Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2022, 12:00
Čas čítania 1:17
Martin Mičuda

Ford splnil sľub a predstavuje brutálny Raptor v novej verzii so 710-koňovým osemvalcom

Ford splnil sľub a predstavuje brutálny Raptor v novej verzii so 710-koňovým osemvalcom
Zdroj: Ford
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY FORD
Uložiť Uložené

Pick-up F-150 Raptor je po novom možné kúpiť nielen so šesťvalcom, ale už aj s osemvalcom.

Keď Ford minulý rok uviedol na trh novú generáciu brutálneho pick-upu, informoval o tom, že skôr či neskôr sa do portfólia začlení aj ešte ostrejšia verzia. Tá sa na svetlo sveta predrala teraz, no a ako avizovala značka, k názvu F-150 Raptor pridáva dodatok R. Podstatou novinky je, samozrejme, samotný agregát – na rozdiel od „klasického“ Raptora nový Raptor R si pod kapotu nasťahoval osemvalec zo slávneho modelu Mustang Shelby GT500.

Odporúčané
Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? 15. júla 2022, 9:30

Ford tak odkazuje na vôbec prvý Raptor, ktorý bol k dispozícii výlučne s osemvalcom. Ten sa však po predstavení nástupcu vytratil a nahradil ho šesťvalec, čo milovníci terénnej beštie značke dlhé roky vyčítali. Odteraz tak bude mať zákazník na výber, pretože najostrejšia verzia modelu F-150 ponúkne okrem motora V6 EcoBoost aj 5,2-litrový kompresorom preplňovaný osemvalec, čím automobilka odpovedá na konkurenčný RAM 1500 TRX. Raptor si tak patrične prilepšil, pretože s V-osmičkou disponuje výkonom až 522 kW/710 koní a 868 Nm.

Ford, Raptor R,
Zdroj: Ford

V porovnaní so šesťvalcovým Raptorom sú optické zmeny len veľmi minimálne – decentne pozmenená maska dostala písmeno R vo výraznom laku Code Orange, na kapote pribudol vystupujúci prvok, teda tzv. Power Dome, no a v kokpite je štandardom 12" obrazovka infotainmentu SYNC 4. generácie a sedadlá Recaro. Okrem výkonnejšieho motora, ktorý je spárovaný s 10-stupňovou automatickou prevodovkou SelectShift, sú pointou verzie Raptor (R) najmä podvozkové komponenty.

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Vysokopevnostný rám je viac vystužený, zadná náprava má až 5-prvkové zavesenie a vinuté pružiny. Elektronicky ovládané tlmiče FOX Live Valve majú zvládnuť aj najextrémnejší terén. Vzadu je štandardne umiestnený samosvorný diferenciál, zatiaľ čo vpredu elektronická uzávierka diferenciálu. Priamo z výroby Ford navyše ponúka až 37" pneumatiky, teda vôbec najväčšie obutie, aké kedy táto automobilka pre daný typ vozidla ponúkala. S nimi má Raptor svetlú výšku až 33,3 centimetra, predný nájazdový uhol je pritom na úrovni vyše 33°, zatiaľ čo odjazdový je takmer 25°.

Zatiaľ čo F-150 Raptor sa začína za veľkou mlákou s cenou od necelých 60-tisíc dolárov, nový Raptor R stojí skoro raz toľko – od 109 145 dolárov.

Ford, Raptor R,Ford, Raptor R,Ford, Raptor R,Ford, Raptor R,
Zobraziť galériu
(17)
Domov
Zdieľať
Diskusia