Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fortuna.
21. júla 2022, 17:30
Čas čítania 9:00
Sponzorovaný obsah

Od vyhadzovača až po svetového bojovníka. Prvý Slovák v UFC Ľudovít Klein sa zapísal do histórie slovenského MMA

ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY ĽUDOVÍT KLEIN MMA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pozri sa na cestu Ľudovíta Kleina od začiatkov na slovenskej scéne až po výhru v UFC.

Prebojovať sa do najslávnejšej MMA ligy sveta UFC (Ultimate Fighting Championship) je snom nespočetných bojovníkov po celom svete. V roku 2010 sa ako prvému Čechovi v histórii podarilo podpísať zmluvu s touto organizáciou Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi, po ňom do UFC zamierilo hneď niekoľko ďalších Čechov. Slovensko však na svojho prvého zástupcu v najväčšej organizácii čakalo až do roku 2020, keď sa prvým Slovákom v UFC stal Ľudovít „Lajoš“ Klein.

To, kedy sa rodák z Nových Zámkov do tejto organizácie dostane, bolo pre mnoho fanúšikov (a napokon možno aj pre Kleina) len otázkou času. Už niekoľkokrát mal totiž Lajoš štart v UFC takmer na dosah ruky, ale z toho vždy nakoniec z rôznych dôvodov zišlo. Podarilo sa to teda až v septembri 2020, keď Klein naskočil na poslednú chvíľu do zápasu s Novozélanďanom Shanom Youngom, na ktorého ukončenie potreboval len niečo vyše 70 sekúnd.

Ide o historický úspech nielen pre samotného bojovníka, ale aj pre celé slovenské MMA. Vedenie organizácie navyše bolo s Ľudovítom Kleinom natoľko spokojné, že mu po štyroch zápasoch ponúklo novú zmluvu na ďalšie štyri bitky. Teraz Klein mieri do svojho piateho zápasu v UFC a je odhodlaný dobyť najvyššie priečky – 23. júla 2022 sa pobije s Masonom „The Dragon“ Jonesom v Londýne.

A ako Kleinova cesta z domácej scény až medzi svetovú špičku vyzerala? To ti priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Základné údaje

Meno: Ľudovít „Lajoš“ Klein 
Dátum narodenia: 22. 2. 1995 
Výška: 175 cm 
Váha: perová (do 66 kilogramov), ľahká (do 70 kilogramov) 
Profesionálna bilancia: 18 – 4 
Prezývka: Mr. Highlight 
Tím: Spartakus Fight Gym

Sleduj Ľudovíta Kleina na Instagrame.

ludovít klein
Zdroj: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Vyhadzovač z klubu s veľkými ambíciami

S bojovými športmi prišiel Ľudovít Klein do kontaktu už ako tínedžer. V dvanástich rokoch sa dostal ku klasickému boxu, potom začal dochádzať na tréningy brazílskeho džiu-džicu (BJJ). Neskôr sa pustil do trénovania thajského boxu, a keď sa dozvedel o MMA (zmiešané bojové umenia), mal jasno v tom, kadiaľ sa budú jeho ďalšie kroky uberať.

Veľké ambície mal však už v úplných začiatkoch, keď si tento šport vyskúšal na vlastnej koži. „Keď som začal trénovať, chytilo ma to natoľko, že som v tomto športe chcel dokázať čo najviac,“ povedal Klein. Uskutočňovať tento plán sa mu zatiaľ rozhodne darí. Už vo svojich doterajších 27 rokoch toho totiž dokázal viac ako hociktorý bojovník s oveľa dlhšou kariérou.

Pred prechodom k profesionálom absolvoval Ľudovít Klein štyri amatérske zápasy. Z tých si podľa údajov v databáze známeho MMA portálu Sherdog odniesol dve výhry a dve porážky.

Do prvého profesionálneho zápasu nastúpil 20. decembra roku 2014, teda vo svojich 19 rokoch. Pri svojom debute uštedril súperovi pár dní pred Vianocami rýchly proces – po 27 sekundách prvého kola ho porazil na submisiu (rear-naked choke).

Klien, Lajoš,
Zdroj: Oktagon MMA

Ani senzačný výkon však niekedy obživu bojovníkovi nezaistí. Rovnako ako mnoho iných kolegov, aj Klein si v začiatkoch kariéry privyrábal ako vyhadzovač v nočných kluboch. Ako bojovník neskôr opísal, pri tejto práci si ho niektorí provokatéri zámerne doberali pre menší vzrast. To však ešte netušili, s kým majú tú česť a že svoje správanie budú pravdepodobne vzápätí ľutovať.

O tom, že v Kleinovi drieme nadmerný talent, nemohlo byť pochýb. V prvých rokoch zbieral jednu výhru za druhou a žiadny súper s ním nevydržal bojovať ani do tretieho kola. Z prvých šiestich zápasov dva ukončil v druhom kole, zvyšné štyri hneď v prvom kole. Všetkých pritom porazil na submisiu (využil pri tom techniky triangle choke, guillotine choke, rear-naked choke a armbar).

Prvá porážka medzi profíkmi prišla po viac ako dvoch rokoch zápasenia, keď Kleina tesne pred koncom prvého kola knokautoval Rus Igor Tarytsa. V tom istom roku stihol Klein nastúpiť ešte do ďalších piatich zápasov, z ktorých štyri vyhral. Zároveň započal dlhú sériu výhier, ktorú by mu hocikto mohol závidieť – v rokoch 2017 až 2020 pozbieral osem víťazstiev v rade.

klein
Zdroj: Oktagon MMA

Oktagon MMA, XFN a UFC

Do širšieho povedomia fanúšikov zmiešaných bojových umení sa Klein začal dostávať po svojom prestupe do aktuálne najväčšej domácej organizácie Oktagon MMA. Premiéry pod hlavičkou organizácie Ondreja Novotného a Pavola Nerudu sa Ľudovít Klein dočkal 12. novembra roku 2017. Stalo sa tak v bratislavskej HANT aréne, kde sa Kleinovi v klietke postavil nebezpečný Poliak Krzysztof Klaczek.

Zápas však vtedy príliš dlho netrval. Po dvoch minútach prvého kola Klein trafil svojho poľského súpera presným kopom do hlavy, po ktorom sa Klaczek zložil ako kus dreva. Bol to nádherný štart na pôde Oktagonu, na ktorý Klein nadviazal ďalším skvelým výkonom už o niekoľko mesiacov neskôr.

Na jar roku 2018 sa Kleinova bitka stala hlavným zápasom turnaja Oktagon 5. Postavil sa proti skvelému českému bojovníkovi Matejovi Kuzníkovi, ten však na perfektne pripraveného Kleina nestačil. Mladý slovenský talent spôsobil Kuzníkovi tržnú ranu na hlave a prudké krvácanie sa ani napriek snahe lekárov nepodarilo zastaviť, v priebehu štvrtého kola bol preto zápas v prospech Kleina ukončený.

lajoš klein
Zdroj: Oktagon MMA

Nasledujúci približne rok strávil Ľudovít Klein v konkurenčnej organizácii XFN, kde vyhral dva zápasy. Organizácia na čele s vtedajším promotérom Petrom Karešom sa však začala topiť v existenčných problémoch a pozastavila fungovanie. V lete v roku 2019 tak fanúšikovia mohli Kleina privítať späť v Oktagone MMA, kam sa slovenský bojovník vrátil vo veľkom štýle. Brazílčana Williana Limu ukončil hneď v prvom kole a znovu potvrdil, že vo svojej váhovej kategórii má len pramalú konkurenciu.

Nikto preto nemohol byť prekvapený, keď v septembri roku 2020 oznámil fanúšikom úžasnú správu, že dostal ponuku od najväčšej svetovej organizácie UFC. „Idem si splniť svoj najväčší sen! Som hrdý na to, že môžem ako prvý Slovák v histórii reprezentovať našu krajinu v UFC,“ radoval sa úspešný bojovník na sociálnej sieti. Bol to veľký deň nielen pre bojovníka, ale aj pre celé domáce MMA. A bol to úspech, ktorý si Klein vydrel svojím potom a krvou.

Klein počas svojej kariéry opakovane preukázal, že je komplexným bojovníkom a má bohatý arzenál zbraní, ktorými môže svojich súperov tvrdo zneškodniť. Nebezpečný dokáže byť ako na zemi, tak aj v postoji, ale práve stand-up býva jeho preferovaným spôsobom boja. Klein je navyše preslávený zničujúcimi highkickmi na hlavu, ktorými už nejeden zápas ukončil. „Je to moja obľúbená technika v postoji, vychádza mi to,“ hovoril na konferencii pred svojím štartom v UFC.

A práve vďaka tejto technike odchádzal ako víťaz hneď z niekoľkých zápasov. Napríklad v roku 2019 šiel na podlahu po kope do hlavy skúsený Brazílčan João Paulo Rodrigues de Souza, začiatkom roku 2020 touto technikou uzemnil bývalého bojovníka UFC Łukasza Sajewského, ktorého následne dobil údermi na zemi, a o niekoľko mesiacov neskôr pri svojej premiére v UFC highkicku aj Novozélanďana Shana Younga. So svojím prvým súperom v UFC sa Klein nehral a predviedol snový debut.

Napriek tomu, že mal Ľudovít Klein na svojej strane obrovské množstvo fanúšikov, nikto z nich zrejme nečakal, že koniec zápasu v najväčšej organizácii sveta príde tak skoro. Kopom do hlavy najskôr Younga ochromil a následnou spŕškou úderu ho poslal k zemi, kde rozhodca zápas musel odmávať. V čase zastavenia zápasu ubehlo na časomiere iba 76 sekúnd. Neuveriteľný výkon.

lajoš klein
Zdroj: Oktagon MMA

Kleinove zápasy spravidla bývajú zárukou atraktívneho divadla. „Mám rád, keď môžem ľuďom v zápase ukázať veľkú šou, a vždy sa svoje zápasy pokúšam ukončiť predčasne,“ hovoril Klein pri rozhovore. A to sa mu v každom prípade darí. Svedčí o tom aj fakt, že zo svojich súčasných 18 výhier boli iba dve na body. Všetky ostatné si Klein pripísal pred časovým limitom.

Problémy s váhou a vysvetlenie

Jedinou chybou na Kleinovom úspešnom štarte v UFC bolo vari len to, že váhový limit do 66 kilogramov nesplnil približne o 1,7 kg. Musel sa tak rozlúčiť s časťou výplaty, ktorá putovala súperovi. Ako Klein prezradil, prišiel takto o desaťtisíce eur. V stávke však bolo oveľa viac ako len peniaze. Pokiaľ by v zápase neuspel, jeho sen o veľkej budúcnosti v UFC by bol ohrozený.

 
Na druhej strane však treba podotknúť, že ponuku na zápas dostal Klein na poslednú chvíľu. Na akciu UFC 253 totiž zamieril ako náhradník namiesto bojovníka, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus. Počas ôsmich dní musel schudnúť trinásť kíl, čo je extrémne náročné aj pre skúseného profesionála.


S nesplnením váhového limitu sa však nedokázal zmieriť tréner Shana Younga, podľa ktorého nebolo strhnutie tridsiatich percent z platu adekvátnym trestom. „Je to rovnako opovrhnutiahodné ako užívanie steroidov. Je to podvádzanie,“ povedal. „Klein navyše podvádzal zámerne,“ tvrdil s tým, že sa Klein prebytočné kilá nesnažil zhodiť dostatočne. Svoje tvrdenia nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Ľudovít Klein.
Ľudovít Klein. Zdroj: Oktagon MMA

Na adresu Kleina sa ostro vyjadril aj súčasný šampión strednej váhy (do 84 kilogramov) Israel Adesanya, ktorý je práve tímovým kolegom porazeného Shana Younga. Aj ten sa domnieva, že strhnúť tridsať percent z platu nie je dostatočný trest za nesplnenie váhového limitu.

Klein však svoju situáciu niekoľkokrát s pokojom vysvetlil a sám sa do žiadnych urážok nepúšťa. Okrem atraktívneho bojového štýlu je totiž na Kleinovi sympatický aj jeho postoj ku konfrontáciám mimo oktagónu. Podľa svojich slov sa zhodiť váhu maximálne snažil, ale, žiaľ, od vedenia dostal extrémne málo času.

Má rešpekt k súperom

Niektorí bojovníci sú známi tým, že po nadávky nechodia ďaleko a svojich súperov radi vulgárne osočujú. U Kleina však nič také nehrozí. „Snažím sa byť sám sebou, nie som jedným z tých, ktorí robia trashtalky alebo sa pred zápasom na staredowne navážajú do súpera,“ povedal v rozhovore. „Ja mám voči svojim súperom rešpekt pred zápasom aj po zápase,“ dodáva.

Sústreďuje sa tak predovšetkým na svoj cieľ, ktorým je získanie opasku. „Mojou cestou je to, že chcem v prvom rade reprezentovať Slovensko a pomaličky si vybudovať cestu medzi najlepších bojovníkov vo svojej váhe, popasovať sa s nimi a časom sa prepracovať až k titulu,“ vysvetlil.

Opasok pre šampióna v perovej váhe (do 66 kilogramov), v ktorej Klein primárne zápasí, v súčasnosti drží Austrálčan Alexander Volkanovski, ktorý ho získal v roku 2019. Volkanovski navyše od roku 2013 ani raz neprehral a vystriedať ho na tróne kráľa tejto váhovej divízie bude pre každého vyzývateľa nesmierne náročné. Klein si však túto cestu chce postupne vypracovať.

Ludovít Klein
Zdroj: Getty Images/Chris Unger

Dve prehry ho nezastavili

Po veľkolepom debute ako z rozprávky však prišiel tvrdý náraz. V marci roku 2021 totiž Klein nestačil na svojho súpera Michaela Trizana, ktorý slovenského bojovníka porazil po troch napínavých kolách na body. Pre výborne rozbehnutého Kleina išlo o veľkú ranu a výsledok ho mrzel. Dočkal sa však podporných slov od svojho trénera Attilu Végha. „Toto je MMA. Vrátiš sa späť silnejší. Je to len cesta, ktorá k tomuto športu patrí. Ver mi, že to ešte dotiahneš ďaleko,“ odkázal Kleinovi.

Pre jednej tvrdej rane však prišla ďalšia. A možno ešte tvrdšia. V októbri 2021 si Klein zmeral sily s Američanom Natom Landwehrom, ktorý preukázal veľkú pripravenosť a slovenského borca ​​uškrtil v treťom kole na tzv. Anaconda Choke. Slovák po zápase neskrýval veľké sklamanie a krátko zápas ohodnotil aj tréner Attila Végh.

„Lajoš dal do prípravy všetko. (...) Naša taktika spočívala v tom, že sa bude Lajoš držať ďalej a bude v pohybe. Mal byť presný a neviazať sa s ním. On sa s ním však viazal a tam spoznal, aký je silný,“ reagoval na druhú porážku tréner Végh v programe MMA Letem světem.

Ľudovít Klein bol zvyknutý vyhrávať jeden zápas za druhým a súpera v klietke ničiť. Teraz sa však ocitol v situácii, akú dovtedy nepoznal. Mal za sebou dve porážky v rade a jeho budúcnosť v UFC bola v ohrození. Vedel to a nešťastnými prehrami sa nedal zastaviť. Vrátil sa do gymu, zapracoval na chybách a drel o to viac. A tvrdé úsilie sa vyplatilo.

Naspäť do víťazného sedla Ľudovít Klein zasadol v marci roku 2022, keď sa jeho štvrtým súperom v UFC stal Devonte Smith. Bol to Kleinov posledný zápas v rámci prvej zmluvy s UFC, a pokiaľ by prišla ďalšia prehra, organizácia by sa s ním veľmi pravdepodobne rozlúčila. Tlak, pod ktorým sa Klein ocitol, bol obrovský. Bojovník však nezaváhal a v trojkolesovej vojne amerického súpera porazil tesným výsledkom 2 : 1 na body. A to aj napriek tomu, že do zápasu šiel so zlomeným prstom na nohe.

ludovít klein
Zdroj: Chris Unger/Zuffa LLC via Getty Images

Zhruba mesiac po dôležitej výhre, ktorú s napätím sledovali všetci Kleinovi fanúšikovia, potom bojovník svojim priaznivcom oznámil veľkú správu – od organizácie UFC dostal novú zmluvu na ďalšie štyri zápasy, a tak mohol jeho sen v najväčšej svetovej lige pokračovať ďalej.

Berie každú výzvu

Vo svojej doterajšej kariére Ľudovít Klein dokázal nielen to, že každý jeho zápas je atraktívny zážitok, ale aj to, že sa nebojí žiadnej výzvy.

To napokon potvrdil aj pred svojím piatym zápasom v UFC. Pôvodne mal totiž Klein nastúpiť 30. júla 2022 na turnaji UFC 277 s Ignaciom Bahamondesom, ten však narazil na problémy s vízami. Slovák preto súhlasil s iným súperom na inej akcii a v iný termín. Do boja nastúpi o týždeň skôr, teda už 23. júla sa pobije s bývalým dvojnásobným šampiónom organizácie Cage Warriors Masonom „The Dragon“ Jonesom v Londýne. Ten má v UFC už 3 zápasy s neutrálnym skóre 1 : 1 (+1 No Contest).

Na tento zápas si s Fortunou môžeš staviť za 30 eur bez rizika. K tomu dostaneš 30 free spinov ako bonus. 


Pre každého bojovníka je taká náhla zmena súpera, ale aj dátumu zápasu mimoriadne nepríjemnou záležitosťou. Zápasníci totiž v príprave ladia formu a váhu tak, aby bola na absolútnej špičke v daný konkrétny termín. Klein však pred týmito výzvami neuteká, práve naopak. Berie ich hrdo a statočne, pretože vie, že ak sa chce vypracovať na vrchol, musí tomu obetovať všetko a byť pripravený bojovať za každých okolností.

Stav si na zápas

Kleinova cesta k vysnívanému titulu, či už v rámci perovej, alebo prípadne ľahkej váhy, nebude krátka ani jednoduchá. Špičku rebríčka totiž okupujú tí najlepší z najlepších. Už teraz však môže Ľudovít Klein vyhlásiť, že sa iba v 27 rokoch nezmazateľným písmom zapísal do dejín slovenského MMA. A to mu už nikto nevezme.

klein
Zdroj: OKTAGON MMA
Domov
Zdieľať
Diskusia