Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2022, 10:36
Čas čítania 0:35
Jana Chovancová TASR

SHMÚ: Búrky hrozia na Slovensku aj v piatok, výstrahy platia najmä pre stred a východ

NEWS POČASIE SHMÚ SILNÉ BÚRKY
Uložiť Uložené

Výstrahy pred búrkami vyhlásil hydrometeorologický ústav v piatok od 11.00 do 20.00 hodiny, v niektorých okresoch do polnoci.

Búrky počas piatka hrozia najmä na strednom a východnom Slovensku, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. Výstrahy prvého stupňa vyhlásili od piatka 11.00 do 20.00 hodiny, v niektorých okresoch do polnoci.

Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Prešovskom kraji. Prvý stupeň výstrahy platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice, Komárno, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves.

Anketa:
Vieš, čo máš robiť počas búrky v prírode?
Čupnúť si na podložku ďaleko od stromu, zbaviť sa kovových vecí a telefónu.
Skočiť do vody a ponoriť sa pod hladinu.
Schovať sa pod strom a roztvoriť dáždnik, aby na mňa nepršalo.
Čupnúť si na podložku ďaleko od stromu, zbaviť sa kovových vecí a telefónu.
79 %
Skočiť do vody a ponoriť sa pod hladinu.
8 %
Schovať sa pod strom a roztvoriť dáždnik, aby na mňa nepršalo.
13 %

SHMÚ varuje, že búrky môžu byť spojené s intenzívnym lejakom ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu. Môžu ich dokonca sprevádzať aj krúpy.


„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ upozorňuje ústav.


Meteorológovia takisto varujú, že silný vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Riziko predstavujú aj poletujúce trosky a nezabezpečené predmety.

Domov
Zdieľať
Diskusia