Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. mája 2022, 14:30
Čas čítania 11:15
Martin Adam Pavlík

Ján Kakaščík z Lovestream festivalu: Keď prinášame prvú ligu, musí tomu zodpovedať aj cena lístkov. Myslíme si, že je adekvátna

Ján Kakaščík z Lovestream festivalu: Keď prinášame prvú ligu, musí tomu zodpovedať aj cena lístkov. Myslíme si, že je adekvátna
Zdroj: Refresher/Martin Adam Pavlík
HUDBA BRATISLAVA DUA LIPA HUDBA LOVESTREAM FESTIVAL RED HOT CHILI PEPPERS
Uložiť Uložené

Pre Refresher prezradil, aké podmienky mali headlineri, koľkočlenné tímy s nimi do Bratislavy pricestujú, aj to, či už organizátori majú dohodnutých interpretov a kapely na ďalší ročník festivalu.

Ján Kakaščík je jeden zo spoluorganizátorov Lovestream festivalu, ktorý bude mať veľkolepú premiéru už budúci mesiac. Uskutoční sa od 10. do 12. júna na bratislavskom Tehelnom poli. Nový multižánrový festival prinesie po prvýkrát na Slovensko legendárnych rockerov Red Hot Chili Peppers či čoraz populárnejšiu speváčku Dua Lipu

Okrem nich sa však môžeš tešiť napríklad na interpretov ako Zara Larsson, Zoe Wees, Calum Scott či kapelu Rival Sons. Chýbať však nebudú ani domáce stálice ako IMT Smile, No Name, Horkýže Slíže, Inekafe alebo Heľenine Oči. Z Česka prídu zahrať Čechomor, Lucie či Kryštof. 

Speváčka Zara Larsson.
Speváčka Zara Larsson. Zdroj: LOVESTREAM FESTIVAL

Kakaščík pre Refresher prezradil viacero vecí zo zákulisia. Napríklad ako prebiehala komunikácia či rokovanie s jednotlivými kapelami, či bola drahšia Dua Lipa alebo kapela Red Hot Chili Peppers, aké požiadavky prišli od ich manažmentu či koľkočlenný tím príde s hlavnými headlinermi.

Na dennej báze ti prinášame rozhovory s viacerými inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi z rôznych odvetví. Ak chceš podporiť naše úsilie a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Spoluorganizátor Lovestream festivalu Ján Kakaščík.
Spoluorganizátor Lovestream festivalu Ján Kakaščík. Zdroj: Refresher/Martin Adam Pavlík

Aká je vaša konkrétna funkcia v rámci organizácie festivalu a v čom konkrétne spočíva vaša práca?

Mám na starosti mediálnu propagáciu tohto projektu. Okrem toho riešim logistiku v rámci vchodov na samotnom štadióne.

Môžete priblížiť celú genézu projektu Lovestream, teda kedy vznikol nápad spraviť takýto veľkolepý festival, kto s ním prišiel a ako to celé dostávalo finálnu podobu?

Podnet prišiel od nášho zahraničného partnera. Keďže Silvia Nemčovičová s ním spolupracuje na projektoch hlavne v Česku a je Slovenka, prirodzene vznikla debata o tom, čo také by bolo vhodné pre Slovensko. On prišiel s nápadom festivalu. Najskôr sme sa však zľakli. Silvia nikdy nemala ambíciu robiť festival, ale stále sme sa k tej téme vracali, začali sme pozerať priestory a tak ďalej. Potom pandémia všetko utlmila. Jedného dňa však Marcel Avram potvrdil booking kapely Red Hot Chili Peppers (RHCP).

Bol to šok. Vedeli sme, že keď sa teraz zľakneme a nepôjdeme do toho, v budúcnosti sa nič podobné nemusí opakovať. Príležitosť pre Slovensko bola na stole. Vedeli sme, že vždy všetky „áčkové“ kapely skončia v Česku alebo vo Viedni, a zrazu RHCP môžu byť na Slovensku. Nebol čas rozmýšľať. Museli sme spraviť jediné – začať pracovať. Všetko sa to stalo veľmi rýchlo. 

Anketa:
Chystáš sa na Lovestream festival?
Áno
Nie
Áno
38 %
183 Hlasov
Nie
62 %
295 Hlasov

Koncert Red Hot Chili Peppers ste oznámili ešte na jeseň, teda v čase, keď vôbec nebola dobrá pandemická situácia a nikto nevedel, čo bude v lete. Nebolo to príliš veľké riziko? 

Bolo to určite riziko, ale finálne rozhodnutie prišlo po konzultácii s hlavným headlinerom, teda kapelou Red Hot Chili Peppers. Jednoducho keď už oficiálne ohlásili veľké európske turné, neváhali sme. Komunikovali sme s ich manažmentom a dohodli sa, že ak by v tom čase náhodou ešte stále nebola priaznivá situácia v súvislosti s pandémiou, nebol by problém preložiť koncert o rok.

Americká kapela Red Hot Chili Peppers.
Americká kapela Red Hot Chili Peppers. Zdroj: LOVESTREAM FESTIVAL

Koľko ľudí zahŕňa celý tím podieľajúci sa na organizácii?

Je to zhruba do sto ľudí. Rátame však s tým, že počas festivalu to bude okolo dvesto ľudí, keďže treba vybaviť bezpečnostné zložky, záchrannú službu či hasičov.

Na festival určite prídu aj ľudia z okolitých krajín. Na Tehelnom poli však nebude žiadne stanové mestečko. Máte v tomto smere nejakú alternatívu pre zahraničných návštevníkov?

Práveže nie. Chceli sme sa istým spôsobom zámerne odlíšiť a spraviť festival mestského typu. Páčila sa nám myšlienka prísť na koncert a večer ísť spať nie do stanu, ale normálne domov do postele, prípadne v meste do hotela.

Podobne je to aj so vstupenkami, neponúkame permanentku na všetky tri dni, ale len osobitne na jednotlivé dni. Každý deň preto ponúka iný hudobný žáner. Hlavný dôvod pre toto rozhodnutie bolo práve riziko, že počas pandémie môže hociktorý z headlinerov z programu pre covid vypadnúť a s tým sa spájajú komplikácie.


Nechceli sme ľuďom ponúkať trojdňový lístok, lebo ak by sa náhodou niečo stalo a jeden z headlinerov by nemohol vystúpiť, museli by sme zrušiť celý deň. A to sa nám zdalo neférové voči ľuďom, aby si kúpili vstupenky na tri dni a boli by nakoniec napríklad len dva dni. Doba, v ktorej sme začínali, si to vyžiadala. Zvláštna doba si vyžaduje neštandardné riešenia.

Tehelné pole.
Tehelné pole. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Plánujete v budúcnosti aj možnosť, že by si ľudia mohli zakúpiť predsa len jeden lístok na všetky dni, nielen separátne?

Uvidíme. Vyskúšame si tento model a následne to vyhodnotíme. Nevylučujeme ani možnosť, že sa tento model „mestského festivalu“ neosvedčí a budeme prípadne premýšľať aj nad presunom na iné miesto. Ale Tehelné pole je z hľadiska kapacity a vzhľadom na headlinerov ideálne.

Na Slovensku nebolo možné nájsť iné adekvátne miesto. Vyhodnotili sme, že štadión bude jednoducho optimálne riešenie. Odpadla nám preto kopa starostí. Napríklad s dopravou, keďže je to priamo v meste, taktiež problémy s vytvorením stanového mestečka. Ide nám o to, vyskúšať niečo iné, nové, a sami uvidíme, ako to ľudia prijmú.

Aký ste mali rozpočet?

Sú to milióny eur, ale konkrétne číslo nemôžeme prezradiť.

Ako prebiehala komunikácia či rokovanie s jednotlivými kapelami?

Boli to komplikované rokovania. Hlavne v prípade Red Hot Chili Peppers sa podarilo dosiahnuť niečo, čo nie je bežné na tunajšie pomery. Málokto si totiž všimol, že Red Hot Chilli Peppers nemajú v rámci svojho európskeho turné zastávku ani v Prahe, ani v Rakúsku, ako to býva zvykom, ale na Slovensku. Pri takýchto legendárnych kapelách sa to skutočne nedeje. Rokovania s kapelami riešil náš zahraničný partner.

Z našej strany to bolo hlavne o tom, dodať podklady o Slovensku, o samotnom štadióne, a najmä rozpočty. Po zrealizovaní bookingu RHCP išlo všetko ľahšie, ostatní manažéri už ľahšie akceptovali festival, kde je headlinerom takáto obrovská kapela. Pri takýchto menách je všetko komplikovanejšie, všetko sa schvaľuje. Každá fotografia, každá tlačová správa aj cena vstupenky.

Americká kapela Red Hot Chili Peppers.
Americká kapela Red Hot Chili Peppers. Zdroj: Getty Images/Scott Dudelson

Nemali kapely či interpreti obavy prísť na Slovensko pre vojnu na Ukrajine? Sme susediaca krajina a vojna je blízko.

Čo sa týka kapiel, ani nie. Skôr my ako organizátori sme mali obavy. A máme ich doteraz. Báli sme sa aj reakcií ľudí. Predsa len vojna je „u susedov“. Kapely však komunikujú normálne, vybrali si hotely, niektoré už poslali časy príletov, normálne pracujú ďalej. Všetci sa tešia a po pandémii chcú začať naplno žiť.

Jediné, čo sme v súvislosti s vojnou na Ukrajine zaznamenali, je niekoľko dopytov na vrátenie vstupeniek od ľudí priamo z Ukrajiny. Samozrejme, týmto žiadostiam sme okamžite vyhoveli. Obávali sme sa poklesu záujmu ľudí zo zahraničia, to sa, našťastie, nepotvrdilo. Budeme tu mať ľudí, dá sa povedať, z celého sveta. Totiž 70 % predaných lístkov je zo zahraničia, takže v júni budeme mať kozmopolitnú Bratislavu.

Od Red Hot Chili Peppers sme dostali napríklad požiadavku na šatňu Family Room, ktorá je pre rodinu a blízkych priateľov. Takisto budeme musieť zabezpečiť trikrát denne jedlo pre ich 80-členný tím, s ktorým prídu. Kapela si však so sebou privezie vlastnú kuchárku, ktorá bude pripravovať obľúbené jedlá výhradne pre členov.

Môžete priblížiť, aspoň orientačne, v akých cenových reláciách sa pohybujú honoráre pre Dua Lipu či Red Hot Chili Peppers? Sú to milióny, alebo státisíce?

To už sú veci zahalené rúškom tajomstva (smiech).

Spýtam sa teda inak, kto z nich bol drahší?

Jednoznačne Red Hot Chili Peppers.

Boli oveľa drahší?

Popravde, ani veľmi nie (smiech).

Speváčka Dua Lipa ponúkne slovenským divákom nezabudnuteľnú šou.
Speváčka Dua Lipa ponúkne slovenským divákom nezabudnuteľnú šou. Zdroj: LOVESTREAM FESTIVAL

Aké požiadavky mali tie najväčšie mená? 

Všetko sú to viac-menej štandardné požiadavky na zabezpečenie koncertu vrátane špecifikácie alergikov a vegetariánskej či vegánskej stravy. Čo sa týka Dua Lipy, prišli najmä špecifické požiadavky týkajúce sa šatní. Jej manažment nám poslal dopodrobna rozpísané, v ktorej má byť aký počet stoličiek či sedačiek, dokonca aj aký majú mať typ. Máme ďalej informáciu, že so speváčkou pricestuje 20 kamiónov a 9 autobusov.


Pokiaľ ide o Red Hot Chili Peppers, dostali sme napríklad požiadavku na šatňu Family Room, ktorá je pre rodinu a blízkych priateľov. Takisto budeme musieť zabezpečiť trikrát denne jedlo pre ich 80-členný tím, s ktorým prídu. Kapela si však so sebou privezie vlastnú kuchárku, ktorá bude pripravovať obľúbené jedlá výhradne pre členov.

Inak aj s RHCP príde vyše 20 kamiónov. To už sú skutočne šialené čísla. A ak si vezmeme možnosti Tehelného poľa, čaká nás naozaj tvrdý oriešok, ktorý lúskame v týchto dňoch a riešime, ako to všetko pomestiť tak, aby boli všetci spokojní. Môžeme ešte prezradiť, že napríklad aj so Zarou Larsson príde 80-členný tím, keďže speváčka vystupuje s tanečnou skupinou.

Keď vravíte o toľkých kamiónoch, predpokladám, že budete musieť výrazne obmedziť dopravu v okolí štadióna.

Áno, samozrejme, je to nutnosť aj kvôli bezpečnosti návštevníkov festivalu. O všetkom budeme včas informovať. Snažíme sa minimalizovať dopravné obmedzenia, aby sme v čo najmenšej miere obmedzili Bratislavčanov, ale niektorým obmedzeniam sa napriek tomu nevyhneme.

Ako dlho sa kapely/interpreti zdržia na Slovensku?

Väčšina príde deň vopred a zdržia sa tu jednu noc, pričom ubytovanie si riešia väčšinou sami. My im riešime len dopravu.

Nemôžeme hovoriť o konkrétnych menách, ale, paradoxne, keďže festival sa posúval o rok a my sme riešili medzitým aj iné mená, môžem povedať, že z veľkej časti máme lineup na budúci rok pripravený.

Máte pre nich pripravené možno aj nejaké prekvapenie, aby si Slovensko čo najviac zapamätali a možno sa sem vďaka tomu prípadne neskôr vrátili?  

Určite im chceme venovať niečo na pamiatku, ale pre každého interpreta je najväčším zážitkom a radosťou pocit, ktorý si z vystúpenia odnesú. A ten my kúpiť nevieme. To môžu urobiť len ľudia na štadióne, preto veríme, že Slováci im ukážu, ako ich majú radi a že atmosféra na štadióne bude perfektná. To je to naj, čo im môžeme dať.

Samozrejme, aj našu starostlivosť. Potom sa sem vždy radi vrátia. Budú vedieť, že Slovensko je moderná a krásna krajina, kde majú takisto svojich fanúšikov.

Na festivale vystúpi aj Zoe Wees.
Na festivale vystúpi aj Zoe Wees. Zdroj: Lovestream festival

Môžete prezradiť, ešte akých interpretov ste sa snažili dostať na festival, ale nevyšlo vám to, prípadne prečo to nevyšlo?

Sobotňajší hudobný program bol pôvodne koncipovaný trochu inak. Mali sme v pláne ako headlinera jedného interpreta najmä pre staršiu generáciu, nakoniec sme sa však rozhodli, že Dua Lipa bude lepší variant. Prakticky okamžite po tom, ako sme od jej manažmentu dostali kladnú odpoveď, či by to bolo vôbec možné, rozhodli sme sa, že ideme do toho.

Festivaly tohto typu sa organizujú už rok dopredu, môžete povedať, či už máte vybavené mená na ďalší ročník?

Nemôžeme hovoriť o konkrétnych menách, ale, paradoxne, keďže sa festival posúval o rok a my sme riešili medzitým aj iné mená, môžem povedať, že z veľkej časti máme lineup na budúci rok pripravený. Už je to len v tom štádiu, že kapely/interpreti čakajú na to, aká bude pandemická situácia.

Keď prinášame prvú ligu, musí tomu nevyhnutne zodpovedať aj cena lístkov. Myslíme si, že tá cena je adekvátna. Samotný manažment hudobníkov si nastavuje cenovú politiku. Neschválili by, ak by sa ceny vymykali ich zaužívaným štandardom.

Budú v lineupe opäť také veľké mená ako Dua Lipa či Red Hot Chili Peppers?

Môžem prezradiť, že minimálne na takej istej úrovni.

A budú to kapely či sólo interpreti?

Oboje.

Tak to sa tešíme.

My sa takisto veľmi tešíme. Najskôr je však potrebné prežiť tento prvý ročník.

Akú návštevnosť očakávate? Myslíte si, že budete po festivale v rámci financií v pluse?

Čo sa týka návštevnosti, očakávame desiatky tisíc ľudí. Tomu bol prispôsobený aj rozpočet festivalu. Či to tak bude, sa ukáže prakticky už v najbližších dňoch, respektíve týždňoch, pretože sa blížime do finále. Budeme však spokojní, ak dorovnáme výšku rozpočtu.

dua lipa
Speváčka Dua Lipa. Zdroj: LOVESTREAM FESTIVAL

Keď sa ohlásili mená ako Red Hot Chili Peppers či Dua Lipa, viacerí boli nadšení, že na Slovensko prvýkrát prídu takéto obrovské hviezdy. Našli sa však aj skeptici a ľudia, ktorí sa hromadne, najmä na sociálnych sieťach, sťažovali na vysoké ceny lístkov. Ako by ste im to vyargumentovali?

Keď prinášame prvú ligu, musí tomu nevyhnutne zodpovedať aj cena lístkov. Myslíme si, že tá cena je adekvátna. Samotný manažment hudobníkov si nastavuje cenovú politiku. Neschválili by, ak by sa ceny vymykali ich zaužívaným štandardom.

Marcel Avram je bývalý manažér turné Michaela Jacksona či iných veľkých svetových mien. Má za sebou bohatú kariéru. Silvi Production je agentúra, ktorá má za sebou viacero úspešných projektov. Skutočne nepotrebujú fungovať na podvodnom systéme, aby obalamutili tisíce ľudí a skrývali sa potom niekde na ostrove.

Museli ste sa teda prispôsobiť.

Áno. Museli sme sa prispôsobiť cenám, aké bežne nami vybraní headlineri mávajú v okolitých krajinách. Zároveň si málokto uvedomuje, že podmienky pre divákov na Tehelnom poli sú doslova luxusné oproti veľkým 100-tisícovým štadiónom. To znamená, že aj keď má štadión kapacitu 30-tisíc ľudí, oproti veľkým štadiónom v zahraničí je tu všade blízko. Z každého miesta bude mať divák dobrý výhľad.

Dua Lipa má napríklad mólo takmer do polovice štadióna, čiže každý na štadióne ju bude mať veľmi blízko, a napríklad tribúny, ktoré sú oproti pódiu, majú doslova luxusný výhľad na každý koncert festivalu. Zároveň viac než 60 % plochy štadióna je zakrytých, čo je výhoda v prípade nepriaznivého počasia.

Zara Larsson.
Zara Larsson. Zdroj: LOVESTREAM FESTIVAL

Medzi hejtermi sa našlo aj viacero nedôverčivých ľudí, ktorí sú názoru, že celý festival je len podvod a že nakoniec vôbec nebude, pretože si nedokážu predstaviť, že aj na Slovensko môžu skutočne prísť také veľké zahraničné mená.

Vraj chcete od ľudí len vytiahnuť vysoké ceny a potom sa vyhovárať, ak by ich bolo treba náhodou vrátiť.

Za organizáciou festivalu stoja mená, ktoré už niečo dokázali, a rozhodne si teraz nepotrebujú zrazu robiť hanbu. Marcel Avram je napríklad bývalý manažér turné Michaela Jacksona či iných veľkých svetových mien. Má za sebou bohatú kariéru.

Silvi Production je agentúra, ktorá má za sebou viacero úspešných projektov. Skutočne nepotrebujú fungovať na podvodnom systéme, aby obalamutili tisíce ľudí a skrývali sa potom niekde na ostrove (smiech).

Ale stretávame sa aj my s takýmito názormi a ľudia sa nás pýtajú, či je naozaj možné, aby takéto mená prišli na Slovensko. K špekuláciám možno prispelo aj oznámenie Red Hot Chili Peppers, keďže kapela to, že bude na našom festivale hrať, oznámila až niekoľko dní po tom, ako sme to oznámili my. Bolo to mierne rozpačité.

Dohoda bola, že to zverejnia spolu s nami. Niekoľko dní nás teda obviňovali z toho, že ide o „fejkový festival“. Až kým to vystúpenie neohlásili na svojej oficiálnej stránke. Bratislava teda nakoniec svietila medzi prvými miestami na ich turné.

Viete povedať, koľko lístkov je už predaných?

Dokopy za celé tri dni nie, ale nedeľa je na 70 % vypredaná.

Budú interpreti počas festivalu dávať rozhovory novinárom?

Čo sa týka headlinerov, máme informácie, že nebudú. Odmietajú robiť „face to face“ rozhovory, keďže ešte stále riešia pandémiu a nechcú počas prebiehajúceho turné nič riskovať. Čo sa týka ostatných účinkujúcich, máme avízo, že, naopak, budú veľmi radi za každý jeden rozhovor.

Myslíte Zaru Larsson, Zoe Wees, Caluma Scoot či kapelu Rival Sons?

Áno.

Keď Kukovi z kapely Horkýže Slíže volal manažér, či má 12. júna voľno, povedal, že by si chcel práve na ten deň kúpiť lístky na Red Hot Chili Peppers a ísť na ich koncert. Nakoniec mu manažér povedal, že si nemusí nič kupovať, lebo v ten deň budú hrať na rovnakom pódiu pred nimi. 

Prejdime teda rovno k nim, prečo ste si ich takisto vybrali do lineupu?

Všetko sa odvíjalo od headlinera konkrétneho dňa, ktorým sme vždy začínali, respektíve mali sme ho dohodnutého najskôr. Potom sa to už nabaľovalo a riešili sme, čo by sa k nemu dramaturgicky najviac hodilo. 

Presuňme sa k domácim stáliciam, a teda najznámejším kapelám, či už sa bavíme o Slovensku, alebo Česku. IMT Smile, No Name, Horkýže Slíže, Kryštof, Čechomor. Išli ste, predpokladám, na istotu.

IMT Smile oslavujú tento rok 30 rokov pôsobenia a my sme sa jednoznačne zhodli, že práve oni budú tou správnou voľbou, aby otvorili ten festival vo veľkom štýle a pritiahli ľudí. Tie ďalšie kapely sa teda opäť prirodzene nabaľovali.

Kapela IMT Smile.
Kapela IMT Smile. Zdroj: IMT Smile

Keby som to mal zhrnúť, chceli ste teda v rámci všetkých troch dní uspokojiť nielen fanúšikov rôznych žánrov, ale aj rôznych generácií?

Presne tak. Chceli sme, aby si každý návštevník každý deň našiel to svoje.

Prekvapili vás nejaké požiadavky od domácich interpretov?

Nie. Boli tam štandardné požiadavky. Môžem však prezradiť, že niektorí účinkujúci, ktorí hrajú v piatok či v sobotu, chceli lístky na nedeľu, aby mohli vidieť Red Hot Chili Peppers. A, paradoxne, niektorí, ktorí hrajú v nedeľu, si vyžiadali lístky na sobotu, teda na Dua Lipu. To ma trocha prekvapilo. A myslím si, že viacero ľudí by bolo prekvapených (smiech). Nemôžem však povedať, o koho ide.

Zato môžem prezradiť vtipnú príhodu speváka Kuka z kapely Horkýže Slíže. Keď mu volal manažér, či má 12. júna voľno, povedal, že by si chcel práve na ten deň kúpiť lístky na Red Hot Chili Peppers a ísť na ich koncert. Nakoniec mu manažér povedal, že si nemusí nič kupovať, lebo v ten deň budú hrať na rovnakom pódiu pred nimi (smiech). Takže Kuko bude asi najspokojnejší hudobník na festivale. Zahrá si tam a uvidí zadarmo svoju obľúbenú kapelu. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ♥️ Lovestream Festival (@lovestreamfestival)

Boli aj také kapely, ktoré sa vám ozvali samy s tým, že by si chceli na festivale zahrať práve preto, že tam hrajú takí prestížni hudobníci?

Áno, hlásili sa nám niektoré kapely s tým, že by si rady zahrali, ale šlo skôr o mladšie kapely, ktoré toho nemajú ešte toľko za sebou. A pri takýchto veľkých menách im nebolo možné dať priestor, za čo sa im aj takto verejne ospravedlňujem. Nevylučujeme však spoluprácu do budúcna.

Domov
Zdieľať
Diskusia