Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2022, 20:07
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik TASR

Emmanuel Macron porazil vo francúzskych prezidentských voľbách Marine Le Penovú. Podľa projekcií získal 58 % hlasov

Emmanuel Macron porazil vo francúzskych prezidentských voľbách Marine Le Penovú. Podľa projekcií získal 58 % hlasov
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA EMMANUEL MACRON FRANCÚZSKO VOĽBY
Uložiť Uložené

Definitívne výsledky by mali byť známe o niekoľko hodín.

Francúzi si v nedeľu zvolili novú hlavu štátu. Do prezidentského kresla v Elyzejskom paláci si napokon opäť sadne favorizovaný kandidát a úradujúci prezident Emmanuel Macron. V druhom kole prezidentských volieb vyhral so ziskom 58 % hlasov, vyplýva z exit pollov. Konečné výsledky by mali byť známe ešte dnes v noci.

Centristický prezident vyhral nad nacionálne, konzervatívne a pravicovo orientovanou političkou Marine Le Penovou. Macron získal v prvom kole, ktoré prebehlo 10. apríla, 27,8 percenta hlasov, zatiaľ čo Le Penová 23,1 percenta. Výsledok volieb bol vzhľadom na euroskeptické a krajne pravicové názory Marine Le Penovej s napätím očakávaný aj na medzinárodnej scéne.

emmanuel macron
Zdroj: TASR/AP


Macron bol vo volebnom dueli favorizovaný, podľa posledných prieskumov publikovaných pred moratóriom si udržoval náskok nad svojou protikandidátkou. Prieskum, ktorý v piatok večer zrealizovali pre denník Le Monde spoločnosti Ipsos a Sopra-Steria, prognózoval Macronovi 56,5 percenta a Le Penovej 43,5 percenta hlasov.


Politológ Bernard Dolez zo Sorbonny sa pre TASR vyjadril, že v druhom kole bude rozhodujúca volebná účasť a rozhodnutie voličov ľavičiara Jeana-Luca Mélenchona, ktorý v prvom kole skončil na treťom mieste, tesne za Le Penovou.


Voliť bolo možné až do 19.00 h, vo väčších mestách až do ôsmej hodiny večer. Do 20.00 h trvalo volebné moratórium a aktuálne médiá publikujú prvé exit polly.

Macron, Le Pen
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia