Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2022, 7:28
Čas čítania 1:17
Jakub Paulík TASR

Streľba na základnej škole v USA: 21 obetí, z toho 19 detí

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA STREĽBA NA ŠKOLE STRELNÉ ZBRANE
Uložiť Uložené

Strelec zrejme pred útokom v škole zaútočil aj na svoju starú mamu.

18-ročný Salvador Ramos je zodpovedný za utorkovú masovú streľbu na základnej škole Robb Elementary School, ktorá si vyžiadala najmenej 21 mŕtvych, z toho 19 detí. O počte obetí v texaskom meste Uvalde v USA informoval senátor Texasu Roland Gutierrez. V súčasnosti nevieme, či sa do počtu obetí ráta aj samotný strelec. 

Motív útoku mladého muža nie je známy, no predpokladá sa, že ešte pred streľbou v škole zaútočil na svoju starú mamu. Guvernér štátu Texas Greg Abbott tvrdí, že strelca zrejme zastrelila polícia. Na základnú školu, kde Salvador Ramos zaútočil, chodí skoro 600 žiakov od 7 do 10 rokov.

Za posledných takmer 10 rokov ide o najväčší masaker v rámci masových vrážd na základných školách v USA. Horšiu bilanciu mal v decembri 2012 útok 20-ročného Adama Lanza na základnej škole Sandy Hook v Newtowne v štáte Connecticut, kde strelec zabil 26 ľudí, z toho 20 detí.

K masovej streľbe na základnej škole v Texase sa vyjadril aj prezident USA Joe Biden, pričom vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní. „Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej loby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť? Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?“ povedal Biden a následne dodal: „Je čas konať.“

Odporúčané
Masaker učiteľov na gymnáziu v Nemecku. Bývalý študent zastrelil 16 ľudí, spacifikoval ho vyučujúci Masaker učiteľov na gymnáziu v Nemecku. Bývalý študent zastrelil 16 ľudí, spacifikoval ho vyučujúci 26. apríla 2022, 14:30

Problematika streleckých útokov na školách v Spojených štátoch je po tragických správach z Texasu ešte viac alarmujúca. USA sú dlhodobo neslávne známe aj pre počet masových vrážd vrátane útokov strelcov na školách.

„V Amerike sa každý deň uskutoční útok, ktorý sa môže skončiť masovou vraždou. Súvisí to s faktorom spoločenských hodnôt, so stavom ekonomickej vyzretosti, zadlženosťou spoločnosti, s počtom zbraní v spoločnosti, filozofiou držania zbraní, no výrazne aj s mediálnym priestorom a mierou fascinácie vrahmi. Američania svojich vrahov v úvodzovkách ‚milujú‘. Radi o nich čítajú, radi na nich pozerajú v televízii. Je to záujem, ktorý ženie vydavateľov novín či časopisov a majiteľov televízií. Týmto spôsobom živia zrod takýchto fenoménov,“ povedal v rozhovore pre Refresher expert na masových a sériových vrahov Andrej Drbohlav.

Domov
Zdieľať
Diskusia