Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 22:08
Čas čítania 0:59
Ema Stanovská

V Britskej Kolumbii ťa za držbu kokaínu či metamfetamínu nezatknú. Provincia bojuje proti drogovým závislostiam netradične

NEWS DROGY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Z dôvodu vysokého počtu prípadov predávkovania drogami vyhlásila Britská Kolumbia v roku 2016 stav ohrozenia verejného zdravia. Situácia sa tam dodnes nezlepšila.

Kanada oznámila, že v Britskej Kolumbii dočasne zruší trestnosť držby malého množstva niektorých nelegálnych drog vrátane kokaínu a metamfetamínu. Vláda vysvetlila, že toto nariadenie nemá podporovať drogovanie, ale naopak – pomôcť ľuďom, ktorí sa boja riešiť svoju závislosť.

Portál BBC píše, že dospelí budú môcť na osobné použitie vlastniť dokopy 2,5 gramu opiátov, kokaínu, metamfetamínu a MDMA. Hoci tieto látky ostávajú naďalej nezákonné, tieto osoby polícia nezatkne, neobviní ani im drogy nezhabe. Namiesto toho im ponúkne informácie o dostupných zdravotných a sociálnych službách.

„Robíme to preto, aby sme zachránili životy, ale aj preto, aby sme ľuďom užívajúcim drogy poskytli dôstojnosť a možnosť voľby,“ uviedla federálna ministerka pre duševné zdravie a závislosti Carolyn Bennettová. 

Britská Kolumbia už minulý rok federálnu vládu žiadala, aby krajine poskytla výnimku z drogových zákonov na „odstránenie hanby, ktorá často bráni ľuďom vyhľadať život zachraňujúcu pomoc“.

Starosta Vancouveru Kennedy Stewart povedal, že toto rozhodnutie znamená „zásadné prehodnotenie protidrogovej politiky, ktorá uprednostňuje zdravotnú starostlivosť pred putami“.

Drogy v provincii zabíjajú tisícky ľudí ročne

Predávkovanie drogami si minulý rok v Britskej Kolumbii vyžiadalo viac ako 2 000 obetí. Od roku 2016 zomrelo v provincii na predávkovanie drogami viac ako 9 000 ľudí. Britská Kolumbia vtedy z tohto dôvodu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia. Úmrtia na predávkovanie dosiahli v tieni pandémie covid-19 historické maximum.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Trestné sankcie za držbu niektorých nelegálnych drog zrušil už v roku 2020 americký štát Oregon. Štát zaznamenal pokles počtu zatknutí za drogy, no nie je jasné, či nariadenie podnietilo viac užívateľov drog, aby vyhľadali pomoc.

Domov
Zdieľať
Diskusia