Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 7:13
Jakub Paulík

TOP 10 filmov z väzenia plných krvavých bitiek kriminálnikov, ale aj napínavých útekov

TOP 10 filmov z väzenia plných krvavých bitiek kriminálnikov, ale aj napínavých útekov
Zdroj: UGC Distribution
FILMY A SERIÁLY FILMY Z VÄZENIA NAJLEPŠIE FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM VÄZENIE ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

Od Shawshanku cez španielske väzenie až po nehostinnú Francúzsku Guyanu.

Väzenské filmy milujeme z podobného dôvodu, pre ktorý máme radi horory. Na niekoľko hodín nás prenesú do prostredia, ktoré je kruté a postávam v ňom ide často o život. V realite by sme nikdy nič podobné zažiť nechceli, avšak z pohodlia domova si hrôzu na obrazovke veľmi radi užívame.

Do zoznamu top 10 sme pre teba vybrali slávne väzenské klasiky, ale aj menej známe, no zato výnimočne kvalitné filmy. Prečítať si môžeš aj o 10 najzaujímavejších filmoch z tohtoročného Festivalu v Cannes, zoznam 10 najlepších hudobných drám či najkvalitnejších erotických filmov. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994, réžia: Frank Darabont)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 2 hodiny 2 minúty
Hodnotenie na RT: 8,4 z 10
Herci: Tim Robbins a Morgan Freeman

Zoznam najlepších filmov nezoraďujeme od prvého miesta po desiate. Keby sme však tvorili rebríček, The Shawshank Redemption by sa zrejme stal kráľom väzenského podžánru. Ústrednou postavou je Andy Dufresne, ktorého neprávom odsúdia za vraždu manželky a jej milenca. Tichý bankár Andy sa stáva vo väzení spočiatku ľahkým terčom pre grázlov, no neskôr si získava okolie svojou sčítanosťou a inteligenciou.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Rýchlo zaujme aj miestneho veterána Reda (Morgan Freeman) a z dvojice sa stávajú nerozluční priatelia. Shawshank plynulým spôsobom rozvíja veľkolepé filmové divadlo plné emócií. Ku všetkým výrazným scénam pristupuje veľmi citlivo. Nesnaží sa tlačiť na pílu, no napriek tomu doháňa divákov k slzám. Osudy jednotlivých postáv a ich príbehy sú odlišné, ale predsa spojené spoločným „domovom“. Niektorí z neho hľadajú vykúpenie, iní si život na slobode už nevedia ani predstaviť.

Dráma Vykúpenie z väznice Shawshank bola v roku 1994 nominovaná na sedem Oscarov, no nepodarilo sa jej premeniť nomináciu ani v jednej z kategórií. Rok 1994 bol totiž plný silných filmárskych počinov a rekordné množstvo ocenení si pre seba ukradol napríklad Forrest Gump. Napriek tomu možno zhodnotiť, že The Shawshank Redemption je jeden z najsilnejších filmov všetkých čias. Dokazuje to aj jeho vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch.

Cela 211 (2009, réžia: Daniel Monzón)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 1 hodina 50 minút
Hodnotenie na RT: 7,6 z 10
Herci: Luis Tosar a Alberto Ammann

Od dramatického Shawshanku sa presúvame do drsného trilerového prostredia cely s číslom 211. V nej sa zhodou okolností ocitne nastupujúci dozorca Juan Oliver. Ten sa do novej práce vyberie o deň skôr, no na jeho smolu sa práve vtedy väzni rozhodnú rozpútať vzburu. Juan Oliver sa tak dostáva medzi najhorších trestancov, ktorí nemôžu zistiť, že stojí na opačnej strane barikády. Druhým dôležitým činiteľom počas vzbury je charizmatický trestanec Malamandre, ktorého si zahral fantastický Luis Tosar.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117446 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia