Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 15:30
Čas čítania 1:55
Martin Mičuda

Nový Range Rover Sport je tu. Stavia na minimalizmus, špičkové technológie a veľkú paletu motorov

Nový Range Rover Sport je tu. Stavia na minimalizmus, špičkové technológie a veľkú paletu motorov
Zdroj: Land Rover
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY RANGE ROVER
Uložiť Uložené

Tretia generácia predstavuje progres zo všetkých stránok.

Po tom, ako Land Rover minulý rok predstavil úplne nový Range Rover, prichádza čas aj na jeho športovejší variant. Briti tak podľa plánov v uplynulých hodinách svetu ukázali Range Rover Sport tretej generácie. Vzhľad exteriéru je vynovený len horizontálne orientovanými koncovými LED svetlami a niekoľkými modernejšími detailmi.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Charakteristická maska či tradičný profil karosérie sa nemení. Zovňajšok je však o čosi viac uhladený a minimalistický. Vďaka decentne zaobleným hranám, doposiaľ vôbec najväčšiemu zadnému spojleru a zapusteným kľučkám má súčiniteľ aerodynamického odporu vzduchu hodnotu len 0,29. Predné užšie svetlomety získali novú Digital-LED technológiu, ktorú na každej strane tvorí až 1,3 milióna mikrozrkadiel. Ani tentoraz nebude chýbať možnosť zvoliť si čiernu strechu, novinkou sú 23" disky kolies.

Land Rover, Range Rover Sport,
Zdroj: Land Rover

Minimalizmus a moderné technológie

Zásadnou zmenou prešiel interiér. Jeho súčasťou je minimalistický a čistý dizajn, ktorý je  doplnený veľkými displejmi. Pred vodičom sa nachádzajú digitálne budíky, ktoré majú až 13,7", zatiaľ čo centrom palubnej dosky je decentne zakrivený dotykový displej s veľkosťou 13,1". Ide teda o najväčšie obrazovky, ktoré značka Land Rover doteraz použila. O multimediálne prostredie sa stará infotainment Pivi Pro, ktorý je ovládateľný aj hlasom, nechýba bezdrôtová podpora Apple Car Play a Android Auto.

Odporúčané
Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov 19. apríla 2022, 12:30

Range Rover Sport ponúka medzigeneračne viac priestoru pre cestujúcich. V zadnej časti majú pasažieri o 31 milimetrov viac miesta na nohy. Sedadlá môžu mať okrem vyhrievania aj ventilovanie, masážne funkcie a elektronické nastavenie až v 22 smeroch. O zvukovú kulisu v kokpite sa stará audiosystém Meridian Signature Sound System s 29 reproduktormi a zosilňovačom s výkonom až 1 430 kW.

Land Rover, Range Rover Sport,
Zdroj: Land Rover

Veľkolepá ponuka motorizácií

Na výber bude osem motorov. Tie sú aj elektrifikované, pričom už v roku 2024 ich doplní aj výlučne elektrický variant. Land Rover ponúka plejádu 3-litrových šesťvalcov, ktorým kraľuje 4,4-litrový motor V8 z dielne BMW (nahrádza kompresorom preplňovaný 5-liter). 

  • D250 – 3-litrový naftový šesťvalec, mild-hybrid, 183 kW/250 koní
  • D300 – 3-litrový naftový šesťvalec, mild-hybrid, 221 kW/300 koní
  • D350 – 3-litrový naftový šesťvalec, mild-hybrid, 257 kW/350 koní
  • P360 – 3-litrový benzínový šesťvalec, mild-hybrid, 265 kW/360 koní
  • P400 – 3-litrový benzínový šesťvalec, mild-hybrid, 294 kW/400 koní
  • P440e – 3-litrový benzínový šesťvalec, plug-in hybrid, 324 kW/440 koní
  • P510e – 3-litrový benzínový šesťvalec, plug-in hybrid, 375 kW/510 koní
  • P530 – 4,4-litrový benzínový osemvalec, 390 kW/530 koní

Plug-in hybridy sú vybavené elektromotorom s výkonom 105 kW/143 koní, pričom zdrojom jeho energie je akumulátor s veľkosťou až 38,2 kWh. Automobilka tak deklaruje, že za ideálnych podmienok je možné len na elektrickom pohone absolvovať vyše sto kilometrov. Všetky verzie majú štandardný pohon oboch náprav, vzduchový podvozok a 8-stupňovú automatickú prevodovku ZF. 

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Prítomnosť úplne novej architektúry MLA-Flex zaručila nielen efektívne uloženie akumulátorov v podlahe, ale aj zástavbu modernejších komponentov. Veľkou novinkou je to, že Range Rover získava už v základe dodávaný systém natáčania zadných kolies, ich vychýlenie je pritom v uhle až 7,3 stupňa. Nový Range Rover najprv uvedie do predaja First Edition, ktorá doplní tradičné stupne výbavy – S, SE, HSE a Autobiography. Základná cena na našom trhu by mala byť na úrovni 97-tisíc eur.

Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,
Zobraziť galériu
(17)
Domov
Zdieľať
Diskusia