Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2022 o 12:30
Čas čítania 5:19
Martin Mičuda

Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov

Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov
Zdroj: Refresher/martinzmartina
TECH AUTOMOBILOVÉ TESTY HYUNDAI
Uložiť Uložené

Sadli sme za volant modrastého hothatchu značky Hyundai a toto sú naše pocity.

Keď v roku 2017 prišiel Hyundai so svojím úplne prvým vozidlom typu hothatch, asi len málokto čakal, že zaznamená taký enormný úspech. Čo-to síce naznačila správa o tom, že technický vývoj si zobral na starosť Albert Biermann, niekdajší šéf divízie BMW M, ale medzi ostrými hatchbackmi sú dlhé roky etablované veľmi silné mená. Modrastý počin pod označením i30 N však v segmente vypálil rybník a teraz tu máme ešte lepšiu, medzičasom modernizovanú verziu.

Tá stavia na svojich silných základoch, prináša však plejádu vylepšení vrátane automatickej prevodovky, ktorá bola očakávaná veľmi dlho. My sme si, samozrejme, možnosť vyskúšať modrastý počin v inovovanom balení nemohli nechať ujsť, preto ti prinášame podrobný test exemplára, ktorý má nielen vyšší výkon, modernejšie technológie a oprášený dizajn, ale aj vyhľadávanú automatickú prevodovku. Našou snahou bolo zistiť, či i30 N s automatom nepríde o šoférske zážitky.

 

Značne modernejší a vyzretejší zovňajšok

V zmysle zaužívaných tradícií sa facelift v prvom rade zameral na vizuálnu stránku, čoho výsledkom je prakticky úplne nová tvár. Širšia maska bez rámika, agresívnejšie tvarovaný nárazník s povestnou červenou linkou a úplne nové full-LED svetlomety. Hoci po novom nadobúdajú viac ázijské kontúry, veľmi sa nám páči, že enko má už konečne svoj vlastný, navyše veľmi dravý svetelný podpis, podľa ktorého ho vieš už aj z diaľky ľahko identifikovať. Škoda len, že ich samotný svetelný výkon je v rámci triedy slabší priemer.

Odporúčané
Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi 29. septembra 2020 o 13:05

Pristaviť sa však musíme pri kolesách. Nové 19” disky vážia dovedna o vyše 14 kilogramov menej, čo sa pri neodpruženej hmote veruže počíta. A počíta sa aj to, že priemer predných brzdových kotúčov vzrástol z 345 na 360 milimetrov. 

Hyundai, i30 N,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Hyundai i30 N teda vo výsledku dospel, nabral na sebavedomí, agresivite a v kombinácii s povestným modrým lakom Performance Blue to dáva aj jasne najavo. Príťažlivý look dotvárajú nielen čierne exteriérové detaily, ale rovnako aj vynovené zadné partie. Žiaľ, efektnejšie koncové svetlá sa halogénových žiaroviek ani po modernizácii prekvapivo stále úplne nevzdali.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020 o 18:40

Rovnako prekvapivé je, tentoraz však v pozitívnom zmysle slova, že Hyundai sa nebojí vzdorovať neľahkým časom a okrem medzičasom krajších a väčších koncoviek vie naďalej ušiam zaručiť až nečakane lahodnú symfóniu.

Zvukový prejav i30 N teda patrí medzi úplnú špičku v triede, obdobne hlučným výfukovým ústrojenstvom sa nepýšia dokonca ani také silné mená ako BMW M135i či Mercedes-AMG A 45.

Hyundai, i30 N,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Vodič na prvom mieste

Vskutku nečakané je, že paradoxne len vrcholná verzia N nedostala pri modernizácii modelového radu i30 digitálne budíky. Naďalej síce platí, že použité analógové riešenie spravil Hyundai parádne a nemôžeme naň povedať jediné krivé slovo (vizuálne spracovanie, čitateľnosť, zobrazené informácie aj indikátor preraďovania sú skvelé), ale trochu zamrzí, že i30 N nemôže mať tie fantastické športové budíky z menších modelov i20 N a Kona N.

Odporúčané
Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou 2. septembra 2021 o 9:30

Nový však je až 10,25” stredový displej s vylepšeným infotainmentom s podporou Apple Carplay a Android Auto (len cez kábel). Páči sa nám, že v jeho spodnej časti síce sú dotykové plochy, ale tie podstatné funkcie sú stále v réžii fyzických ovládacích prvkov, navyše vo veľmi hodnotnom vyhotovení.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo rozhodne odporúčame priplatiť si z voliteľnej výbavy.
  • Akých je päť benefitov automatickej prevodovky.
  • Čo so sebou prinášajú zmeny v pohonnej jednotke.
  • Koľko trvá i30 N s automatom akcelerovať na rýchlosť 100 km/h.
  • V čom zaostáva za konkurenciou.
  • Či je možné z dlhodobého hľadiska jazdiť so spotrebou pod 10 l/100 km.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111973 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia