Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 10:10
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Maďarsko bude vetovať návrh EÚ zakázať dovoz ropy z Ruska. Jeho schválenie by vraj úplne zničilo ich hospodárstvo

NEWS EURÓPSKA ÚNIA MAĎARSKO PLYN Z RUSKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Návrh je v rozpore s maďarskými záujmami, tvrdí tamojšia vláda.

Maďarsko už koncom apríla pristúpilo na podmienky Ruska, keď potvrdilo, že pri odbere plynu a ropy použije platobnú schému zavedenú Moskvou. Tentoraz hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács uviedol, že sa chystajú vetovať návrh Európskej únie týkajúci sa zákazu dovozu ropy z Ruska.

Kovács to vyhlásil v stredu v rozhovore pre britskú verejnoprávnu televíziu BBC. Na otázku moderátora, či Budapešť v tejto veci, v ktorej ide o jednotné vystupovanie EÚ, uplatní právo veta, Kovács odpovedal: „Skrátka áno.“

„Musíte však vidieť, ako Únia funguje. Návrh prichádza z Bruselu, teda z administratívneho byrokratického centra EÚ a nie z členských krajín. Presne vedia, že tento návrh je v rozpore s maďarskými záujmami, nie je realizovateľný, a ak ho schválime, tak tým úplne zničíme maďarské hospodárstvo,“ povedal.

ropovod
Zdroj: TASR/AP


V navrhovanom zákaze EÚ na dovoz ruskej ropy Kovács nevidí záruku energetickej bezpečnosti Maďarska. „Nevidíme nijaké plány ani záruky, ako by sa na základe súčasných návrhov dal zvládnuť prechod, a nevidíme ani to, ako by bolo možné zaručiť energetickú bezpečnosť Maďarska,“ dodal.


Exekutíva EÚ v stredu navrhla zakázať do šiestich mesiacov dovoz ruskej ropy a do konca roka ukončiť dovoz rafinovaných ropných produktov. V snahe presvedčiť „zdráhajúce sa krajiny“, aby návrh nevetovali, navrhol Brusel dlhšie obdobie na zavedenie embarga pre Maďarsko a Slovensko.

Domov
Zdieľať
Diskusia