Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. júla 2022, 16:30
Čas čítania 12:09
Viktor Kniš

Jakub Goda z komunikačného prezidentky: Vymazať Blahu bolo správne, ale Facebook to mal lepšie odôvodniť (Rozhovor)

NEWS JAKUB GODA
Uložiť Uložené

S odborníkom na dezinformácie sme sa porozprávali o tom, ako sa podarilo zablokovať Blahu, čo by mal nový šéf RTVS Machaj spraviť ako prvé a ako sa darí prezidentke suplovať vzdelávanie obyvateľstva.

Jakub Goda je odborník na dezinformácie. Donedávna pôsobil na ministerstve zdravotníctva, ktorému pomáhal s komunikáciou v čase pandémie, neskôr sa presunul do prezidentskej kancelárie, kde je súčasťou komunikačného tímu. 

V deň, keď zablokovali Ľuboša Blahu na Facebooku, zverejnil Goda priateľský email od človeka zo spoločnosti Meta. Aj keď to podpredseda Smeru-SD rýchlo použil proti nemu a permanentný ban označil za umlčanie opozície prezidentkou, Jakub Goda v tom problém nevidí. 

„Je to málo podstatné vo vzťahu k tomu veľkému príbehu, ktorý Blaha buduje. Som presvedčený, že nemá zmysel nijako skrývať to, že štátne inštitúcie komunikujú s predstaviteľmi Facebooku,“ vysvetľuje odborník na dezinformácie pre Refresher. 

Porozprávali sme sa aj o voľbe nového riaditeľa RTVS, keďže Jakub Goda bol súčasťou komisie v rámci verejného vypočutia. Myslí si, že najväčšou výzvou bude, aby verejnoprávna televízia a rozhlas dokázali preraziť v online priestore. Goda porozprával aj o tom, ako s prezidentkou Zuzanou Čaputovou suplujú vzdelávacím formátom prácu ministerstva školstva a RTVS a prečo si myslí, že dnes je nemožné, aby mal ktorýkoľvek líder krajiny vysokú dôveryhodnosť. 

Jakub Goda
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

Je zablokovanie stránky Ľuboša Blahu výstrahou pre ostatných, ktorí podobným spôsobom podnecujú, šikanujú a šíria dezinformácie, alebo to nie je precedens?

Je to známka toho, že Facebook sa začal venovať aj slovenským profilom, ktoré porušujú pravidlá komunity. Zároveň sa začal venovať aj politicky exponovaným osobám, čo sa doteraz dialo veľmi málo. Je to v určitom zmysle krok vpred. Zároveň platí, že by to malo byť normálne. Špeciálne v prípade príspevkov týkajúcich sa koronavírusu si Facebook sám nastavil politiku, že k tomu pristupuje prísnejšie aj pri politikoch. Svoje vlastné pravidlá by mal vymáhať vo všetkých krajinách rovnako. 

Odporúčané
Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor) Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor) 12. februára 2021, 9:30

Keď bude teraz Ľuboš Blaha zdieľať podobný typ príspevkov na inej platforme Smeru alebo keď bude niekto zdieľať obsah podobný tomu, čo robil on sám, zablokuje to Facebook tiež?

Mali by byť konzistentní v tom, ako vynucujú svoje pravidlá, ale z praxe vieme, že nebývajú. Ťažko povedať, či k tomu pristupujú selektívne alebo je to vec kapacít. Je otázne, ako budú tento typ moderácie vymáhať v budúcnosti. Nedá sa to odhadnúť.

Majú, pokiaľ ide o politikov, iné pravidlá?

Politikom dávajú širší priestor s argumentom, že ľudia majú mať možnosť vidieť, že nejaký politik tresol hlúposť. Zároveň opakovane hovoria, že mantinely existujú aj pre politikov, či už sú to nenávistné prejavy, alebo spomínané hoaxy o pandémii a vakcíne. Problém bol, že oni u nás nevymáhali ani tieto mantinely, aj keď ich vymáhali v pre nich dôležitejších krajinách. Je to to, čo Facebooku vyčítam dlhodobo, a snažíme sa zmeniť to tak, aby si všímali aj Slovensko. Nemôžu si robiť, čo chcú, mať nás na háku a robiť pre nás treťotriedne služby.

V deň, keď Ľubošovi Blahovi zablokovali stránku, si na svojom Facebooku zverejnil zjavne priateľský mail od niekoho z Mety. Napísal si k tomu, že je to „sympatický mail“. Blaha to potom použil proti tebe.

To, že komunikujem s predstaviteľmi Mety, otvorene hovorím už asi rok a pol alebo dva roky. S predstaviteľmi Facebooku som začal komunikovať ešte v súvislosti s prácou na ministerstve zdravotníctva. Najvirálnejšie príspevky boli tie, ktoré pandémiu popierali a šírili hoaxy o vakcínach. Upozorňoval som ich na množstvo konkrétnych hoaxov a stránok. Vtedy aj prišlo k tomu, že bol dočasne zmazaný Bádateľ alebo stránka Chemtrails. Neskôr som im poslal príklady konkrétnych postov aj od Blahu a množstva iných stránok, určite nie je tajomstvo, že komunikujem s Facebookom. Treba tiež povedať, že som to nerobil len ja, na Blahove príspevky sa pýtali aj novinári a ďalší ľudia. 

Skôr je otázne, či si zbytočne nenadbehol Ľubošovi Blahovi a či to v konečnom dôsledku nepoškodilo aj prezidentský úrad.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117674 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či nespravil Jakub Goda chybu, keď zverejnil mail od človeka z Facebooku.
  • S kým z Facebooku kancelária prezidentky a ďalšie úrady komunikujú.
  • Prečo je dôležité, keď inštitúcie nahlasujú príspevky, ktoré môžu porušovať pravidlá.
  • Z akého dôvodu odborník na dezinformácie kritizuje Facebook. 
  • Čo bude podľa Jakuba Godu najväčšou výzvou pre nového šéfa RTVS.
  • Prečo je nemožné, aby akýkoľvek líder na Slovensku mal dôveru napríklad 65 percent.
Späť
Zdieľať
Diskusia