Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. mája 2022, 7:29
Čas čítania 1:47
Dominik Vetrák

Seriál Tokyo Vice je vraj spolovice výmysel. Kolega novinára a hlavnej postavy tvrdí, že tvorcovia si veľa vecí vymysleli

Seriál Tokyo Vice je vraj spolovice výmysel. Kolega novinára a hlavnej postavy tvrdí, že tvorcovia si veľa vecí vymysleli
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY TOKYO VICE
Uložiť Uložené

Tvorcovia seriálu sa od kontroverzie dištancovali a tvrdia, že nejde o pravdivý príbeh.

Tokyo Vice je kriminálny seriál od HBO, ktorému sme v recenzii udelili 7,5 bodu z 10. Kritizovali sme však takzvaný white savior complex, ktorý nastáva, keď beloch (takmer vždy muž) zachraňuje alebo pomáha v situáciách, v ktorých si nevie rady žiadny iný príslušník inej rasy a pohlavia.

V seriáli totiž pôsobilo zvláštne, že Jake je jediný, kto dokáže odhaliť zločiny jakuzy, a ostatných novinárov to veľmi nezaujíma. The Hollywood Reporter prišiel s článkom, ktorý sa tejto téme trochu venuje.

Tokyo Vice seriál HBO je dobrý?
Zdroj: HBO Max

Jake Adelstein skutočne žil v Japonsku od svojich 19 rokov a skutočne sa tak dobre naučil ich jazyk. Na základe svojho vyšetrovania a rokov strávených v Japonsku napísal aj nejaké knihy, z ktorých najznámejšia je Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan, podľa ktorej HBO natočilo aj seriál Tokyo Vice. 

Odporúčané
RECENZIA: Tokyo Vice (HBO seriál) RECENZIA: Tokyo Vice (HBO seriál) 29. apríla 2022, 18:30

Redaktor magazínu The Hollywood Reporter sa rozprával s viacerými zdrojmi z okolia Jaka Adelsteina, respektíve s jeho bývalými kolegami. Tí tvrdia, že množstvo vecí z knihy je vymyslených a v lepšom prípade dosť pritiahnutých za vlasy. Zároveň to znamená, že aj seriál je v množstve vecí vymyslený a nereálny. 

Jake Adelstein vo svojej knihe tvrdí, že viaceré ženy mu ponúkli tajné informácie, ale len v prípade, že sa s nimi vyspal. Jedna vraj na neho dokonca hádzala stovky dolárov a dožadovala sa sexuálneho aktu. V knihe odznelo aj to, že jedného gangstera zložil vďaka bojovému umeniu aikido a že na neho poľovali snajperi z jakuzy. 

Adelstein v minulosti tvrdil, že v knihe nie je vôbec nič vymyslené ani prikrášlené. Všetko okrem mien a miest, ktoré zmenil kvôli zachovaniu súkromia a bezpečnosti svojich zdrojov, sa skutočne stalo. Jeho bývalý kolega z japonských novín Yomiuri Shimbun tvrdí, že Adelstein si veľa vecí vymyslel a že niektoré situácie z kníh sa jednoducho nemohli stať, a to aj vzhľadom na pravidlá, ktoré mali v tom čase v novinách zavedené. 

Tokyo Vice seriál HBO je dobrý?
Zdroj: HBO Max

„Nie je žiadna šanca, že by novinár v Yomiuri mohol niečo vyšetrovať v utajení, vydávajúc sa za inú osobu. Novinár v Japonsku by sa to svojho nadriadeného ani len nespýtal. V Japonsku to dokonca nerobí ani polícia, keďže je to prakticky nelegálne a dôkazy získané tou cestou sa na súde nedajú použiť. Je to ozaj raritná situácia.“ Jake Adelstein však v knihe presne opisuje, ako pracoval v prestrojení za niekoho iného.

Odporúčané
Tokyo Vice je najlepší seriál od HBO Max, ktorý práve nepozeráš. Americký novinár v ňom odhaľuje zločiny jakuzy Tokyo Vice je najlepší seriál od HBO Max, ktorý práve nepozeráš. Americký novinár v ňom odhaľuje zločiny jakuzy 12. apríla 2024, 13:30

Producent seriálu John Lesher sa od tejto kontroverzie dištancuje a tvrdí, že seriál je inšpirovaný knihou a nejde o zobrazenie skutočných udalostí. Ku kontroverzii sa vyjadrili aj producenti dokumentu od National Geographic. Tí povedali, že sa im výpovede Adelsteina nezdali pravdivé a že podľa nich to bola fikcia. Jeden z nich dokonca povedal, že po stretnutí s Adelsteinom mal dojem, že jeho skutočná osobnosť je od tej knižnej na míle vzdialená. 

Domov
Zdieľať
Diskusia