Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2022, 13:35
Čas čítania 1:09
Daniel Mikolášik TASR

Rusi sa po 4 mesiacoch stiahli z Hadieho ostrova. V noci na armádu totiž zaútočili ukrajinské sily

NEWS RUSKO SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vraj posádku stiahli na znak dobrej vôle, v skutočnosti však v noci zaútočila Ukrajina.

Rusko vo štvrtok stiahlo svoje sily z ukrajinského Hadieho ostrova. Odchod ruskej armády z neho potvrdilo ruské ministerstvo obrany i ukrajinské operačné velenie Juh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a príspevkov operačného velenia Juh na sociálnych sieťach.

Odporúčané
Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú 29. mája 2022, 14:30

„Ruské ozbrojené zložky splnili svoje úlohy na Haďom ostrove a 30. júna odtiaľ na znak dobrej vôle stiahli svoju posádku,“ uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení.

Ministerstvo ďalej tvrdilo, že k tomuto kroku pristúpilo, aby umožnilo Ukrajine vyvážať poľnohospodárske produkty. Podľa ukrajinského operačného velenia Juh sa však ruská armáda z ostrova stiahla po tom, ako naň počas noci zaútočili ukrajinské sily. 

Hadí ostrov Ukrajina
Zdroj: Wikimedia/Фотонак

„V dôsledku úspešne uskutočnenej najnovšej etapy vojenskej operácie, v rámci ktorej boli vykonané útoky našimi raketami a delostreleckým oddielom na Hadí ostrov, nepriateľ urýchlene evakuoval zostatky svojej posádky dvoma rýchlostnými člnmi a pravdepodobne opustil ostrov,“ uviedlo veliteľstvo Juh.

Dodalo, že na Haďom ostrove vypukol požiar a prichádza na ňom k výbuchom. Záznam z komunikácie medzi ruskou bojovou loďou a obrancami Hadieho ostrova sa na sociálnych sieťach stal ešte koncom februára virálnym. Na zverejnenom videu možno počuť oznámenie ruskej lode o jej prejazde a zároveň varovanie a výzvu na zloženie zbraní pod hrozbou útoku.

Sme ruská vojnová loď. Vyzývame vás na zloženie zbraní, vzdajte sa. Zamedzíte tým krviprelievaniu a zbytočným obetiam. V opačnom prípade vás budeme ostreľovať,“ znie na videu z megafónu lode.

Na zázname počuť ukrajinského vojaka, ktorý hovorí: „Tak a je to... Mám im povedať, nech idú do r**i?“ Na čo mu kolega odpovie: „Hm... pre istotu.“

Vojak po jeho odpovedi povie: „Ruská loď, choď do r**i.“

Domov
Zdieľať
Diskusia