Osemdielny seriál nájdeš na HBO MAX.
S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi nás to všetkých ťahá von a otázka, kam na výlet, sa opakuje čoraz častejšie. Bavia ťa zaujímavé miesta a lákavá gastronómia? Na HBO MAX si môžeš pozrieť nový seriál Spolu & Hladní, ktorý ťa prevedie svetom chutí a miest, ktoré nájdeš v tých najodľahlejších krajoch Česka. Nečakaj však iba pivo a vepřo, knedlo, zelo – Lukáš Hejlík so svojou dcérou ti dajú pár tipov, objavíš veci, o ktorých ti ani nenapadlo, že ich nájdeš iba pár kilometrov od našich hraníc.
Herca pravdepodobne poznáš z českých filmov alebo seriálov, no možno si nevedel, že okrem herectva je „doma“ aj v gastronómii. Pripravil gastromapu vo forme knihy a aplikácie, ktorá ťa prevedie svetom chutí takmer v každom kúte Prahy. Na HBO MAX nájdeš Lukášov najnovší projekt – osemdielny seriál Spolu & Hladní, ktorí ti okrem skvelého gastra v najzapadnutejších kútoch Česka priblíži aj vzťah s jeho dcérou Klárou. Každý diel sa tematicky venuje nejakej oblasti – Šumave, Moravskému krasu či Uherskému Hradišťu. Seriál patrí medzi HBO MAX Originals, takže sa vysiela v rámci celej Európy a USA, jedna časť má 23 – 27 minút, bez problémov ho teda zhltneš za jeden víkend.
Tento dokument nie je len obyčajnou poznávačkou kraja našich susedov, ale naozaj ťa príjemne prekvapí, objavíš chute a miesta, o ktorých si netušil, po pozretí niekoľkých častí si budeš chcieť zbaliť batoh a vydať sa na road trip po Česku. Otázka, kam na výlet, už nebude problém, je to presne jeden z tých seriálov, ktorý ťa inšpiruje a zlepší ti náladu. Jeden malý tip pred pozretím – určite si to nezapínaj hladný.
Machová torta a chlieb s masťou
Prvý diel sa symbolicky začína s príchodom letných prázdnin, Lukáš predstaví svoje dobrodružné plány, ktoré nachystal pre 14-ročnú dcéru Kláru. Už zo začiatku cítiš úprimnosť, priznáva, že ju vidí iba dvakrát do mesiaca, pretože Klára býva u mamy, Lukáš sa snaží byť cool rodič a spoznať svoju dcéru, no tá ho odbíja poznámkami a otráveným pohľadom ako typický tínedžer. Vo svojich spomienkach na obdobie dospievania sa s Klárou asi stotožníš a s pocitom nostalgie sa nad tým iba pousmeješ.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Keď sa nad tým zamyslíš, veľa pekných spomienok, dôležitých či inšpirujúcich rozhovorov sa aj v tvojom živote odohralo pri jedle a inak to nebude ani v tomto dokumente. Čo na cestách ochutnajú, rozhodne nebude obyčajné ani nudné. Vedel si napríklad, že torta môže byť aj z machu? Áno, z toho, ktorý nájdeš v lese. Prvým podnikom je cukráreň v Brne Sorry, pečeme jinak. Okrem lákavého prostredia, ktorého značnú časť tvoria origami vtáčiky, vo výklade nájdeš aj netradičnú tortu z machu, majiteľka ju dokonca preslávila mimo hraníc Česka – recept sa dostal do Poľska, Ruska, Anglicka – a momentálne pracuje na vlastnej ochrannej známke. Machovú tortu ozdobenú hmyzom nakoniec nejedli, pretože Klára sa učila robiť mramorovú glazúru na tortu.
Kam na výlet?
Táto šou nie je hraná, takže pri pozeraní nebudeš mať pocit, že je to nejaký klasický seriál, ale skôr zábery z dovolenky tvojich známych, ktorý sa plavili prenajatou loďou, ďalšiu noc spali v chate uprostred lesa, potom stanovali, chodili po pamiatkach, galériách a nakoniec navštívili krásny wellness. Každú oblasť sprevádza zaujímavé gastro a miestne atrakcie, pri niektorých miestach môžeš mať pocit, že sú na dovolenke v exotickej destinácii a nie na českom vidieku. Uvidíš napríklad klasické české „hospody“, pivovary, street food, cukrárne či luxusné reštaurácie. Hlavnou myšlienkou celého seriálu je gastronómia, takže po každej časti pekne vyhladneš.
Od jazerného bufetu cez krajec chleba s masťou sa dostaneš až k farmárskemu obchodu šéfkuchárky z michelinskej reštaurácie. Nebudeš mať ani pocit, že si podniky robia promo. Jeden z majiteľov stredovekého pivovaru napríklad priznal, že veľakrát nemal peniaze na prerábku, baví ho to, ale nie je odborník a napriek tomu to funguje.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Môžeš napríklad vidieť, ako sa spoločne na korčuliach dostali do celkom nevšedného farmárskeho obchodu Prodej ze statku. Lukáš ho považuje za najkrajší a najoriginálnejší obchod v celom Česku. Ako sme ti načrtli v predošlých riadkoch, majiteľkou je bývalá šefkuchárka La Degustation Bohême Bourgeoise, čo je luxusná pražská reštaurácia, ktorá je držiteľom slávnej michelinskej hviezdy. Farmársky obchod sa teší veľkej popularite, je otvorený iba jeden deň v týždni a predáva výhradne lokálne výrobky rôzneho druhu, ale ich najväčšou špecialitou je japonská hovädzina wagju. Embryá tohto plemena doviezli v roku 2012 a o päť rokov neskôr sa im podarilo získať prvé kúsky. Vzácneho mäsa je málo, väčšinu dodávajú do siete podnikov Ambiente v Prahe, na statku si nechávajú iba dva kusy – jeden predávajú na Vianoce, druhý počas leta.
Mimo fascinujúcej gastronómie je zaujímavé sledovať, ako vzťah otca a dcéry sa vyvíja, Lukášovi začína dochádzať, že jeho dcéra dospieva. „Namiesto Klárky mi nasadla do auta dospelá Klára,“ konštatuje v jednej epizóde. Zo začiatku uvidíš správanie typického tínedžera, ktorý nie je úplne nadšený, ale postupne si začne spoločne trávený čas užívať a s otcom sa delí o svoje plány, obavy a vzťah s kamarátmi. Lukáš priznáva, že je niekedy síce ako otec stratený, ale je to výzva, vďaka ktorej sa cíti mladý a namiesto vrások mu pribúda inšpirácia.
Osemdielny seriál už môžeš pozerať na streamovacej platforme HBO MAX. Necháš sa inšpirovať tipmi na výlet a skvelým jedlom?
Zobraziť tento príspevok na Instagrame