Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 7:13
Jakub Paulík

TOP 10 filmov z väzenia plných krvavých bitiek kriminálnikov, ale aj napínavých útekov

TOP 10 filmov z väzenia plných krvavých bitiek kriminálnikov, ale aj napínavých útekov
Zdroj: UGC Distribution
FILMY A SERIÁLY FILMY Z VÄZENIA NAJLEPŠIE FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM VÄZENIE ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

Od Shawshanku cez španielske väzenie až po nehostinnú Francúzsku Guyanu.

Väzenské filmy milujeme z podobného dôvodu, pre ktorý máme radi horory. Na niekoľko hodín nás prenesú do prostredia, ktoré je kruté a postávam v ňom ide často o život. V realite by sme nikdy nič podobné zažiť nechceli, avšak z pohodlia domova si hrôzu na obrazovke veľmi radi užívame.

Do zoznamu top 10 sme pre teba vybrali slávne väzenské klasiky, ale aj menej známe, no zato výnimočne kvalitné filmy. Prečítať si môžeš aj o 10 najzaujímavejších filmoch z tohtoročného Festivalu v Cannes, zoznam 10 najlepších hudobných drám či najkvalitnejších erotických filmov. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994, réžia: Frank Darabont)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 2 hodiny 2 minúty
Hodnotenie na RT: 8,4 z 10
Herci: Tim Robbins a Morgan Freeman

Zoznam najlepších filmov nezoraďujeme od prvého miesta po desiate. Keby sme však tvorili rebríček, The Shawshank Redemption by sa zrejme stal kráľom väzenského podžánru. Ústrednou postavou je Andy Dufresne, ktorého neprávom odsúdia za vraždu manželky a jej milenca. Tichý bankár Andy sa stáva vo väzení spočiatku ľahkým terčom pre grázlov, no neskôr si získava okolie svojou sčítanosťou a inteligenciou.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Rýchlo zaujme aj miestneho veterána Reda (Morgan Freeman) a z dvojice sa stávajú nerozluční priatelia. Shawshank plynulým spôsobom rozvíja veľkolepé filmové divadlo plné emócií. Ku všetkým výrazným scénam pristupuje veľmi citlivo. Nesnaží sa tlačiť na pílu, no napriek tomu doháňa divákov k slzám. Osudy jednotlivých postáv a ich príbehy sú odlišné, ale predsa spojené spoločným „domovom“. Niektorí z neho hľadajú vykúpenie, iní si život na slobode už nevedia ani predstaviť.

Dráma Vykúpenie z väznice Shawshank bola v roku 1994 nominovaná na sedem Oscarov, no nepodarilo sa jej premeniť nomináciu ani v jednej z kategórií. Rok 1994 bol totiž plný silných filmárskych počinov a rekordné množstvo ocenení si pre seba ukradol napríklad Forrest Gump. Napriek tomu možno zhodnotiť, že The Shawshank Redemption je jeden z najsilnejších filmov všetkých čias. Dokazuje to aj jeho vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch.

Cela 211 (2009, réžia: Daniel Monzón)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 1 hodina 50 minút
Hodnotenie na RT: 7,6 z 10
Herci: Luis Tosar a Alberto Ammann

Od dramatického Shawshanku sa presúvame do drsného trilerového prostredia cely s číslom 211. V nej sa zhodou okolností ocitne nastupujúci dozorca Juan Oliver. Ten sa do novej práce vyberie o deň skôr, no na jeho smolu sa práve vtedy väzni rozhodnú rozpútať vzburu. Juan Oliver sa tak dostáva medzi najhorších trestancov, ktorí nemôžu zistiť, že stojí na opačnej strane barikády. Druhým dôležitým činiteľom počas vzbury je charizmatický trestanec Malamandre, ktorého si zahral fantastický Luis Tosar.

Postavu dozorcu Juana v roku 2009 stvárnil Alberto Ammann, ktorého môžeš poznať zo seriálu Narcos od Netflixu ako charizmatického narkobaróna Pacha Herreru. Za svoj výkon v Cele 211 získal španielskeho Oscara (ocenenie Goya) v kategórii najlepší nový herec. Film dominoval v ďalších siedmich kategóriách vrátane tých najvýraznejších, ako najlepší film, najlepší režisér (Daniem Monzón) či najlepší herec (Luis Tosar).

Odporúčané
Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu 2. decembra 2023, 9:30

Triler Daniela Monzóna je plný testosterónu a neľútostných grázlov, pri ktorých budeš mať neustále strach, že sa krytie hlavného hrdinu odhalí. Filmu je plný adrenalínových akčných scén, ale nezostáva len pri nich. Cela 211 stavia aj na žánrové prvky drámy, nechýba jej originalita a nečakané zvraty.

 

Zelená míľa (1999, réžia: Frank Darabont)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 3 hodiny 8 minút
Hodnotenie na RT: 6,8 z 10
Herci: Tom Hanks a Michael Clarke Duncan

Miesto v našom zozname si vyslúžila aj ďalšia dráma Franka Darabonta Zelená míľa. Tentoraz nás však príbeh nezaviedol do bežnej väznice, ale k trestancom odsúdeným na smrť. Jedným z nich je aj vrah John Coffey, ktorého si zahral dnes už zosnulý Michael Clarke Duncan. Coffey je poriadny kus chlapa a nikto by sa nečudoval, keby dokázal zabiť človeka holými rukami.

Na svoje okolie však pôsobí ako čistá duša, ktorá by nemohla nikomu ublížiť. Aj preto sa s ním čoraz viac zbližuje dozorca Paul Edgecomb (Tom Hanks) a začne sa zaujímať o jeho prípad. Tvorcovia tak pred divákov stavajú dvojicu zásadných otázok. Je John Coffey odsúdený neprávom? Bude jeho život ušetrený alebo musí tak ako ostatní väzni v jeho okolí odkráčať dlhú zelenú míľu, na ktorej konci ho čaká elektrické kreslo?

Film bol v roku 2000 nominovaný na Oscara v štyroch kategóriách a tematicky sa zaoberá nielen otázkou trestu smrti ako takou, ale aj justičnými chybami. Náhľadom do vnútra jednotlivých odsúdencov, no najmä Johna Coffeyho dokáže Zelená míľa roztaviť aj to najchladnejšie srdce. Zelenej míle nechýbajú úsmevné momenty, napätie, ale hlavne dojímavé scény, pri ktorých treba mať poruke balíček vreckoviek.

Veľký útek (1963, réžia: John Sturges)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 45 minút
Hodnotenie na RT: 8,4 z 10
Herci: Steve McQueen a James Garner

Útek z väzenia či väzenského tábora si vždy vyžaduje starostlivé plánovanie. Masový útek 250 zajatcov vychádzajúci zo skutočnej udalosti z obdobia druhej svetovej vojny je však úplne iná káva. Vo filme od režiséra Siedmich statočných Johna Sturgesa vystupuje hneď niekoľko výrazných postáv, medzi ktorými vyniká Američan Hilts stvárnený Stevom McQueenom.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Pri plánovaní samotného veľkého úteku divákmi prechádza vlna napätia, pri ktorom si želajú, aby si nacistickí dozorcovia nič nevšimli. Film je však najvýraznejší vo svojej dobrodružnej rovine. Je svieži, plný energie a napriek veľmi dlhej stopáži nenudí. V žiadnom prípade však nestavia na dusnú atmosféru nacistických táborov a zobrazovanie zničených zajatcov žijúcich v neľudských podmienkach. Nad jeho autentickosťou preto radšej netreba zbytočne premýšľať.

Felon (2008, réžia: Ric Roman Waugh)

Kde si môžeš film pozrieť: Apple TV
Dĺžka filmu: 1 hodina 44 minút
Hodnotenie na RT: 6,4 z 10
Herci: Stephen Dorff a Val Kilmer

Wade Porter (Stephen Dorff) je úplne obyčajný chlap, ktorý pri obrane svojej rodiny neúmyselne zabije zlodeja, za čo dostane tri roky. Ocitne sa tak v džungli plnej kriminálnikov nepoznajúcich zľutovanie. Aby prežil, musí sa zaradiť do jednej zo skupín a pravidelne bojovať v zápasoch, v ktorých ide niekedy aj o život. Nechtiac si však zavarí na ďalšie problémy a jeho trest sa môže nakoniec predĺžiť.

Kriminálna dráma Felon sa nesnaží ísť do hĺbky a, naopak, ukazuje pomerne jednoduchý, no zároveň veľmi tvrdý a zvierací svet zavretých kriminálnikov. V priebehu deja postupne sledujeme prerod nevýrazného civilistu na tvrdého bitkára a jeho boj nielen s ďalšími zločincami, ale aj s miestnym skorumpovaným dozorcom.

Výraznou súčasťou filmu je väzenský veterán John Smith, ktorého stvárnil Val Kilmer, ale za zmienku stojí aj Chris Browning so svojou postavou väzenského bosa jedného z gangov Dannyho Samsona. Scenár obsahuje niekoľko klišé, ktoré však vo výsledku vôbec neprekážajú. Tvorcovia nám totiž postupne dávkujú adrenalínovú a surovú akciu, pri ktorej sa nám prsty podvedome zvierajú v päsť.

Cool Hand Luke (1967, réžia: Stuart Rosenberg)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 2 hodiny 6 minút
Hodnotenie na RT: 8,8 z 10
Herci: Paul Newman a George Kennedy

Do zoznamu pridávame po Veľkom úteku ďalší výrazný hit zo 60. rokov s názvom Cool Hand Luke. V ňom hrá hlavnú rolu slávna hollywoodska hviezda Paul Newman. Ten bol za film nominovaný na Oscara, no ocenenie premenil iba jeho kolega George Kennedy hrajúci vedľajšiu postavu Draglina.

Odporúčané
Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu 31. októbra 2023, 9:30

Newman alias frajer Luke je rýdzim rebelom, ktorý sa odmieta podriaďovať pravidlám. Jeho nezlomný hrdina sa zapísal do dejín kinematografie a záver filmu divákov poriadne odrovnal. Väčšinu času je však Cool Hand Luke naozaj pohodový a úsmevný film s množstvom ikonických scén, z ktorých asi najviac vyčnieva stávka o zjedenie 50 vajec.

 

Blok 99 (2017, réžia: S. Craig Zahler)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 12 minút
Hodnotenie na RT: 7,6 z 10
Herci: Vince Vaughn a Jennifer Carpenter

Vince Vaughn bol kedysi známy predovšetkým vďaka komédiám, no neskôr sa prepracoval k vážnejším rolám (seriál True Detective), ktoré mu naozaj sadnú. V Bloku 99 hrá drogového dílera Bradleyho Thomasa, ktorý sa po jednej prestrelke dostane na sedem rokov za mreže. Potenciálna cesta na slobodu v prípade jeho postavy nespočíva v odsedení si svojho trestu, ale v poriadne krvavých bojoch.

Medzičasom totiž gangstri uniesli jeho ženu, s ktorou čaká dieťa, a žiadajú od neho, aby zavraždil jedného z väzňov. Trestanec tak jednoducho nemá na výber. Blok 99 je veľmi brutálny triler s pochmúrnou atmosférou. Režisér S. Craig Zahler ním po netradičnom westernovom horore Bone Tomahawk znova ukázal, že dokáže točiť skutočne originálne filmy.

Spočiatku je Blok 99 výrazne minimalistický a nešetrí dlhými zábermi ani nepravidelným strihom. Nie sme tak celý čas ponorení do surovej akcie, ale keď už k nej príde, je výrazne explicitná a mládeži neprístupná. Zlámané kosti či vypichnuté oči sa v priebehu väzenských bojov stávajú bežnou súčasťou dňa a ich brutalita sa stupňuje až do záverečného vstupu na oddelenie s číslom 99.

 

Útek z Alcatrazu (1979, réžia: Don Siegel)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 1 hodina 52 minút
Hodnotenie na RT: 7 z 10
Herci: Clint Eastwood a Patrick McGoohan

Z obávaného Alcatrazu sa nepodarilo nikdy nikomu utiecť. Teda až dovtedy, kým do ostrovného väzenia neposlali bankového lupiča a špecialistu na úteky z väzení Franka Morrisa (Clint Eastwood). Ten sa spoločne s ďalšími trestancami dostal von. Google by ti mohol napovedať, ako utečenci dopadli, ale radšej si to nechaj až po pozretí filmu.

Odporúčané
Slovenka odsúdená za drogy: Bola som rada, keď ma zatkli. S pervitínom som chcela prestať, no nedalo sa (Rozhovor) Slovenka odsúdená za drogy: Bola som rada, keď ma zatkli. S pervitínom som chcela prestať, no nedalo sa (Rozhovor) 8. augusta 2023, 9:30

Ten ukáže premyslenú akciu zločincov, ktorí sa pokúšajú o mimoriadne ťažko uskutočniteľný plán. Útekovou časťou býva Alcatraz často prirovnávaný k Shawshanku. Na rozdiel od neho je však priamočiarejší a miesto ľudských vzťahov sa zameriava na adrenalínovú cestu na slobodu.

Prorok (2009, réžia: Jacques Audiard)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 30 minút
Hodnotenie na RT: 8,3 z 10
Herci: Tahar Rahim a Niels Arestrup

Oceňovaný francúzsky režisér Jacques Audiard natočil v roku 2009 väzenský film Prorok. Jeho ústrednou postavou je 19-ročný mladík, ktorého odsúdia na šesť rokov za mrežami. Takmer ihneď sa dostáva pod vplyv šéfa jedného z gangov, ktorý od neho požaduje, aby zabil človeka. Scenáristi sa pri svojej práci kreatívne vyhrali so širokou škálou postáv, ktoré nie sú čierno-biele.

Audiardov film je postavený predovšetkým na dialógoch a postupnom budovaní napätia, ale disponuje aj viacerými brutálnymi scénami. Špecifický je svojím pomalším tempom a autentickým rozvojom hlavnej postavy. V kombinácii so 150-minútovou stopážou však toto tempo nemusí sadnúť divákom vyhľadávajúcim rýchly spád a akčné väzenské boje plné svalnatých kriminálnikov.

Motýľ (1973, réžia: Franklin J. Schaffner)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 31 minút
Hodnotenie na RT: 7,7 z 10
Herci: Steve McQueen a Dustin Hoffman

Posledný film v našom zozname je jednou z najväčších väzenských útekových klasík. Motýľ, známejší pod pôvodným názvom Papillon, so Stevom McQueenom a s Dustinom Hoffmanom je príbehom nezlomnej ľudskej túžby po slobode. Tú vo filme zosobňuje odvážny Henri Charriére odsúdený na doživotie, ktorý sa chce stoj čo stoj dostať z väzenia.

Odporúčané
Strávili sme deň v ženskej väznici. Odsúdené nám ukázali cely, dozvedeli sme sa o bitkách a povedali nám, za čo sedia Strávili sme deň v ženskej väznici. Odsúdené nám ukázali cely, dozvedeli sme sa o bitkách a povedali nám, za čo sedia 6. augusta 2023, 16:30

Spoločne s ďalším trestancom menom Dega preto spriada viacero plánov. Tie sa často končia neúspechom a hrdinom sa tak dostáva krutých trestov. Napriek nepriaznivej situácii sa však rozhodnú nevzdať. Tvorcom sa vo filme podarilo vykresliť autentické utrpenie hlavnej dvojky, nehostinné prostredie Francúzskej Guyany a nezlomnú snahu o opätovné získanie stratenej slobody.

Domov
Zdieľať
Diskusia