a filmov, ktoré v auguste vyšli na Netflixe: Toto sa oplatí pozerať 1. septembra 2022, 12:30

Sedem dielna mini séria This is Going to Hurt z produkcie BBC One (seriál si môžeš pozrieť na AMC+ alebo kúpiť na Amazone) autenticky zobrazuje útrapy doktorov a sestričiek, ale aj pacientov, ktorí sa dostanú do nemocnice s nedostatkom finančných prostriedkov a aj s nedostatkom doktorov a sestričiek. V nemocnici tak často nefungujú ani tie veci, ktoré sú priamo potrebné na záchranu života pacientov.

Ak si si myslel, že len slovenské nemocnice sú na tom z hľadiska kvality a stavu zamestnancov zle, po pozretí tohto seriálu si uvedomíš, že to tak môže byť aj v iných vyspelých krajinách. 

Seriál sa venuje nemocničnému prostrediu, doktorom a pacientom, ale detailne rozoberá aj faktory, ktoré ovplyvňujú ich súkromný život. Jednoducho povedané, je možné, že nebudeš mať už nikdy chuť dať sa dokopy s človekom zamestnaným v nemocnici. Doktori a sestričky sú pre dobro svojich pacientov ochotní zájsť až na hranu svojich schopností a síl, no nikto sa im nezavďačí a všetci od nich neustále očakávajú maximum.

This Is Going to Hurt
Zdroj: BBC One

Po dlhej šichte sa práve toto Adamovi vypomstí a zlým rozhodnutím ohrozí život pacientky a jej nenarodeného dieťaťa. Adama táto chyba prenasleduje ako z pracovného, tak psychického hľadiska celé týždne a mesiace. Jeho vzťahy s rodinou, kamarátmi a jeho priateľom Harrym pre to začínajú chradnúť. 

Tvorcom This Is Going to Hurt sa podarilo nakrútiť depresívny, dramatický seriál z nemocničného prostredia, ktorý však často prekvapí nečakaným humorom. Postavy sú autentické a ich dialógy vtipné a nikdy nie zbytočné. Seriál má veľmi depresívny a smutný koniec, ktorý len vyzdvihuje problémy v zdravotníctve všade vo svete. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Spoločne s Adamom budeš sledovať, ako to doľahne na všetkých ostatných, zatiaľ čo na teba ako diváka Adam sem-tam prehovorí (v štýle Deadpoola, ktorý si uvedomuje, že je vo filme). Napriek jeho chybám a občas nepríjemnému správaniu si Adama zamiluješ, rovnako ako jeho kolegyňu Schruti (Ambika Mod), ktorá sa zo sivej myšky v nemocnici postupne stáva ťahúňom celého seriálu. 

This Is Going to Hurt
Zdroj: BBC One

This Is Going to Hurt je smutným odrazom prostredia plného smrti, smútku, stresov a prepracovanosti. Mini séria nie je vhodná pre slabšie žalúdky, keďže ako divák budeš svedkom viacerých úmrtí, pôrodov a zákrokov, počas ktorých uvidíš litre ľudských tekutín. Okrem výbornej dejovej línii v nemocnici ťa tvorcovia mini série potešia aj pútavým príbehom o vzťahu Adama a Harryho.

Scenár mini série vytvoril doktor Adam Kay podľa rovnomennej knihy, ktorú napísal na základe svojich zážitkov v nemocnici aj mimo nej. Ide o výnimočný dramatický seriál s originálnym humorom a skvelými hereckými výkonmi pod vedením Bena Whishawa, známeho ako Q z bondoviek s Danielom Craigom. Mini sérii udeľujeme osem a pol bodu z desiatich a automaticky ju radíme medzi najlepšie seriály tohto roka.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia