Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2022, 18:12
Čas čítania 0:33
Martin Adam Pavlík TASR

Globálny predaj áut v tomto roku bude najnižší od roku 2011. Najprudší pokles zaznamená Európa

Globálny predaj áut v tomto roku bude najnižší od roku 2011. Najprudší pokles zaznamená Európa
Zdroj: AP Photo/Petr David Josek
ZAUJÍMAVOSTI AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Kľúčovým dôvodom prepadu sú veľké produkčné problémy spôsobené nedostatkom súčiastok, ako sú polovodiče, ktoré hrajú kriticky dôležitú úlohu v moderných autách.

Duisburský inštitút CAR (Center Automotive Research) prognózuje, že globálny nedostatok súčiastok bude mať počas celého tohto roka negatívny vplyv na produkciu áut. To vraj spôsobí nárast cien a pokles predaja.

Podľa CAR sa tento rok po celom svete predá len 67,6 milióna nových áut. To by bolo približne o 1 milión menej v porovnaní s pandemickým rokom 2020 a najmenej od roku 2011. Inštitút očakáva, že najprudší pokles zaznamená Európa.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič


Kľúčovým dôvodom prepadu sú veľké produkčné problémy spôsobené nedostatkom súčiastok, ako sú polovodiče, ktoré hrajú kriticky dôležitú úlohu v moderných autách. Šéf CAR Ferdinand Dudenhöffer uviedol, že výrobcovia sa pokúsia vykompenzovať dodatočné náklady a nízku vyťaženosť závodov zvýšením cien.

Vzhľadom na nedostatočnú ponuku majú postačujúci priestor na zvyšovanie cien. Dudenhöffer poukázal na to, že počas pandémie automobilky doteraz zaznamenali relatívne vysoké tržby aj napriek dočasnému zastaveniu výroby a narušeniu dodávateľských reťazcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia