Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 14:37
Čas čítania 1:30
Ema Stanovská TASR

Ukrajina neplánuje použiť americké rakety na útoky na Rusko. „V Bielom dome to tvrdia, no my nemáme záujem,“ vraví Zelenskyj

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Moskva na druhej strane tvrdí, že dodávka amerických raketových systémov zvyšuje riziko vtiahnutia Spojených štátov do priameho konfliktu s Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že rakety zo Spojených štátov nepoužijú na útoky na územie Ruska. Moskva na druhej strane tvrdí, že dodávka amerických raketových systémov zvyšuje riziko vtiahnutia Spojených štátov do priameho konfliktu s Ruskom.

„Viem, že niektorí ľudia v Spojených štátoch alebo v Bielom dome tvrdia, že rakety možno použijeme na útoky proti Rusku. Pozrite sa, neplánujeme útočiť na Rusko. Nemáme záujem o Ruskú federáciu. Nebojujeme na ich území,“ citoval vo štvrtok ukrajinského lídra portál britskej stanice Sky News.

Zelenskyj poukázal na slabosť Putina a Ruska nielen preto, že nedokázali obsadiť menšiu susednú krajinu, ale takisto preto, že sa ho pokúšali odstrániť ako lídra.

ukrajina zbrane
Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue

„Pokusy zabiť lídra tejto alebo inej krajiny, to je slabosť, povedal by som. Ak nedokážete diskutovať, potom je to slabosť,“ vysvetlil.


„Slabosťou je aj začať vojnu a v tom už takisto ukázali, že sú slabí. Ak niekto nedokáže obsadiť krajinu, to je slabosť. A ak zároveň chce, aby sa niečo stalo rodine lídra tej krajiny, potom je to neschopnosť robiť politiku,“ pokračoval.

Rusko: USA chcú viesť vojnu do posledného Ukrajinca

Moskva v stredu vyhlásila, že plánovaná dodávka nových amerických zbraní Ukrajine – vrátane moderných raketových systémov – zvyšuje riziko vtiahnutia Spojených štátov do priameho konfliktu s Ruskom. 

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

„Akékoľvek zásobovanie zbraňami, ktoré pokračuje a je na vzostupe, zvyšuje riziko takéhoto vývoja,“ povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti na otázku o možnosti konfrontácie medzi Moskvou a Washingtonom.

Podľa Riabkova sú USA odhodlané „viesť vojnu proti Moskve do posledného Ukrajinca, aby uštedrili strategickú porážku Rusku, ako oni vravia,“ povedal Riabkov s tým, že je to „neslýchané a nebezpečné“.

ukrajina bombardovanie
Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco

Washington v utorok oznámil, že dodá Ukrajine moderné raketové systémy vrátane salvových raketometov Himars, ktoré dokážu súčasne vypáliť viacero presne riadených rakiet. Ukrajina aj Rusko už v boji používajú salvové raketomety, ale typ Himars má lepší dolet a väčšiu presnosť. Systém Himars, ktorý Washington poskytne Ukrajine, bude mať dostrel približne 80 kilometrov.

Zelenskyj pre Newmax povedal, že Ukrajina stráca v bojoch proti ruským silám denne do sto vojakov, ktorí prichádzajú o život. Najťažšia situácia je momentálne na východe Ukrajiny, predovšetkým v mestách Severodoneck a Lysyčansk. V prvom spomenutom meste Rusi obsadili už 70 percent územia.

V prípade pádu stotisícového Severodonecka ostane podobne veľký susedný Lysyčansk jediným mestom v Luhanskej oblasti pod kontrolou Kyjeva.

Domov
Zdieľať
Diskusia