Vôbec to nebude jednoduché.
Česká kuchyňa nie je len o sviečkovej, knedliach a pive. Gastronómia našich susedov skrýva viac ako sa na prvý pohľad zdá, o čom sa presvedčíš v kvíze. Pripravili sme ho v spolupráci s HBO Max a ich novou šou Spolu & Hladní, ktorá ti odhalí nepoznané čaro českej gastronómie.
Ochutnávku, ktorá pripraví tvoje chuťové poháriky na vizuálne, nielen gastronomické zážitky, nájdeš v kvízových otázkach. Miestami ťa možno potrápia, inšpirovali sme sa totiž staročeskými receptami, ktoré si už v bežnom podniku neobjednáš.
Jedlo, ktoré si však môžeš bez problémov vychutnať aj ty, nájdeš v Spolu & Hladní, viac sa dozvieš v našom článku. Novinka patrí medzi takzvané „feel good“ formáty, ktoré ťa inšpirujú a spríjemnia deň, každý predsa rád spoznáva skvelé jedlo. Síce je šou o českej kuchyni, no nečakaj iba tradičné jedlá, uvidíš vo svete preslávenú machovú tortu, prípravu pravej neapolskej pizze alebo morských plodov. Od langošov z jazerného bufetu sa dostaneš cez ruiny hradu, luxusný wellness až k šéfkuchárke z michelinskej reštaurácie. Svet netradičných chutí ti priblíži herec Lukáš Hejlík so svojou dcérou Klárou, a keďže nič nie je hrané, občas budeš mať pri pozeraní pocit, že si na výlete s kamarátmi.
Jednotlivé epizódy majú necelú polhodinku, prevedú ťa inšpirujúcou gastronómiou, objavíš neznáme miesta a dostaneš chuť zbaliť sa na výlet do Česka. Lukáš s Klárou ti vo svojej letnej výprave predstavia susednú krajinu tak, ako si ju doteraz nepoznal. Osemdielnu šou sleduj už teraz na streamovacej platforme HBO Max, nebude problém zhltnúť ju celú za víkend.
Tak ako Lukáš s Klárou pátrali po skvelých chutiach na nečakaných miestach, my sme hľadali tie najzaujímavejšie jedlá a názvy v starých receptoch českých babičiek. Rozdiel medzi knedľou a nokom už určite ovládaš, no tušíš, čo je šmorn alebo drchanice? Odpovedz na kvízové otázky a vydaj sa na spoznávanie českej kuchyne, občas to bude aj o správnom tipovaní.









