Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2022 o 15:30
Čas čítania 1:25
Jakub Paulík

5 najsmrteľnejších streleckých útokov na školách USA za posledných 40 rokov

ZAUJÍMAVOSTI MASOVÉ VRAŽDY STREĽBA NA ŠKOLE USA
Uložiť Uložené

Utorková tragédia z mesta Uvalde nie je pre USA, bohužiaľ, žiadnou raritou.

Spojenými štátmi americkými najnovšie otriasol strelecký útok na škole v texaskom meste Uvalde. Počtom obetí sa zapísal medzi najsmrteľnejšie streleckého útoky na školách v USA. Prezident USA Joe Biden z tragédie okrem iného obviňuje tamojšiu zbraňovú loby.

„Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej loby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť? Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?“ reagoval prezident Biden. Pripomeňme si päť streleckých útokov v USA za posledných 40 rokov, pri ktorých zomrelo najviac obetí.

Rok: 1999
Mesto: Littleton
Štát: Colorado
Počet obetí: 13

Masaker na Columbine High School je jednou z najviac známych tragických strelieb na školách v USA. Študenti z miestnej školy, 17-ročný Dylan Klebold a 18-ročný Eric Harris, pri útoku zastrelili 12 študentov a 1 učiteľa. Okrem toho zranili 24 ďalších osôb. Do rúk spravodlivosti sa však neplánovali vydať a namiesto toho spáchali samovraždu.

Rok: 2018
Mesto: Parkland
Štát: Florida
Počet obetí: 17

19-ročný Nikolas Jacob Cruz v apríli 2018 na strednej škole v Parklande zastrelil 17 ľudí a rovnaký počet zranil. Na jeho problematické správanie vopred upozorňovali FBI, ktorá však nekonala. Po streľbe na škole ho zatkla polícia.

Rok: 2022
Mesto: Uvalde
Štát: Texas
Počet obetí: 21

Masaker z 24. mája 2022 je treťou najsmrtonosnejšou streľbou na školách v USA za posledných 40 rokov. Útok 18-ročného Salvadora Ramosa si dokopy vyžiadal odhadom 21 obetí, medzi ktoré rátame 19 detí a 2 dospelých. Ešte predtým, než Ramos začal útok na škole, údajne zaútočil aj na svoju starú mamu. Polícia mladého útočníka pri prestrelke zabila.

Rok: 2012
Mesto: Newton
Štát: Connecticut
Počet obetí: 27

20-ročný Adam Lanza na základnej škole v Newtowne zastrelil 26 ľudí a z toho 20 detí. Nakoniec spáchal samovraždu. Ešte pred masakrom na škole zastrelil doma vlastnú matku. Základnú školu Sandy Hook po tragickej udalosti zbúrali, rovnako ako aj dom strelca a jeho matky.

Rok: 2007
Mesto: Blacksburg
Štát: Virginia
Počet obetí: 33

Masaker na Virginia Tech je za posledných 40 rokov najsmrteľnejšou streľbou na školách v USA. 23-ročný Čo Sung-hui počas útoku zabil 32 ľudí a zranil ďalších 23. Podobne ako mnohí vyššie menovaní strelci následne spáchal samovraždu.

Zdroj údajov o počte obetí za obdobie rokov 1982 – 2022: Statista

Interaktívnu mapu so streľbami na školách v USA si môžeš pozrieť tu.

Mapa s miestami škôl v USA, na ktorých prišlo k streľbe.
Mapa s miestami škôl v USA, na ktorých prišlo k streľbe. Zdroj: CHDS
Domov
Zdieľať
Diskusia