Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
7. júla 2022, 9:30
Čas čítania 5:23
Čoje

Čojeho gastrosprievodca: Praha

Čojeho gastrosprievodca: Praha
Zdroj: Čoje
GASTRO CESTOVANIE GASTROPRIEMYSEL PRAHA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Hlavné mesto Českej republiky je tradičnou destináciou slovenských výletníkov a toto je bez dlhých úvodov prehľad najlepších pražských podnikov na jedlo a pitie.

Sprievodcu Prahou zostavil foodbloger Čoje. Použil pri tom nielen vlastné skúsenosti, ale aj prieskum množstva ďalších zdrojov od českých aj slovenských foodblogerov, blogy a články a slovné odporúčania od foodies, ktorým dôveruje. Všetky miesta nájdeš aj na tejto mape.

Mäso a tradičná česká kuchyňa

Sú mestá, do ktorých sa chodí ochutnávať pestrá svetová kuchyňa, no najlepšie jedlo v Prahe je tradičnejšieho a lokálnejšieho charakteru. Mesto je unikátne aj tým, že množstvo podnikov nájdeš preplnených turistami a napriek tomu v nich možno nájsť fantastické jedlo.

Najznámejšie starosvetské pražské hospody sú U Fleků, U Zlatého tygraU Pinkasů, no okrem teba sa o tom dočíta takmer každý turista v takmer každom bedekri, takže podľa toho očakávaj aj zaplnenosť.

Ak si chceš pozrieť, ako sa v Prahe dá pracovať so starosvetskosťou v nových konceptoch, choď do jednej z najväčších reštaurácií, v akej si kedy bol – do reštaurácie Červený jelen v priestoroch bývalej prvorepublikovej banky (určite nevynechaj vécko za trezorovými dverami).

Carpaccio v Kantýne
Carpaccio v Kantýne je jedno z najikonickejších pražských jedál. Zdroj: Čoje

V žánri domácej a mäsovej kuchyne Prahe dominujú podniky skupiny Ambiente. Aj keď ide o sieť a de facto korporát, jednotlivé prevádzky majú veľmi kvalitné a dotiahnuté koncepty a vysokú úroveň jedla, keďže politkou Ambiente je, že každý podnik má ako spoluvlastníka výraznú gastroosobnosť, ktorá je šéfkuchárom alebo garantom podniku.

Sieť taktiež dbá na pôvod svojich potravín a spolupracuje s overenými farmármi po celom Česku.

Vlajkovou loďou Ambiente je jednohviezdičková michelinka La Degustation Bohême Bourgeoise šéfkuchára Oldřicha Sahajdáka, ktorá ponúka jedlá vychádzajúce z českej kuchyne 19. storočia.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Dlhodobou pýchou tejto siete je aj Eska slovenského šéfkuchára Tomáša Valkoviča, do ktorej môžeš zájsť na dlhé raňajky či veľké jedlá a v ktorej si spomenieš na niekoľko bratislavských podnikov, ktorým je pražský originál veľkou inšpiráciou.

Brambory v popelu z Esky
Najikonickejšie jedlo pražskej Esky brambory v popelu, ktoré sú na jedálnom lístku od vzniku podniku. Zdroj: Čoje

Fantastické jedlo nájdeš aj v podnikoch Kantýna (mäsiarsky bufet, určite si daj carpaccio), Naše maso (mäsiarstvo, okrem stejkov a prvorepublikových údenín robia skvelý český burger v „housce“), Čestr (pre zmenu moderný mäsový koncept), Bufet (grilované a smažené jednoduché jedlá), nový podnik s veľmi jednoduchým, no superzaujímavým prístupom k tradičným jedlám U Kalendů či celá sieť českých hospod so skvelým jednoduchým hospodským jedlom Lokál.

Druhou najväčšou českou gastrosieťou je Together a aj u nich platí, že takýto „korporátny“ moloch v českom prostredí nemusí znamenať, že prvoradý je biznis a kvalita a chuť jedla vždy skôr zaostáva.

Najznámejšie podniky tejto siete variace tradičnú českú kuchyňu sú Potrefená husaVinohradský parlament, milovníci netuzemského mäsa, najmä rýb a morských príšer, by mali byť nadšení aj v belgickom koncepte Bruxx. Ak nemáš veľký hlad, prípadne ak hľadáš malú bodku za obedom, parádny koncept je aj dvojica chlebíčkových bistier Sisters.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Fantastické podniky podávajúce tradičné české jedlá s vysokou latkou kvality nájdeš, pravdaže, aj mimo Ambiente. Za pozornosť stoja predovšetkým U Matěje, kreatívnejšia finediningová dvojica Výčep a The Eatery či novinka, Francúzskom šmrncnutý Ansámbl.

Medzi ďalšie zaujímavé mäsové koncepty patrí dvojica „pipigrilov“ Kro KitchenKohoutek, mäsiarstvo s bistrom Mikrofarma Praha, vychytené texaské BBQ Big Smokers či bravčové grilované špeciality Pork’s.

Burgery

Domov
Zdieľať
Diskusia