Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. mája 2022, 9:30
Čas čítania 7:18
Ivan Koribanič

Martin Škrtel drukoval Ficovi, dal zápis v tabuľke vlastných gólov, no Liverpool si ho bude pamätať navždy

Martin Škrtel drukoval Ficovi, dal zápis v tabuľke vlastných gólov, no Liverpool si ho bude pamätať navždy
Zdroj: Getty Images/Dean Mouhtaropoulos-Staff
ŠPORT FC SPARTAK TRNAVA FUTBAL MARTIN ŠKRTEL SLOVENSKÁ FUTBALOVÁ REPREZENTÁCIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Martin Škrtel pre nevyhovujúci zdravotný stav ukončil po konzultácii s lekármi svoju hráčsku kariéru.

Martin Škrtel sa vo veku 37 rokov dočkal vynúteného konca kariéry. Svoj posledný duel odohrá za Spartak Trnava v poslednom kole Fortuna ligy proti Dunajskej Strede. Škrtel bol jednou z najvýraznejších postáv v histórii samostatného futbalového Slovenska.

Refresher má rád silné príbehy, ktoré sa niekedy končia veľmi šťastne, inokedy už menej. Jedným z nich je aj príbeh Martina Škrtela. Ako vyzerala jeho kariéra a čo všetko počas nej prežil, si môžeš prečítať vďaka členom klubu Refresher+. Ak sa doň pridáš aj ty, nielenže podporíš tvorbu kvalitného športového obsahu, ale získaš aj neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a ďalšie výhody.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel. Zdroj: Getty Images/Alex Livesey-Staff

V Ráztočnom chlapec, v Rusku chlap

Martin Škrtel je rodák z Ráztočna, dediny pri Handlovej. Ako malý mal blízko k hokeju, ktorý obľuboval, píše portál Ošporte. Netrvalo to však dlho a Škrťo, ako znie jeho prezývka, si začal namiesto korčúľ šnurovať kopačky. V nich začal „brázdiť“ trávnik v rodnom Ráztočne, odkiaľ sa neskôr presunul do Baníka Prievidza. V roku 2000 odišiel do prvého veľkého klubu, ktorým bol Trenčín.


V ňom strávil 4 roky. Jeho kvality si všimol jeden z najväčších ruských klubov Zenit Petrohrad. Hoci vtedy iba 19-ročný Škrtel mal pôvodne prestúpiť do klubov ako Hertha Berlín či Hamburg, najviac zaňho napokon zaplatil práve Zenit. Podľa Transfermarktu dal Trenčínu 300-tisíc eur.

Sportnet píše, že o Škrtelovi sa ešte pred prestupom vyjadril v pozitívnom svetle vtedajší tréner Zenitu Vlastimil Petržela. „Zrejme s ním môžem rátať do základnej zostavy. O Škrtelovi som dostal dobré referencie od trénera slovenskej reprezentácie i niektorých českých koučov. Martin mal prestúpiť do Herthy Berlín, ale nevyšlo mu to, a tak sme ho zlákali my.“

Martin Škrtel v Zenite futbalovo dospel. Hoci sa na trénerskej pozícii za jeho pôsobenia tréneri vymenili, Petržela stihol o Martinovi povedať samé chvály. „Za dvadsaťdva rokov mojej trénerskej praxe som ešte nikdy neviedol takého dobrého hráča, ako je Martin. Ten chlapec urobil za poslednú sezónu neuveriteľný pokrok. Je fantasticky sebavedomý a má pred sebou skvelú budúcnosť. Hamburg ho chcel kúpiť okamžite. Tri milióny eur sú však za Škrtela smiešne peniaze,“ píše oficiálny web Martina Škrtela.

Martin Škrtel v drese Zenitu Petrohrad (vľavo).
Martin Škrtel v drese Zenitu Petrohrad (vľavo). Zdroj: Getty Images/Lars Baron-Staff


Svoje 4-ročné pôsobenie v Rusku zavŕšil Škrtel vo veľkom štýle. „V Zenite som skončil najlepšie, ako sa len dalo, a to ziskom majstrovského titulu,“ povedal Škrtel. Nebolo to však jediné ocenenie, ktoré v tom roku získal. Okrem titulu sa tešil aj z prvého ocenenia – najlepší futbalista na Slovensku. To získal počas kariéry dokopy 4-krát.

Hviezda z Liverpoolu aka majster vlastných gólov

Po Zenite prišla pre Škrtela doposiaľ najväčšia výzva v kariére – prestup do anglického Liverpoolu. Jeho hodnota na trhu bola počas prestupu 8,5 milióna eur, no Liverpool zaňho napokon zaplatil 10 miliónov eur. Podpis zmluvy podľa portálu Capology pre Škrtela znamenal, že ročne získal takmer 4,5 milióna dolárov, čo v prepočte na týždeň vychádzalo na vyše 85-tisíc dolárov.


V Liverpoole zanechal Škrtel, čo sa týka jeho futbalovej kariéry, najvýraznejšiu stopu. Strávil v ňom úctyhodných 9 rokov. Počas nich stihol podľa Transfermarktu streliť 18 gólov. Samozrejme, úlohou stopéra nie je strieľať góly, ale, zjednodušene povedané, urobiť všetko pre to, aby ich jeho tím inkasoval čo najmenej.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30



S Martinom Škrtelom to mali jeho spoluhráči niekedy ťažké. Hoci sa slovenský obranca určite nezapíše do dejín ako jeden z najlepších strelcov, paradoxne sa do nich ako najlepší strelec aj zapíše. No nanešťastie ako strelec vlastných gólov.

Portál Theanalyst uvádza, že Richard Dunne je hráčom, ktorý si v histórii Premier League strelil najviac vlastných gólov – 10. Martin Škrtel je však na 2. mieste spolu s Jamiem Carragherom, ktorý takisto hrával za Liverpool. Obaja si strelili dokopy 7 vlastných gólov. Rozdiel medzi Škrtelom a Carragherom je ten, že zatiaľ čo Jamie potreboval na tento negatívny zápis 12 rokov, Martinovi Škrtelovi na to stačilo 5 rokov. V sezóne 2013/2014 prekonal vlastného brankára až 4-krát, čím stanovil nový rekord v počte vlastných gólov počas jednej sezóny.



Po týchto skúsenostiach si fanúšikovia Liverpoolu vymysleli na Martina Škrtela hneď niekoľko vtipov na štýl Chucka Norrisa. Ich zoznam spísal web lfcreds. My sme ako najlepšie v kontexte Škrťových vlastných gólov vybrali tieto:

1. Na klávesnici Martina Škrtela nie je žiadne tlačidlo „ctrl“ (control – pozn. red.). Škrtel má totiž vždy a všetko pod kontrolou.


2. Martin Škrtel raz zničil periodickú tabuľku prvkov, pretože jediný, ktorý pozná, je prvok prekvapenia.

Futbal a politika idú/nejdú dohromady

Práve s Liverpoolom je spojená jeho „epizóda“ angažovania sa v politike. Nie v úplne pozitívnom svetle hviezdil Martin Škrtel v roku 2014. Na Slovensku vrcholila prezidentská kampaň a Smer-SD ho zlákal na podporu svojho hlavného kandidáta Roberta Fica. V krátkych kampaňových videách natočených v Liverpoole Škrtel divákom vysvetlil, že Fico je podľa neho najlepší kandidát, lebo okrem iného „postavil veľa futbalových ihrísk a štadiónov“.

Nie každý prijal jeho výroky s nadšením a nielen športoví fanúšikovia mu to na internete spočítali. Robert Fico nakoniec výrazne prehral s Andrejom Kiskom v druhom kole, no na Wikipédii sa v opise k Martinovi Škrtelovi istú chvíľu vynímala poznámka od recesistu, ktorý liverpoolskemu stopérovi drsne naložil: „V roku 2014 vyjadril náklonnosť k zlodejovi Robertovi Ficovi, čím potvrdil svoju povesť vypatlaného k***ta.“

 

Taliansko na 3 týždne

Dôvodom, prečo bol Martin Škrtel platným hráčom Liverpoolu 9 rokov, je jeho tvrdosť, s ktorou dokázal ako stopér pracovať. Tvrdosť však neznamená surovosť či zákernosť. Ostrovný futbal je totiž známy tým, že je v anglickej či škótskej lige rozhodcami tolerovaný tvrdší štýl hry. Zákroky, ktoré by rozhodcovia v iných ligách posúdili ako fauly, sú na ostrovoch neraz tolerované.

Pamätná je aj séria súbojov medzi Martinom Škrtelom a Diegom Costom z Chelsea, keď si obaja nič nedarovali.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko 15. apríla 2024, 13:30


Aj keď Škrtel patril k tvrdým obrancom, vo svojej kariére uvidel iba 6 červených kariet – 4 z nich boli po druhej žltej karte a iba dve boli priame. No a jednu z nich dostal vo Fenerbahce Istanbul, kam prestúpil z Liverpoolu v roku 2016 ako voľný hráč. V Istanbule vydržal 3 roky. Následne prestúpil do talianskej Atalanty Bergamo. Jeho zotrvanie v tomto klube by sa určite nestratilo v rebríčku najrýchlejších odchodov z klubu, pretože Škrtel strávil v Atalante iba 3 týždne a neodohral tam ani jeden zápas.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel. Zdroj: Getty Images/VI-Images-Contributor


Ako píše Sportnet, dôvodom jeho odchodu vraj boli nezhody s trénerom Gianom Pierom Gasperinim. Atalanta totiž hrala systémom s tromi stopérmi a Martin Škrtel sa podľa slov trénera nedokázal adaptovať na ich štýl hry a nezapadol tak do systému. Klub aj hráč sa preto rozhodli spoluprácu ukončiť.

V Trnave znovu ožil

V tom istom roku (2019) sa vrátil do Istanbulu, tentoraz k mestskému konkurentovi – Basaksehir. Tam pobudol dve sezóny. V tom čase mal Martin Škrtel už 35 rokov, čo u futbalistov predznačuje koniec kariéry. Dlho sa špekulovalo, či ju Škrtel aj neukončí, no napokon sa rozhodol pokračovať a upísal sa Spartaku Trnava. Už skôr totiž avizoval, že ak sa raz vráti na Slovensko, tak jedine do Trnavy.

„Ja som sa vrátil preto, lebo som chcel zažiť ešte takú slovenskú kabínu. V zahraničí je to iné a medziľudské vzťahy v kabíne až tak veľmi neexistujú. Preto som chcel prísť na Slovensko, a keď som pred svojím príchodom hovoril s trénerom Gašparíkom, tak ma uistil, že v tejto kabíne sa budem cítiť dobre a bude ma to baviť. Teraz môžem potvrdiť, že to tak skutočne je. O nejakých kvalitách na ihrisku sa absolútne nemusíme baviť, lebo toto mužstvo má charakter. Našiel som tu iba dobrých ľudí. Slušných, skromných chlapcov, ktorí rešpektujú jeden druhého a potom to tak na ihrisku aj vyzerá,“ povedal Martin Škrtel pre klubový web Spartaka Trnava.

Martin Škrtel v drese Trnavy.
Martin Škrtel v drese Trnavy. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj


Na záver dodal, že hoci je to preňho niekedy ťažšie, najmä čo sa týka regenerácie tela, futbal si užíva. „Teraz som znova dostal chuť na futbal a užívam si každý zápas aj tréning.“

Ak ho mám kopnúť, tak to spravím

Aj keď Martin Škrtel stále aktívne hral na klubovej úrovni, v čase, keď sa upísal Trnave, bol už 3 roky mimo národného mužstva. Reprezentačnú kariéru ukončil v roku 2019. „Som presvedčený, že nasledujúcu kvalifikáciu by som už nedokončil, a preto by nebolo správne ani fér, ak by som odohral dva-tri zápasy a potom ukončil svoje pôsobenie v repre,“ povedal Škrtel, ktorého citoval Denník N.

Škrtel bol oporou slovenskej seniorskej obrany v 104 zápasoch, v ktorých strelil 6 gólov. Stál pri najväčších úspechoch slovenského futbalu v ére samostatnosti. So spoluhráčmi si zahral na – pre Slovensko zatiaľ jediných – majstrovstvách sveta v roku 2010 v Južnej Afrike. O 6 rokov neskôr bol súčasťou tímu, ktorý s trénerom Jánom Kozákom odohral turnaj v rámci majstrovstiev Európy.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel. Zdroj: Getty Images/Stu Forster-Staff


Ani v reprezentačnom drese nepatril obranca k hráčom, ktorí hrali v rukavičkách. Dôkazom bolo aj Škrtelovo vyjadrenie pred zápasom s Anglickom. V tom čase ešte hráč Liverpoolu mal nastúpiť proti klubovému spoluhráčovi Danielovi Sturridgeovi. „Snažíme sa urobiť to najlepšie pre svoje tímy. Ak sa opýtate Daniela, odpovie to isté. Môžeme byť priatelia pred a počas zápasu. Na ihrisku však neexistuje žiadne kamarátstvo. Ak by bolo pre mužstvo najlepším riešením, že Daniela kopnem, tak by som to, samozrejme, spravil,“ píše Standard.co.


Práve v zápase s Anglickom dostal Martin Škrtel červenú kartu po zákroku na útočníka Harryho Kana. Tento zákrok sa stal predmetom kontroverzie. Zatiaľ čo jedni Škrtela obhajovali, iní by mu najradšej zakázali hrať futbal.

Na Slovensku po slovensky

Martin Škrtel spolu so Spartakom Trnava takmer celú sezónu „naháňal“ Slovan Bratislava, ktorému chceli „bili andeli“ vziať titul. To sa im však nepodarilo, Slovan po nedostihnuteľnom bodovom náskoku oslavoval titul predčasne.

V tomto prípade šlo o športovú bitku o titul, ktorú rozhodovali góly na ihrisku. Čo už malo od športu ďaleko, bol „výkon“ jedného z divákov. Po tom, čo Trnava remizovala so Slovanom na Tehelnom poli, začal muž z hľadiska po Martinovi Škrtelovi kričať urážky najhrubšieho zrna. Ikone slovenského futbalu totiž prial, aby jeho rodina zomrela na rakovinu.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00



„Nemám problém s tým, keď počúvam pokriky z kotla, dokážem to akceptovať. Ale čo predviedol jeden primitív za lavičkou Slovana po mojom odchode z ihriska… Nadával mi takým spôsobom, aby mi celá rodina zomrela na rakovinu. Je to hnus a úplné dno. Mal som tam konflikt, rozkopal som dezinfekciu. Myslím si, že v tom momente by asi každý reagoval podobne. Bohužiaľ, aj takíto ľudia chodia na štadióny,“ citoval Škrtela portál trnava.dnes.

Martina Škrtela sa zastal aj tréner Slovana Vladimír Weiss st. „Išiel som za tým divákom a spýtal som sa ho, či je normálny. Také správanie na štadión nepatrí, a preto som ho vyprevadil,“ povedal na pozápasovej tlačovej konferencii.

Sladkotrpký koniec

Martin Škrtel však s Trnavou napokon mohol osláviť jeden úspech. Vo finále Slovnaft Cupu totiž Trnava porazila Slovan a Škrtel ako kapitán mohol nad hlavu zdvihnúť vytúženú trofej. Táto trofej je však poslednou, ktorú vo svojej kariére získal.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šport v RTVS (@sport_rtvs)



Len pred pár dňami v rozhovore pre RTVS uviedol, že by v Trnave, ak mu to zdravotný stav dovolí, rád pokračoval aj ďalej. O dva dni neskôr zvolal Martin Škrtel mimoriadnu tlačovú konferenciu. Na nej povedal, že po konzultácii s lekármi ukončí kariéru. „Zápas v Dunajskej Strede bude mojím posledným zápasom nielen v Spartaku, ale aj v kariére,“ skonštatoval Škrtel pomedzi slzy.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šport v RTVS (@sport_rtvs)

Domov
Zdieľať
Diskusia