Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. mája 2022, 14:30
Čas čítania 8:28
Ema Stanovská

Kuchár varí ľuďom v lese: Väčšinu práce za mňa urobí príroda, niektorí ľudia hľadia hodiny do ohňa (Rozhovor)

Kuchár varí ľuďom v lese: Väčšinu práce za mňa urobí príroda, niektorí ľudia hľadia hodiny do ohňa (Rozhovor)
Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ľubomír Šmindák je profesionálny kuchár. V minulosti viedol vlastnú reštauráciu, dnes uprostred prírody vyvára kulinárske špeciality, ktoré sú náročné na prípravu aj v domácich podmienkach.

V prírode už uvaril bryndzové halušky, steaky alebo dukátové buchtičky. Aj počas nášho rozhovoru kráčal lesom a hľadal ideálne miesto na varenie. „Čo ideš dnes variť?“ pýtam sa ho. 

„Vieš čo, rozhodol som sa pre kontroverzné jedlo – rezeň s ryžou. Túto kombináciu síce nemám rád, ale povedal som si, že keď už, tak si ju aspoň spravím podľa seba. So šalátom a s dobrou omáčkou je to úplne o niečom inom.“

Rezeň s ryžou, so šalátom a s čili omáčkou uvarený v lese.
Rezeň s ryžou, so šalátom a s čili omáčkou uvarený v lese. Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka

Ľubomír Šmindák si už ako 21-ročný otvoril vlastnú reštauráciu. Náročná a rutinná práca ho však napokon priviedla k vyhoreniu. Aby si utriedil myšlienky, rozhodol sa vydať na pešiu púť do Santiaga de Compostela.

Po návrate domov sa často prechádzal v prírode a jedného dňa mu napadlo upiecť si uprostred lesa krkovičku. Fotografiou, ktorú zavesil na Instagram, uchvátil ľudí a odvtedy je na internete známy ako „chef from the woods“ – kuchár z lesa.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

V Refresheri ti prinášame príbehy zaujímavých kuchárov a majiteľov reštaurácií. Aby ti nič neušlo, sleduj tému gastro a nezabudni nás podporiť vstupom do Refresher+ klubu.

Ako si sa dostal ku gastru?

Varím od piatich rokov. Celá moja rodina má ku gastru veľmi blízko, a tak ma žiaden iný osud nemohol postihnúť (úsmev). Začal som sa učiť vďaka babke a neskôr som vyštudoval strednú hotelovú školu v Hornom Smokovci. Dva roky som pracoval ako čašník, vďaka čomu som spoznal aj druhú stranu tejto brandže. Keď som mal 21 rokov, otvoril som si vlastnú reštauráciu v Spišskej Belej.

Toto jedlo nazval Šmindák „steak porn v lese“. Netreba azda vysvetľovať prečo.
Toto jedlo nazval Šmindák „steak porn v lese“. Netreba azda vysvetľovať prečo. Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka

To bol rýchly vývoj...

Bol som mladý, prchký a dravý, všetko som chcel mať rýchlo. Bola to reštaurácia spojená s krčmou v rodinnom penzióne. Každý deň sme varili menučká, stále to isté dookola. Po piatich rokoch prišiel syndróm vyhorenia. Mal som pocit, že sa tam nemôžem naplno realizovať. Stále som niečo vymýšľal, ale nedostával som žiadnu spätnú väzbu. Ľudia vtedy v tejto časti Slovenska nevyhľadávali gastronomický zážitok, stále sa riadili cenou. Chcel som sa na varenie úplne „vykašľať“.

Ľubomír Šmindák hovorí, že aj jeden špekáčik dokáže spájať ľudí.
Ľubomír Šmindák hovorí, že aj jeden špekáčik dokáže spájať ľudí. Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka

Odišiel som do Španielska na púť do Santiaga de Compostela. Potreboval som si usporiadať myšlienky. Viete, bolo ťažké opustiť podnik, kde som predtým roky pracoval 24 hodín denne sedem dní v týždni. S odstupom času som si však uvedomil, že to bolo moje najlepšie životné rozhodnutie.

Ako ti potom napadlo začať pripravovať v lese pirohy, steaky a rezne?

Keď som sa vrátil domov, mal som kopu energie a myšlienok, ktoré som potreboval niekde vybiť. Prechádzal som sa po lesoch, hľadal som nové zaujímavé miesta a raz som si povedal, že už si nebudem furt opekať špekáčiky alebo si chystať suché desiate, veď som kuchár a varenie ma baví. Jedného dňa som si zobral dva kúsky krkovičky, trochu zeleniny a šiel som si ich opiecť do lesa na panvici. Žiadna veda, za tri minúty to bolo hotové.

Lesné bryndzové halušky so slaninkou.
Lesné bryndzové halušky so slaninkou. Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka

Výsledok som zverejnil na Instagrame a ľudia boli v šoku, písali mi: „Wow, toto vieš pripraviť v lese?“ A ja na to: „Ľudia, nebláznite, veď to nie je žiadna veda.“ Začalo sa im to páčiť, a tak som skúšal ďalšie a ďalšie recepty. Časom som v tom začal vidieť väčší zmysel. Nie je to len o mne, snažím sa ľuďom ukázať, že to zvládnu aj oni. Môžem byť inšpiráciou aj pre niektorých prevádzkovateľov reštaurácií – keď to ide v lese v úplne iných podmienkach, malo by to ísť aj v reštaurácii, nie? Často to tak však nie je.

Roky si varil pre iných. Nie je ti ľúto, že to všetko, čo v lese navaríš, nemôžeš ponúknuť iným ľuďom?

Jasné, že je. Práve preto som začal pracovať na projekte, v rámci ktorého budem brávať na výlety malé skupinky ľudí a variť im priamo v prírode. Bude to veľmi osobné, komorné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114538 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako budú prebiehať výlety, počas ktorých bude variť v prírode malým skupinkám ľudí.
  • Čo ľudí najviac fascinuje, keď ich Ľubomír vezme do prírody.
  • Prečo ho raz na slovensko-poľskom pohraničí strážili vojaci.
  • Či už raz vône jedla privolali divoké zviera a ako reaguje na nečakané prírodné podmienky.
  • Ktoré tri jednoduché jedlá by odporučil človeku, ktorého už nebaví opekanie špekáčikov.
  • Ktoré jedlá majú na jeho Instagrame najväčší úspech.
  • Či si ešte niekedy opečie špekáčik.
Domov
Zdieľať
Diskusia