Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022, 17:19
Čas čítania 1:17
Adam Novosad TASR

Zuzana Čaputová chce od premiéra Hegera na stretnutí zistiť, či je vláda stále funkčná. Zísť by sa mali do týždňa

NEWS EDUARD HEGER IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA RICHARD SULÍK VLÁDA EDUARDA HEGERA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka sa koncom tohto týždňa alebo začiatkom budúceho týždňa stretne s premiérom.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa chce premiéra Eduarda Hegera pýtať na ďalšie fungovanie vlády. K situácii v koalícii sa vyjadrí po stretnutí s ním. To by sa podľa jej slov mohlo konať v závere tohto alebo v úvode budúceho týždňa. Povedala to médiám počas návštevy hornonitrianskej bane Cigeľ.


„To, čo ma zaujíma, je funkčnosť vlády, pretože všetky krízy, ktorým čelíme, nemajú prázdniny. Zároveň čelíme vnútropolitickej kríze. Veľmi ma zaujíma, aká je jeho vízia, jeho pohľad na ďalšie fungovanie vlády,“ ozrejmila prezidentka. Nepovedala, či vníma ako najväčší problém v koalícii ministra financií Igora Matoviča. K situácii sa vyjadrí po stretnutí s predsedom vlády.

Zuzana Čaputová
Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová


Hlava štátu si všimla, že komunikácia medzi koaličnými partnermi prebieha na sociálnej sieti či cez médiá. „Nechám na nich, aby si toto vzájomne vysvetlili. Nemám dôvod vstupovať do ich hádok,“ uzavrela hlava štátu. 

Ešte tento týždeň by prezidentka mohla podať podnet na Ústavný súd v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča, ktorý parlament opätovne schválil aj po jej vetovaní. Ozrejmila, že ÚS požiada aj o pozastavenie účinnosti namietaných častí v prípade, ak nestihne rozhodnúť do 1. januára 2023, keď by mali nadobudnúť účinnosť.

Odporúčané
Jakub Goda z komunikačného prezidentky: Vymazať Blahu bolo správne, ale Facebook to mal lepšie odôvodniť (Rozhovor) Jakub Goda z komunikačného prezidentky: Vymazať Blahu bolo správne, ale Facebook to mal lepšie odôvodniť (Rozhovor) 12. júla 2022, 16:30

„Podanie je vypracované, ešte si ho chcem dôkladne pozrieť, aby som si bola istá, že je vypracované najlepším možným spôsobom,“ povedala hlava štátu v utorok novinárom. Ako možný termín podania vidí štvrtok alebo piatok tohto týždňa. Okrem procesných výhrad, ako sú nedostatky v legislatívnom procese, uvádza v podaní podľa vlastných slov aj hmotnoprávne výhrady.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Matoviča. SaS minulý týždeň vypovedala koaličnú zmluvu, požaduje vypracovanie novej do konca augusta a odchod Matoviča z vlády. OĽANO požiadavku odmieta.

SaS avizovala, že pri nenaplnení jej podmienok podajú ministri zo strany demisiu. Matovič hovorí, že liberáli takto v septembri povalia vládu. Podľa SaS však ich demisia nebude znamenať pád vlády, predčasné voľby a ani koniec koalície.

Domov
Zdieľať
Diskusia