Hoci suma za automat znie závratne, distribútor tvrdí, že sa majiteľovi vráti celá investícia za pol roka.
Každý určite pozná automaty na kávu, nápoje či rôzne iné (balené) občerstvenie. Sci-fi však už nie je ani stroj, ktorý ti v priebehu pár minút pripraví čerstvé a teplé jedlo. V našom prípade hovoríme konkrétne o pizzi z automatov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých mestách na Slovensku.
Keďže sú takéto stroje v našej krajine novinkou, rozhodli sme sa ich nielen vyskúšať, ale taktiež zistiť, koľko stojí ich prevádzka a ako fungujú. Technológiu nám pritom priblížil Matej Ruttkay, hlava spoločnosti Let’s Pizza Slovensko, ktorá automaty v našej domovine prevádzkuje aj distribuuje.
Len vďaka našim predplatiteľom dokážeme cestovať po Slovensku a pripravovať pre teba rôzne zaujímavé reportáže. Ak sa ti páčia naše články, môžeš nás v tejto tvorbe podporiť a stať sa členom klubu Refresher+.
„Základne“ na západe
Keď sa blížime k centru mesta Nové Zámky, v diaľke vidíme otvorený červený box, v ktorého útrobách sa niekto hrabe. Po chvíli sa zohnutá osoba vystrčí a box zavrie. Ide o približne tridsaťročného muža v slnečných okuliaroch a bledomodrej mikine.
V momente, ako zastaneme pred automatom a predstavíme sa, muž sa otočí smerom k nám a vystrie ruku: „Matej Ruttkay, teší ma.“ Prezrádza nám, že je výhradným distribútorom pizza automatov Let’s pizza pre Slovensko, pričom prvý z nich spustil do prevádzky už v októbri minulého roka. „Okrem vlastného stroja, ktorý prevádzkujem, sa ich snažím predávať aj ďalej,“ priblíži s tým, že prvý pizza automat na Slovensku bol umiestnený v Nitre.
Prezrádza, že odvtedy sa im podarilo rozrásť aj do iných miest na západe krajiny. „Máme automat aj v Dunajskej Strede, Šoporni a Nových Zámkoch,“ dodá s tým, že na pláne je najbližšie hlavné mesto.
Za 5 eur a za 3 minúty
Keď sa spýtame, ako vlastne tento stroj funguje, odvetí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Roztvorí automat a ponúkne nás, aby sme si vybrali jednu zo štyroch dostupných verzií pizze: pikantnej salámovej, margarity, šunkovej a štyroch druhov syra. Jedným dychom volíme pikantnú.
Matej pristúpi k automatu, aby doň vhodil peniaze. „Výhodou našich strojov je, že môžete platiť aj kartou,“ ukáže na terminál, ale zaplatí v hotovosti. Potom, čo stroj zaráta platbu, stlačí veľké žlté tlačidlo prislúchajúce k nášmu výberu. Stroj vzápätí zahučí.
Z obrovskej nádoby s múkou sa uvoľní jej potrebné množstvo, ktoré stroj o niečo nižšie zmieša s vodou. To sa udeje v nádobe, ktorej pohyby a zvuky nám pripomínajú práčku. O niekoľko sekúnd stroj vypľuje na oválnu plošinu cesto, kde ho roztlačí do formy pizze.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako nám chutila pizza z automatu a čo je podľa nás jej jediné mínus.
- Koľko stojí automat Let’s pizza.
- Koľko pizze približne predá za dva dni.
- Prečo je výhodné podnikať na Slovensku s automatmi.