Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 17:32
Čas čítania 1:04

Igor Matovič chce zdaniť Slovnaft mimoriadnou daňou. Za ruskú ropu má štátu zaplatiť mimoriadnu daň 30 %

NEWS IGOR MATOVIČ SLOVNAFT SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Igor Matovič oznámil výsledok rokovaní so Slovnaftom.

Zavedieme mimoriadnu daň z výhody pri nákupe ruskej ropy, ktorá sa použije na Slovensku. Výška dane bude 30 %. Oznámil to minister financií Igor Matovič v utorok podvečer na tlačovej konferencii. Návrh na túto novú daň chce vláde predložiť už v stredu 18. mája a chce to prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Prvýkrát by sa podľa jeho návrhu mala daň odviesť už za jún.

Ceny na pumpe by daň ovplyvniť nemala

To, že nejakú formu pomoci so Slovnaftom vyrokoval, avizoval Matovič už v nedeľu v relácii O 5 minút 12. V diskusii sľúbil, že tento týždeň Slovákom oznámi dobrú správu pre šoférov.

Zvyčajná daň z trhovej ceny ropy býva 5 %, Matovič ju navrhuje zvýšiť na 30 %. O tomto návrhu už informoval aj vedenie Slovnaftu, rokovania s rafinériou minister označil za náročné. Pre štátny rozpočet by to malo podľa jeho slov predstavovať obrovský prínos, za súčasných podmienok na trhu by to bolo 280 – 290 miliónov eur za kalendárny rok.

Cena ruskej ropy sa však aj vzhľadom na vojnu na Ukrajine a protiruské sankcie bude zrejme v priebehu roka vyvíjať. Suma, ktorá vďaka novej dani natečie do rozpočtu, teda zatiaľ nie je jasná. Týmto krokom minister potenciálne tlačí slovenskú rafinériu k tomu, aby ropu nakupovala radšej od západných dodávateľov.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Na cene paliva na pumpách by sa nová daň podľa Matoviča prejaviť nemala. Slovnaft mu vraj sľúbil, že sa pokúsia udržať pozíciu cien na európskom trhu, kde sa Slovensko pohybuje okolo siedmeho miesta. Teda benzín na slovenských pumpách je siedmy najlacnejší v Únii. „Takéto pomknutie kľúčového dovozcu ruskej ropy k tomu, aby bolo jej dovážanie pre neho trošku menej atraktívne, je správne,“ povedal na tlačovke.

Domov
Zdieľať
Diskusia