Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2022, 13:06
Čas čítania 0:51
Ema Stanovská

Od septembra budú české stíhačky chrániť slovenský vzdušný priestor

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

„Je to krásny príklad nielen obrannej spolupráce, ale aj vzájomnej dôvery,“ vyjadril sa český premiér Petr Fiala.

Český premiér Petr Fiala oznámil, že od 1. septembra budú české stíhačky chrániť slovenský vzdušný priestor. Povedal to v relácii ČT Otázky Václava Moravca.

Podľa Fialu je pomoc pri ochrane slovenského vzdušného priestoru aj v záujme Českej republiky, keďže Slovensko priamo susedí s Ukrajinou, ktorú Rusko napadlo.

„Je to krásny príklad nielen obrannej spolupráce, ale aj vzájomnej dôvery, ktorá tu je,“ vyjadril sa Petr Fiala. „Určite môžeme počítať s tým, že aj Slovensko by nám pomohlo, ak by sme sa dostali do problémov.“

Ide o širšiu spoluprácu s Poľskom. Český premiér vysvetlil, že získajú kapacity, ktoré doteraz používali v Pobaltí, keďže tam momentálne misia končí. „Sme na to pripravení technicky aj kapacitne a určite to spravíme radi.“

Slovenský premiér Heger sa Česku poďakoval za pomoc a ocenil aj vyslanie českých vojakov na ochranu našich východných hraníc. „Je to skvelá správa,“ uviedol premiér a pripomenul, že Česko bolo jednou z prvých krajín, ktoré na začiatku vojny poskytli Slovensku vojakov.

O dočasnú ochranu slovenského vzdušného priestoru požiadal minister obrany Jaroslav Naď, pretože Slovensko čaká na americké stíhačky F16.

Mohlo by ťa zaujímať:
Citáty o láske z obľúbených seriálov a filmov. Výroky plné citov z Euphorie, Priateľov aj Harryho Pottera
10 najlepších erotických filmov (Rebríček)
10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe
Domov
Zdieľať
Diskusia