Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2022, 7:35
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská

Tvorkyňa seriálu Priatelia sa hanbí za nedostatok rasovej diverzity v seriáli. „Neviem sa dnes na seba pozrieť do zrkadla“

Tvorkyňa seriálu Priatelia sa hanbí za nedostatok rasovej diverzity v seriáli. „Neviem sa dnes na seba pozrieť do zrkadla“
Zdroj: Warner Bros. Television/Getty Images
NEWS FILMY A SERIÁLY SERIÁL PRIATELIA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

„Hanbím sa, že som pred 25 rokmi nevedela to, čo viem dnes,“ povedala Marta Kauffmanová, ktorá vraj po vražde Georgea Floyda lepšie pochopila systémový rasizmus v USA.

Spolutvorkyňa megaúspešného seriálu Priatelia Marta Kauffmanová uviedla, že sa hanbí za „chýbajúcu rasovú diverzitu“ v seriáli. Povedala to pre The Los Angeles Times s tým, že si spočiatku myslela, že ľudia tento sitcom nespravodlivo kritizujú za jeho nedostatočnú rozmanitosť, ale „za posledných 20 rokov sa veľa naučila“.

„Priznať si a prijať vinu nie je ľahké,“ povedala Kauffmanová. „Je pre mňa bolestivé pozrieť sa na seba do zrkadla. Hanbím sa, že som pred 25 rokmi nevedela to, čo viem dnes.“

Seriál, v ktorom hviezdila Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc a David Schwimmer, ľudia v poslednom čase kritizovali za nedostatočné obsadenie hercov inej farby pleti.

Marta Kauffman
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff

David Schwimmer, seriálový Ross, v roku 2020 pre The Guardian povedal, že „si veľmi dobre uvedomuje svoje privilegované postavenie heterosexuálneho bieleho muža“ a že „Priatelia sa vysielali v čase, keď homosexuáli neboli natoľko prijatí spoločnosťou“.

Herec zároveň povedal, že loboval za väčší počet farebných hercov. „Jedna z mojich prvých priateliek v seriáli bola Ázijčanka a neskôr som chodil s Afroameričankami. Vyvíjal som v tomto smere vedomý tlak.“

Kauffmanová, ktorá vytvorila Priateľov spolu s Davidom Cranom, pre LA Times povedala, že po vražde Georgea Floyda a následných sťažnostiach na tento seriál lepšie pochopila systémový rasizmus v USA.

Motivovalo ju to k tomu, aby svojej alma mater, Brandeisovej univerzite v Bostone, prisľúbila 4 milióny dolárov na zriadenie dotovanej profesúry na katedre afrických a afroamerických štúdií. Po tomto kroku vraj dostala „záplavu podporných správ“.

Anketa:
Uvítal/uvítala by si v seriáli Priatelia viac postáv inej farby pleti?
Áno.
Nie.
Nezáleží mi na tom.
Áno.
8 %
106 Hlasov
Nie.
49 %
625 Hlasov
Nezáleží mi na tom.
43 %
557 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia